Logo

Το σκάνδαλο Novartis, ο προστατευόμενος μάρτυρας "Γιάννης Αναστασίου" και το FBI



 
 

Μείζον θέμα δημιουργείται στην εισαγγελική έρευνα για το “σκάνδαλο Novartis” με τον προστατευόμενο μάρτυρα που του έχει δοθεί το ψευδώνυμο “Γιάννης Αναστασίου” μετά την αποκάλυψη, ότι ο ίδιος έχει δώσει διαφορετική κατάθεση ενώπιον του FBI, όπου εξετάστηκε με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο “Γιάννης Αναστασίου” είναι το πρώτο πρόσωπο που εμφανίστηκε ενώπιον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Τζούρα και Στυλιανού Μανώλη, ζητώντας να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων, δηλαδή να μην εμφανίζεται στις καταθέσεις του το πραγματικό του όνομα.

Από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Βουλή προκύπτει ότι ο εν λόγω μάρτυρας έχει εξεταστεί από τους εισαγγελείς δύο φορές και συγκεκριμένα στις 3 και στις 26 Ιανουαρίου 2018.

“Κάρφωσε” τον Σαλμά

Στην πρώτη κατάθεσή του, απαντώντας στην ερώτηση «τι γνωρίζεται για πράξεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών σε σχέση με την εταιρεία Νοβάρτις Ελλάς ή άλλες φαρμακευτικές εταιρείες;» ο “Αναστασίου” “καρφώνει” τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριο Σαλμά αναφέροντας μεταξύ των άλλων: « ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών… ότι ο Μάριος Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του προσθέτει για τον Σαλμά «… σε μία περίπτωση αμέσως, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ»!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μάριος Σαλμάς έχει διαψεύσει από το βήμα της Βουλής τους ισχυρισμούς του εν λόγω μάρτυρα υποστηρίζοντας ότι μπήκε στο στόχαστρό του, επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας είχε ζημιώσει με τις ενέργειές του τα συμφέροντα της Novartis, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό η εταιρεία πλήρωνε λεφτά σε ΜΜΕ για να τον πολεμήσουνε.

Αναφορά σε Γεωργιάδη και Λοβέρδο

Στη δεύτερη πολυσέλιδη κατάθεσή του ο “Γιάννης Αναστασίου” κάνει μία θεωρητική αναδρομή στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας την περίοδο 2000-2015 υπολογίζοντας θεωρητικά «το προϊόν της διαφθοράς» μόνον από τη Novartis, στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι «… κατά περιόδους τα τελευταία χρόνια, ανάλογα με την πολιτική ηγεσία, υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι είχαν πιο ενεργή συμμετοχή στη προετοιμασία και στη διαμόρφωση των δελτίων τιμών και ως εκ τούτου, είχαν τη δυνατότητα με τις ενέργειές τους να οδηγήσουν σε υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων, ευνοώντας τη Νοβάρτις».

Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά στους υπεύθυνους της διαμόρφωσης των τιμών στα φάρμακα επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2011) αναφέροντας ότι «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους» και θεωρεί «ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του».

Τέλος, αναφέρεται και στη θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας (2013-2014) υποστηρίζοντας, ότι τα άτομα που διαμόρφωναν τις τιμές των φαρμάκων εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Novartis και θεωρεί «λογικά αδύνατον να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού, που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με το νόμο».

Άλλα έχει καταθέσει στους Αμερικανούς!

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν (Φεβρουάριος 2018) οι δύο καταθέσεις του “Γιάννη Αναστασίου” έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι ανέδυαν μένος κατά του Μάριου Σαλμά , ενώ όλοι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί του δεν συνοδεύονταν από συγκεκριμένα στοιχεία για χρηματισμό  πολιτικών προσώπων και άλλων κρατικών αξιωματούχων, στο χώρο της υγείας.

Ώσπου, πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό, ότι ο εν λόγω μάρτυρας έχει δώσει κατάθεση με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες πρώτες άρχισαν να ερευνούν τις βρώμικες πρακτικές της πολυεθνικής εταιρείας Novartis και στη συνέχεια ενημέρωσαν την ελληνική δικαιοσύνη.

Εκεί ο “Γιάννης Αναστασίου” φέρεται να έχει δώσει συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία για τις μίζες που μοίραζε η εταιρεία σε κρατικούς λειτουργούς στη χώρα μας, πιστεύοντας ότι αυτή η κατάθεση  δεν θα ερχόταν ποτέ σε γνώση των Ελλήνων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς!

Χαρακτηριστικές, μάλιστα, για το θέμα αυτό είναι οι δηλώσεις στην ΕΡΤ του γνωστού ποινικολόγου, Παύλου Σαράκη- ο οποίος εκπροσωπεί τρία πρώην στελέχη της ελληνικής Novartis που συνεργάζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το FBI- και έχουν αποκαλύψει συντριπτικά στοιχεία για τις μίζες και τα “λαδώματα” της εταιρείας Novartis .

Ο κ. Σαράκης είπε μεταξύ των άλλων:

«Αναφέρομαι σ’ αυτόν που φέρνει το ψευδώνυμο Αναστασίου και είναι προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα. Εγώ δεν βλέπω ότι αυτός έχει εισφέρει στοιχεία και αναρωτιέμαι: Για να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μήπως ήθελε να προστατεύσει τα δικά του εγκλήματα; Κάθε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος πρέπει να επιβεβαιώσει ότι προσφέρει στην ανάκριση. Εάν δεν προσφέρει στην έρευνα τότε θα πρέπει να εξεταστεί το καθεστώς προστασίας του. Γιατί, αν είναι ο άνθρωπος κλειδί, μέσου του οποίου φτάνουμε στα υψηλά κλιμάκια και δεν βοηθάει την έρευνα και τυγχάνει να του παρέχεται και ασυλία ,είναι πρόβλημα…».

Στο FBI ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης;

Άλλες πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι στο FBI -μεταξύ των άλλων- έχει δώσει κατάθεση ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος φέρεται ως άτυπος συνεργάτης των υπουργών Υγείας την περίοδο 2010-2014, ενώ είχε συνεργαστεί και με την εταιρεία Novartis.

Σημειώνεται, ότι το όνομα του κ. Μανιαδάκη αναφέρεται, ως εμπλεκόμενο στις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, στο πρώτο έγγραφο του FBI, με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017, το οποίο απεστάλη στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής.

Όταν η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή -λόγω της καταγγελλόμενης εμπλοκής στο σκάνδαλο  πρώην υπουργών της Νέας Δηνοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- -και το όνομα του κ. Μανιαδάκη διέρρευσε στον Τύπο, ο ίδιος με δηλώσεις του είχε υποστηρίξει μεταξύ των άλλων ότι «η ενορχηστρωμένη προσπάθεια διασύνδεσης του ονόματός μου με αθέμιτες πρακτικές της συγκεκριμένης φαρμακευτικής επιχείρησης είναι αβάσιμες, άδικες και έχουν ποταπά κίνητρα».

Ακόμη είχε προσθέσει: «…η πρόσφατη αναφορά σε έγγραφο του FBI περιέχει το όνομά μου διότι σύμφωνα με κάποιον ανώνυμο μάρτυρα “σύστησα” την Novartis σε μια άλλη εταιρεία. Κάτι τέτοιο είναι αβάσιμο, αλλά και στην περίπτωση που θα ήταν αληθές, διερωτώμαι ποιο είναι το αδίκημα; Από πότε αποτελεί η σύσταση παράνομη πράξη; Επιπλέον, από τη δικογραφία που απεστάλη στη Βουλή προκύπτει ότι στην κατάθεσή του ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, (σ.σ Αικατερίνη Κελέση) αφού ανασκευάζει τις αρχικές και παντελώς ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, στο τέλος καταλήγει στο ότι έλαβα ένα τεράστιο ποσό για να συστήσω τάχα τον Αντιπρόεδρο της Νοβάρτις σε πολιτικό πρόσωπο…».

Τα ερωτήματα

Εάν λοιπόν αληθεύει η πληροφορία ότι ο κ. Μανιαδάκης έχει εξεταστεί από το FBI προκύπτουν τα εύλογα ερωτήματα:

α) Ζήτησε ο ίδιος να καταθέσει ή του το πρότεινε η αμερικανική πλευρά;

β) Αν από τη δική του έρευνα το FBI είχε  πειστεί πως ο κ. Μανιαδάκης δεν διακινούσε μίζες και δεν διαδραμάτιζε ύποπτο ρόλο στις αθέμιτες πρακτικές  της Novartis, για ποιο λόγο ανέφερε τό όνομά του σε επίσημο έγγραφό προς τους έλληνες εισαγγελείς;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-11-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά