Logo

Δίκη για τους TOR-M1: Στοιχεία που αλλάζουν τα δεδομένα μία... ανάσα πριν την απόφαση



 
 

Μία... ανάσα πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου στη δίκη για τις μίζες που διακινήθηκαν - επί υπουργίας, Άκη Τσοχατζόπουλου -  για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR-M1 και η υπεράσπιση αναδεικνύει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στοιχεία και έγγραφα που κατά την άποψή της κλονίζουν τα θεμέλια του κατηγορητηρίου. 

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιάννης Σμπώκος, ένας από τους έξι κατηγορουμένους της υπόθεσης, επισημαίνει την παράλειψη των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών κατά την προδικασία να  προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ταυτοποίηση των επίδικων εμβασμάτων τα οποία κατά το κατηγορητήριο ήταν οι διακινηθείσες μίζες για την υπογραφή της σύμβασης.

Την Τετάρτη η απόφαση του δικαστηρίου

Η υπόθεση για τις μίζες των TOR-M1 άρχισε να εκδικάζεται πριν 2,5 χρόνια και το δικαστήριο μετά από 72 συνεδριάσεις διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη 12-12-2018, οπότε και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων.  

Τα μέλη της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα καταλήξουν στην κρίση τους αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας καθώς και όσα προέκυψαν από την μακρά ακροαματική διαδικασία μεταξύ των οποίων και η κατάθεση ενός σημαντικού μάρτυρα και ενός εγγράφου που έφθασε στο δικαστήριο μεσούσης της διαδικασίας, στοιχεία που κατά την υπεράσπιση καταδεικνύουν ότι δεν  υφίστανται οι κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν οι έξι κατηγορούμενοι. 

Τα εμβάσματα του κατηγορητηρίου δεν αφορούν την ελληνική σύμβαση για τους TOR-M1!

Σύμφωνα, ειδικότερα,  με τους συνηγόρους υπεράσπισης:

*Τα 17 εμβάσματα που εστάλησαν από την ρωσική πλευρά από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2001 στους ελβετικούς λογαριασμούς της εταιρίας Pengel Enterprises Ltd, συμφερόντων δυο επιχειρηματιών, όπως αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και αποτελούν τη βάση της κατηγορίας, δεν αφορούν την ελληνική επίμαχη σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1.

*Ο Ρώσος δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας Μόσχας, Ακίμοβ Στάνισλαβ, επιβεβαίωσε από τις  31.01.2018, ενώπιον Συμβολαιογράφου, ότι τα εμβάσματα δόθηκαν από την ΑΝΤΕΥ (Ρωσική κρατική εταιρεία)  στο πλαίσιο άλλης σύμβασης και όχι για τα TOR-M1. Ο μάρτυρας κλήθηκε  στη συνέχεια στο δικαστήριο και επιβεβαίωσε τη δήλωση του.

*Το δικαστήριο αρκέστηκε στην κατάθεση του Ρώσου πρώην εισαγγελέα  και απέρριψε λόγω της απαιτούμενης χρονοβόρας διαδικασίας το αίτημα της υπεράσπισης να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να επιβεβαιωθεί  ο ισχυρισμός του μάρτυρα και από την ρωσική κρατική εταιρεία ΑΝΤΕΥ και να απαντηθεί επισήμως από την τελευταία για ποια σύμβαση δόθηκαν τα 71 εκατομμύρια δολάρια.  Οι συνήγοροι υπέβαλαν αίτημα προς το δικαστήριο, καθώς η κρατική εταιρεία δεν απαντά σε ερωτήματα ιδιωτών. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σμπώκος τονίζει ότι  «ουδέποτε ερευνήθηκε, ούτε ζητήθηκε  από τις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές η επιβεβαίωση από την Ρωσία , σχετικά με την ταυτοποίηση των επίμαχων εμβασμάτων, θέμα μείζονος σημασίας για την υπόσταση της κατηγορίας.

Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, αναφέρει ότι  η υπεράσπισή  του παρουσίασε έγγραφο της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της 11.01.2018 – από την οποία έχουν περάσει όλες οι δικογραφίες για τα  εξοπλιστικά  προγράμματα της Ελλάδας και έχει ανοίξει δεκάδες λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων στην Ελβετία, στο οποίο αναφέρεται ότι:

«Ο εντολέας σας Ι. Σμπώκος δεν είναι καταχωρημένος στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως εμπλεκόμενο πρόσωπο, ούτε σε εγχώρια ποινική διαδικασία, ούτε σε υπόθεση δικαστικής συνδρομής».

Η υπεράσπιση του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν έχει βρεθεί ύποπτο χρήμα σε λογαριασμό του ή τρίτων στην Ελλάδα η το εξωτερικό και πως είναι  ο μόνος που παραμένει έγκλειστος από το 2012.

Ο απών από το εδώλιο για τους TOR-M1 Άκης Τσοχατζόπουλος και τα... περιφερόμενα εμβάσματα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Σμπώκος και η υπεράσπισή του αναδεικνύουν τις πλημμέλειες και τις παραλείψεις της προδικασίας. Μία από αυτές είναι ότι ουδέποτε εστάλησαν στη Βουλή δικογραφίες για υποθέσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Άκη Τσοχατόπουλου. Μία εξ αυτών είναι και η υπόθεση των TOR-M1 για την οποία δεν είναι κατηγορούμενος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αν και φέρεται από κοινού με τον Γιάννη Σμπώκο να προχώρησε στην νομιμοποίηση του βρώμικού χρήματος που δόθηκε για να προχωρήσει η σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους. 

Σε προσφυγή του στον Άρειο Πάγο ο κ. Σμπώκος ανέφερε για το θέμα αυτό ότι  πράγματι η  δωροδοκία για τον πρώην υπουργό έχει παραγραφεί, λόγω της γνωστής συνταγματικής απαλλακτικής διάταξης για τους υπουργούς,  υπογράμμιζε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται  θέμα παραγραφής για το αδίκημα του ξεπλύματος, για το οποίο, όπως σημείωνε, ουδέποτε διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή.

Ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, επίσης, ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος που τον παρέπεμπε σε δίκη για τις μίζες στα αντιαεροπορικά συστήματα OSA, τόνιζε ότι η νέα παραπομπή του έγινε με την επίκληση αποδεικτικών στοιχείων τα οποία, ωστόσο, είναι τα ίδια τραπεζικά εμβάσματα για τα οποία ήδη δικάζεται για δωροδοκία για την προμήθεια των TOR M1.

Σε αυτή την αίτησή του έκανε λόγο για απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και παραβίαση της εκκρεμοδικίας, ισχυριζόμενος ότι παραπέμπεται με δεύτερο αμετάκλητο βούλευμα να δικαστεί για δεύτερη φορά για τον ίδιο λόγο, με ταυτόσημα αποδεικτικά στοιχεία (εμβάσματα), τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά εξ αντιγραφής από τμήμα του κατηγορητηρίου για το πρόγραμμα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων TOR-M1.

Χαρακτηριστικά στην αίτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων:  «Στη δικογραφία για τα ΟSΑ δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο στοιχείο, έγγραφο ή μαρτυρία που να αναφέρεται σε παθητική δωροδοκία στο πρόσωπό μου. Η ανάκριση άνευ εταίρου θεώρησε αυθαιρέτως ότι τα εμβάσματα αυτά δήθεν σχετίζονται με παθητική δωροδοκίας εις βάρος μου, αγνοώντας παράλληλα ότι τα ίδια ακριβώς εμβάσματα συσχετίστηκαν για την ίδια κατηγορία εις βάρος μου (παθητική δωροδοκία) στο αμετάκλητο παραπεμπτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση των TOR-M1, γεγονός το οποίο, οδηγεί σε πασίδηλη εκκρεμοδικία. Τα επίμαχα εμβάσματα είναι ταυτόσημα ως προς τον αποστολέα, ως προς τον παραλήπτη, ως προς τα ποσά και τις ημερομηνίες. Δηλαδή, σε ότι αφορά εμένα, το σύνολο των κατηγοριών της παρούσης υπόθεσης, εμπεριέχεται και ταυτίζεται με το βούλευμα για τα ΤΟR M1.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά