Logo

Δίκη για τους TOR-M1: Κάθειρξη 22 ετών στον Γιάννη Σμπώκο



 
 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που εκδίκασε την υπόθεση με τις μίζες για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1. επέβαλε κάθειρξη 22 ετών στον πρώην Γενικό Γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών (επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου), Γιάννη Σμπώκο.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) αλλά δεν του επέβαλλε ισόβια κάθειρξη, καθώς του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, αυτά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη. 

Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε σε άλλους δύο καταδικασθέντες, τον Γιώργο Καμάρη, διαχειριστή της off shore Clavis μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική ANTEY να πάρει το έργο, καθώς και στον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη, ποινή φυλάκισης 5 ετών στον κάθε ένα.

Για τον κ. Καμάρη χορηγήθηκε τριετής αναστολή (η ποινή είναι και εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα) ενώ για τον κ. Χριστοδουλίδη η ποινή είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Και στους δύο το δικαστήριο αναγνώρισε  3 ελαφρυντικά: του πρότερου έντιμου βίου,της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τον  επίσης χρηματιστή Γιώργο Χριστοδουλίδη και τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

Ανάλογη με την απόφαση του δικαστηρίου ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για όλους τους κατηγορούμενους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη χωρίς να βρίσκεται μαζί τους στο εδώλιο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς η δικογραφία για τους TOR-M1 ήταν μία από αυτές που δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στη Βουλή, μόνη αρμόδια για να αποφανθεί αν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορούσε να δικαστεί από την Τακτική Δικαιοσύνη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

«Μή μου κόψετε τα φτερά. Καταδικάστε με αλλά μη μου πάρετε τη ζωή»

Λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών ο Γιάννης Σμπώκος έλαβε το λόγο και είπε απευθυνόμενος προς την έδρα:  «Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου. Ό,τι κατέκτησα το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς, σε φωτιές κ.ά. Αυτή τη θέση  του Γ.Γ. Εξοπλισμών που έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο. Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πως δημιουργήθηκαν όμως; Διασύρθηκε με σημειώματα και έλεγαν τότε «θα δείξουν οι συνδρομές». Τελικώς «άνθρακες ο θησαυρός». Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει 3 χρόνια. Φτάνει πια... Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα...».

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στα οσα έπραξε στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στην Γενική Γραμματεία Δασών και τόνισε ότι πρέπει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά λόγω και της προσφοράς του εκεί, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Με καταδικάσατε αλλά μην μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά