Logo

Υπόθεση Χρυσός: "Ναι" από το δικαστικό συμβούλιο στην αποφυλάκιση Ριχάρδου και άλλων επτά συγκατηγορούμενών του 
 

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας) με βούλευμά του διέταξε την αντικατάσταση με περιοριστικούς όρους της προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Ριχάρδου Μυλωνά και άλλων επτά συγκατηγορούμενών του, οι οποίοι είχαν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους για το φερόμενο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βούλευμα επιβάλει στους φερόμενους ως αρχηγούς της οργάνωσης, δηλαδή τον ενεχυροδανειστή Δημήτρη Ριχάρδο Μυλωνά και στον Τούρκο, συριακής καταγωγής, συνεργάτη του, τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ στον καθένα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.

Στους υπόλοιπους έξι κατηγορουμένους, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση είχε λάβει  διαφορετική τροπή, όταν διαβιβάστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ανακρίτρια Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση, έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, άρα δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους υπεράσπισης θα βγουν από τη φυλακή αύριο.

Ο εκ των συνηγόρων του ενεχυροδανειστή, Πέτρος Ν.Πανταζής, μετά την τελευταία εξέλιξη δήλωσε τα εξής:

«Όπως από την πρώτη ημέρα αναφέραμε, τόσο στο απολογητικό μας υπόμνημα, όσο και στις προφορικές μας εξηγήσεις ενώπιον της κυρίας Ανακρίτριας και της κυρίας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων, ο εντολέας μας σε καμία παράνομη ενέργεια δεν προέβη. Έπρεπε να έρθει το σχετικό έγγραφο της ΑΑΔΕ, ώστε να αρχίσουν να καταρρίπτονται πανηγυρικώς οι, αποδοθείσες, έωλες κατηγορίες εναντίον του. Το σημερινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ακολουθώντας την σύμφωνη γνώμη της κυρίας Ανακρίτριας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, με περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι, ότι με την πρόοδο της ανακρίσεως, θα αποδυναμωθούν πλήρως οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν ακόμη και αυτοί οι περιοριστικοί όροι».

Το σκεπτικό: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής

Για σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος χρυσού, κάνουν λόγο στο σκεπτικό του βουλεύματος οι δικαστές του συμβουλίου που αποφυλάκισαν τον Ριχάρδο και τους άλλους επτά.

Κρίνουν μάλιστα ότι «συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης» ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της λαθρεμπορίας και τις άλλες πράξεις που τους αποδίδονται, δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. .

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους οι δικαστές, υιοθετούν την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ωστόσο, προτείνει την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και του Ριχάρδου, λόγω της νομικής διαμάχης που έχει προκύψει για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της λαθρεμπορίας, η οποία, όπως λέει θα επιλυθεί κατά την διάρκεια της ανάκρισης.

Ειδικότερα, οι δικαστές αποφαίνονται ότι «προκύπτει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής , αφού παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες πράξεις, ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού κατελήφθησαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή στην Τουρκία, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευσή τους και την επ΄ αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ, και (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.

Επειδή όμως, όπως αναφέρουν οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι είναι γνωστής διαμονής, και δεν είναι ύποπτοι φυγής, μπορούν να αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίοι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-12-201 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά