Logo

Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι προσφυγές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών



 
 

Οι προσβαλλόμενες πράξεις «έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ». Με αυτή την παραδοχή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές Συλλόγων, κ.λπ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία» και κατά των επιστολών του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νικόλαου Κοτζιά.

Με τις επιστολές αυτές ο κ. Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Συκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) με δύο αποφάσεις της (2615-2616/2018) έκρινε, επί των αιτήσεων ακύρωσης που συζητήθηκαν σις 6-12-2018, ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις δεν μπορούν να ελεγθούν, καθώς  «συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας».

Παράλληλα, στις αποφάσεις επισημαίνεται ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ατομικές νομικές ενέργειες (αγωγές, προσφυγές, κ.λπ.) στα δικαστήρια.

Επίσης,  η Ολομέλεια απέρριψε ως απαράδεκτους τους υπόλοιπους ισχυρισμούς των προσφευγόντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ένα μέλος της Ολομέλειας, ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκειται στον έλεγχο του ΣτΕ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά