Logo

Μίζες γερμανικών υποβρυχίων: Ένοχοι 20 από τους 27 κατηγορούμενους



 
 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση με τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων κήρυξε, την Τετάρτη, ενόχους τους 20 από τους συνολικά 27 κατηγορουμένους πρώην γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη Διεύθυνση Εξοπλισμών, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στρατιωτικούς. 

Μεταξύ αυτών που κρίθηκαν αθώοι είναι ο επιχειρηματίας, Πάνος Γερμανός, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Σπύρος Τραυλός και ο δικηγόρος αδελφός του πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ευάγγελος Εμμανουήλ.

Ανάμεσα σε αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι είναι ο πρώην αναπληρωτής γ.δ. Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο  έμπορος όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός,  ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος,  ο πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος, και οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αντιμετώπιζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της παθητικής και της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου8 χρήματος). 

Υπενθυμίζεται, ότι η σύμβαση για τα υποβρύχια είχε υπογραφεί επί υπουργείας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σύμβαση ύψους  1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων  από την γερμανική HDW – Ferrostaal με ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για την οποία,  σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν παράνομα ποσά (μίζες) που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο συνεχίζει τη διαδικασία για το θέμα της αναγνώρισης ή μη ελαφρυντικών σε όσους κρίθηκαν ένοχοι, ενώ αναμενεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του επί των ποινών τη Δευτέρα. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-1-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά