Logo

Συζητούνται στο ΣτΕ την Τρίτη οι προσφυγές 7 δήμων για την υπαγωγή ακινήτων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο



 
 

Αύριο Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές επτά δήμων, οι οποίοι προβάλλουν αντιρρήσεις για την υπαγωγή συγκεκριμένων ακινήτων, μεταξύ άλλων και αρχαιολογικών χώρων, στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη αναμένεται να διεξαχθεί ενώπιον του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ η συζήτηση των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν υποβάλλει 7 δήμοι (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου) υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές οι αποφάσεις τις Κυβέρνησης, με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura, συνολικά όπως λένε,10.119 ακίνητα του Δημοσίου.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, Δήμητρα Μαυροπόδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει την  έκδοση προδικαστικού ερωτήματος, τάσσοντας ρητή προθεσμία στην διοίκηση να διαβιβάσει στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης επί των ισχυρισμών των προσφευγόντων, για να γίνει στη συνέχεια η συζήτηση στο δικαστήριο.

Οι δήμοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι στο Υπερταμείο έχουν μεταφερθεί προς εκποίηση,  μεταξύ των άλλων, ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, κλπ

Όπως επισημαίνουν στις προσφυγές τους, οι  επίμαχες μεταβιβάσεις είναι αντίθετες στις διατάξεις των άρθρων 24 του Συντάγματος οι οποίες προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομία, ενώ επικαλούνται την σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το νόμο 2039/1992.

Στο Δ΄Τμήμα του ΣτΕ έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί αύριο Τρίτη και η αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, καθώς και δύο Δήμων (Πατρέων και Σπάρτης) για το ίδιο θέμα της υπαγωγής συγκεκριμένων ακινήτων στο Υπερταμείο.

Η εισηγήτρια της εν λόγω αίτησης, Όλγα Παπαδοπούλου, αναμένεται να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, καθώς δεν έχουν στείλει στοιχεία οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς. Η νέα ημερομηνία συζήτησης αναμένεται να οριστεί αύριο Τρίτη επίέδρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι παρέμβαση υπέρ του κύρους των κυβερνητικών αποφάσεων έχει κάνει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-1-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά