Logo

Η Ολομέλεια ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα της κατάργησης των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλάκων



 
 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας θα αποφανθεί οριστικά για την συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλάκων και την ένταξή τους στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.».

Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την ενισχυμένη επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για δύο λόγους: 1) λόγω μείζονος σπουδαιότητας και 2) λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε.

Από την πλευρά του το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία την σχετική αίτηση ακυρώσεως που είχαν υποβάλλει οι υποθηκοφύλακες, κρίνοντας συνταγματικό τον νόμο 4512/2017 και αναγνωρίζοντας ότι ο νομοθέτης έχει την διακριτική ευχέρεια να καταργήσει τους υποθηκοφύλακες. 

Ποια είναι η άποψη της μειοψηφίας

Αντίθετα, η μειοψηφία του Γ΄ Τμήματος είχε την άποψη ότι η ευχέρεια του νομοθέτη δεν καταλαμβάνει την ολοσχερή απόσπαση των υποθηκοφυλάκων από την οργανωτική δομή και εποπτεία της δικαστικής εξουσίας.

Όπως εξηγεί η μειοψηφία, τα έμμισθα  υποθηκοφυλακεία στελεχώνονταν από προσωπικό που είχε την ιδιότητα του δικαστικού υπαλλήλου, απολαμβάνοντας λειτουργική ανεξαρτησία, σαν αυτή που έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Συνεπώς, κατοχυρώνεται ότι δεν έχουν εξαρτημένη σχέση από την εκτελεστική εξουσία αλλά υπόκεινται στις δικαστικές Αρχές, στους εισαγγελείς, και ο έλεγχός τους, ενώ οι προαγωγές τους αποφασίζονται από συμβούλιο δικαστών.

Με βάση αυτές τις σκέψεις η μειοψηφία θεωρεί ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί να οργανωθεί από τον νομοθέτη ως Ν.Π.Δ.Δ., διαφορετικό από τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία, εφόσον, όμως, στην υπηρεσία αυτή ανατίθενται μόνο τεχνικές πράξεις κτηματογραφήσεως. Στην υπηρεσία αυτή ανατίθεται και η τήρηση δημοσίων βιβλίων για την εγγραφή πράξεων που αφορούν εμπράγματα δικαιώματα «η εν λόγω υπηρεσία δεν μπορεί να αποσπασθεί από την οργάνωση της δικαστικής εξουσίας σε ό,τι αφορά το καθεστώς που διέπει τους οικείους υπαλλήλους και λειτουργούς».

Κατά μειοψηφία του Γ' Τμήματος, δηλαδή, ο νομοθέτης αφαιρεί συνολικά την εν λόγω υπηρεσία από το οργανωτικό πλαίσιο της δικαστικής εξουσίας και την υπάγει αποκλειστικά υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-1-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά