Logo

Με τη "βούλα" του ΣτΕ ξεκινά και για τους δικαστικούς η υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση  δικαστικών ενώσεων για την αναστολή της υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες. 

Με την απορριπτική απόφασή του το ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για την κατάθεση - και από δικαστές και εισαγγελείς - των ηλεκτρονικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2019. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής κρίνοντας ότι συντρέχουν «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος», οι οποίοι επιβάλλουν ανά εύλογα χρονικά διαστήματα, περιοδική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο για την πρόληψη και καταστολή ενδεχόμενων κρουσμάτων διαφθοράς των υπόχρεων προσώπων», αλλά και για την «εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών αφενός, και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αφετέρου».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ενώσεις που είχαν ζητήσει την αναστολή της υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες  ήταν αυτές των δικαστών  του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι Διοικητικοί Δικαστές. Την κύρια αίτηση ακύρωσης, που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την 1η Μαρτίου 2019, την υπέγραφαν εκτός από τις προαναφερόμενες ενώσεις,  η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

 Οι ενώσεις είχαν προσφύγει κατά του νόμου, προβάλλοντας εννέα λόγους ακύρωσης του νομικού πλαισίου.

Στην αίτηση ακύρωσης οι ενώσεις χαρακτηρίζουν ασύμβατες με το σύνταγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για το πόθεν έσχες μετά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία είχε μπλοκάρει προ έτους και τον προηγούμενο νόμο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-2-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά