Logo

Στον ξαφνικό δυνατό αέρα απέδωσαν οι κατηγορούμενοι τον θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ του Ελληνικού 
 

Στην  απότομη αλλαγή του καιρού απέδωσαν το τραγικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο του 13χρονου αγοριού και το σοβαρό τραυματισμό της 11χρονης αδελφής του στο υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό, τον Απρίλιο του 2014, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, οι οποίοι - κατά περίπτωση - αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ο Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών του λούνα πάρκ και ο διαχειριστής του κατά τις απολογίες τους τη Δευτέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας υποστήριξαν πως για όλα φταίει ο ξαφνικός δυνατός αέρας (ανεμοστρόβιλος), που είχε ως αποτέλεσμα ο φουσκωτός κύλινδρος, μέσα στον οποίο βρίσκονταν και έπαιζαν τα δύο αδέλφια, να σηκωθεί στον αέρα και στη συνέχεια να προσγειωθεί στο έδαφος χτυπώντας με δύναμη στα άλλα παιχνίδια που βρίσκονταν στο χώρο.

Ο Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών του λούνα παρκ ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι το αντικείμενό του ήταν να εγκαθιστά και να αποκαθιστά βλάβες στους μηχανισμούς των παιχνιδιών.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι  είχε δώσει οδηγίες στους δυο Πακιστανούς υπαλλήλους του λούνα παρκ, που επίσης κάθονται στο εδώλιο, να ξεφουσκώνουν το παιχνίδι σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι απρόοπτο.

Πρόεδρος: Ποιος έδινε την εντολή να κλείσει το λούνα παρκ λόγω καιρικών συνθηκών; Τι οδηγίες είχατε δώσει στους υπαλλήλους σε περίπτωση αέρα ή καταιγίδας;

Κατηγορούμενος: Τους είχα πει να μην λειτουργούν αυτά τα παιχνίδια. Εκείνη την ημέρα ο καιρός άλλαξε ξαφνικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε τίποτα... Πως εγώ θα μπορούσα να προβλέψω την αλλαγή; Είναι όπως ο σεισμός...

Εισαγγελέας: Αναζητήσατε δελτίο καιρού;

Κατηγορούμενος: Δεν προβλέπεται πουθενά στον κόσμο η αναζήτηση δελτίου καιρού.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται όμως να εγκαταστήσετε ένα παιχνίδι με ασφάλεια...

Κατηγορούμενος: Ήταν τόσο απρόοπτο, κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο... Καταλαβαίνω ότι αυτό που έχει συμβεί είναι μια τραγωδία και λυπάμαι πολύ. Έχω και γω δυο παιδιά και ξέρω… Και τα παιδιά μου είχαν μπει στο ίδιο παιχνίδι.

Ο  διαχειριστής του λούνα παρκ υποστήριξε πως η επιχείρηση του, τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας και πιστοποίησης, ενώ σε ό, τι αφορά το ζήτημα της περίφραξης οι αρμόδιοι (μηχανολόγοι και μηχανικοί ) του είχαν πει πως αν την τοποθετήσει θα είναι απλά για να του πάρουν χρήματα.

«Την ανύψωση της μπάλας δε την γλίτωνε τίποτα, ούτε ο Θεός» ανέφερε χαρακτηριστικά για να δείξει και εκείνος ότι η τραγωδία οφείλεται στην απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών και πρόσθεσε:  «Συλλυπητήρια στην οικογένεια είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι».

Αναφορικά με το γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν διέθετε άδεια είπε: «Για την άδεια κάναμε όλες τις ενέργειες. Μίλησα πολλές φορές με το δήμαρχο και επέμεινα να μας δώσει άδεια. Μου έλεγε: « τι αγχώνεσαι θα σου την δώσω την άδεια»

Είπε ακόμη ότι  πολλές φορές είχε φωνάξει την εταιρεία πιστοποίησης των παιχνιδιών που βρίσκονταν στο λούνα παρκ.

Πρόεδρος: Για το συγκεκριμένο παιχνίδι γιατί δεν την είχατε φωνάξει;

Κατηγορούμενος: Την είχαμε πάρει να κάνει πιστοποίηση μια με δυο ημέρες πριν το συμβάν... Δεν πρόλαβε να έρθει.

Εισαγγελέας: Η όλη σας συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από πληθώρα παραλείψεων. Γιατί δεν βάλατε περίφραξη; Θα σας εμπόδιζε ο Δήμος να κάνετε κάτι για την ασφάλεια του λούνα – παρκ;

Κατηγορούμενος: Θα μας έκοβε πρόστιμο.

Ο πρώτος εκ των δύο Πακιστανών υπαλλήλων του λούνα παρκ ανέφερε: «Εκείνη την ημέρα ήρθαν τα παιδιά με τους γονείς τους στο λούνα παρκ. Έκοψαν εισιτήριο και μπήκαν στον παιχνίδι. Ξαφνικά έκανε στρογγυλό αέρα και σηκώθηκε η μπάλα σε ύψος πάνω του ενός δέντρου και μετά έπεσε σε άλλο παιχνίδι. ..Λυπάμαι πολύ αυτό που έγινε».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος υπάλληλος του λούνα – παρκ, επίσης πακιστανικής καταγωγής υποστήριξε ότι δεν ήταν μπροστά στο συμβάν. « Ο καιρός αρχικά ήταν καλός αλλά μετά έβρεξε. Άκουσα τις φωνές και έτρεξα να δω τι συνέβη. Λυπάμαι για την τραγωδία που έγινε» ανέφερε στο δικαστήριο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Μαρτίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-2-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά