Logo

Διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη το δικαστήριο που εξετάζει την άρση της κράτησης του «Mr Bitcoin»



 
 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάσισε το απόγευμα της Παρασκευής τη συνέχιση ης διαδικασίας επί του αιτήματος του Αλεξάντερ Βίννικ, γνωστού ως «Mr Bitcoin», για άρση της προσωρινής του κράτησης, για την επόμενη Πέμπτη 11 Απριλίου.  

Υπενθυμίζεται, ότι ο 39χρονος Ρώσος κρατείται στις φυλακές 20 μήνες και 16 ημέρες χωρίς ποινή και κατηγορία, αλλά γιατί ζητείται η έκδοσή του από τρεις χώρες την Ρωσία (με δύο εντάλματα), τις ΗΠΑ και από τη Γαλλία .

Η συνήγορος του «Mr Bitcoin», ο οποίος φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας κατά την οποία έγινε εξέταση μαρτύρων, ανέφερε τα εξής: 

«Τελείωσε η δεύτερη μέρα στην οποία εξετάζεται το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ προκειμένου να αποφυλακιστεί γιατί δεν κρατείται με καμία νόμιμη διαδικασία και δικαστική απόφαση.

Είναι χωρίς προηγούμενο η περίπτωση αυτού του ανθρώπου ο οποίος ζητά το αυτονόητο να επιστρέψει στη χώρα του να δικαστεί, να πάει κοντά στα παιδιά του και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα, με μάρτυρες υπεράσπισης με συνηγόρους.

Για δεύτερη δικάσιμο το δικαστήριο άκουσε τους μάρτυρες που εξετάστηκαν, τον συνάδελφο τον κύριο Μουσάτοφ που κατέθεσε αναλυτικά όλη τη δικαστική περιπέτεια του Αλεξάντερ, τον μάρτυρα ο οποίος δέχεται να φιλοξενήσει τον Αλεξάντερ στην Ελλάδα εφόσον αποφυλακιστεί, αλλά και τη μάρτυρα -επίσης συνάδελφο- που έχει παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία των παραβιάσεων.

Η επόμενη δικάσιμος θα γίνει την Πέμπτη 11 Απριλίου. Θα είναι μια πολύ σημαντική δικάσιμος γιατί εκεί επιτέλους ο Αλεξάντερ θα έχει τη δυνατότητα να ακουστεί, να μιλήσει στο δικαστήριο.

Είναι η πρώτη φορά που θα ακουστεί για την ουσία των αιτημάτων του και των δικαιωμάτων του μετά από πάρα πολλούς μήνες και προσωπικά ευελπιστώ ότι η ελληνική δικαιοσύνη επιτέλους θα αρθεί στο ύψος της και θα προστατεύσει αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος χωρίς κανένα προηγούμενο κρατείται 20 μήνες χωρίς να κατηγορείται στην Ελλάδα και χωρίς να έχει δικαστεί και να του έχει επιβληθεί ποινή. Είναι κάτι ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε άνθρωπο στο ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Ελπίζω πραγματικά ότι στο πρόσωπο του Αλεξάντερ Βίνικ τελικά θα κυριαρχήσει το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη και θα προστατεύσει αυτόν τον άνθρωπο και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Η επιβολή της δύναμης του ισχυρού που θέλει να εξουθενώσει και να συνθλίψει όχι μόνο μια ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και μία οικογένεια που δοκιμάζεται σκληρά: Δύο ανήλικα παιδιά 4 και 7 ετών μία σύζυγο που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του θανάτου και δοκιμάζεται και αγωνίζεται σε αυτήν απάνθρωπη συνθήκη. Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα απονείμει το δίκαιο και θα επιτρέψει στον Αλεξάντερ επιτέλους να δοκιμάσει την ελευθερία και θα τον προστατεύσει από εκείνες τις δυνάμεις που αμφισβητούν το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην αξιοπρέπεια στη πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων του».

Για προσπάθειες απόπειρας δολοφονίας του Αλεξάντερ Βίννικ έκανε λόγο ο δικηγόρος του

Κατά την σημερίνή διαδικασία ο Ρώσος συνήγορος του 39χρονου, Τιμοφέι Μουσάτοφ,  ανέφερε στο δικαστήριο :«Δεν μιλώ για το "Mr. Bitcoin" αλλά για τον Αλεξάντερ Βίνικ που έχει δύο μικρά ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα που υποβάλλεται σε συνεχείς εγχειρήσεις και χημειοθεραπείες». 

Ο κ. Μουσάτοφ, παράλληλα, κατήγγειλε πιέσεις και παρεμβάσεις από την αμερικανική πλευρά για το θέμα, χαρακτηρίζοντας πολλά δημοσιεύματα κατασκευασμένα με στόχο να μετατρέψουν σε ένοχο τον Βίννικ.

Συνεχίζοντας είπε ότι παρότι υπάρχει αίτημα από τη ρωσική πλευρά για την έκδοσή του και ο ίδιος συναινεί, ο πελάτης συνεχίζει να κρατείται να κρατείται για περισσότερο από 20 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση ενώ δεν γνωρίζει για ποιο λόγο παραμένει κρατούμενος.

Ο συνήγορος ανέφερε επίσης ότι για έξι χρόνια εφορία και πράκτορες παρακολουθούσαν τον Βίννικ χωρίς να τους έχουν αποδώσει κάποιες κατηγορίες.

Όπως είπε το  αίτημα των γαλλικών αρχών έχει ήδη λήξει ενώ αναφορικά με το αμερικανικό αίτημα υπογράμμισε ότι το μοναδικό πράγμα που προσδίδεται στον πελάτη του είναι ότι ήταν ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT και ότι δεν είχε άδεια από τις αμερικανικές αρχές.

Επιπλέον υποστήριξε πως όσο παραμένει κρατούμενος ο εντολέας του διατρέχει κίνδυνο μέσα στις φυλακές καθώς έως σήμερα υπάρχουν τρεις επίσημες ενημερώσεις προς τον ίδιο από ανώτερους αξιωματούχους των γερμανικών αρχών για προσπάθειες απόπειρας δολοφονίας του Αλεξάντερ Βίννικ αλλά και του ίδιου.

Ο Αλεξάντερ Βίννικ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ολιγόωρης διακοπής της διαδικασίας είπε τα εξής: «Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένω να αποφυλακιστώ και δεν αναμένω να υπάρξει μία δίκαιη απόφαση. Αναμένω τουλάχιστον να προσδιορίσουν το καθεστώς μου, τι άνθρωπος είμαι. Το σύνταγμα της Ελλάδας ισχύει για τους πάντες ή κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που δεν τους αφορά το σύνταγμα και συνεχίζουν να κρατούνται χωρίς απόφαση και ποινή στις φυλακές».

Ο συνήγορος του Βίνικ, Τιμοφέι Μουσάτοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε τα εξής: «Σήμερα δεν είναι μια εύκολη ημέρα. Είναι μια ημέρα που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν διακρίνει τους δικούς της ανθρώπους σε δικούς της πολίτες και σε ξένους πολίτες. Δηλαδή να προσδιορίσει αν υπάρχει μία νομική ισότητα μεταξύ των Ρώσων και των Ελλήνων υπηκόων στην ελληνική επικράτεια. Υπάρχει μια σχετική συμφωνία που υπεγράφη την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης περί της ισότητας των πολιτών των δύο χωρών στα δικαστήρια αλλά στο πλαίσιο αυτής της ακροαματικής διαδικασίας παρατηρούνται παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» τόνισε ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πριν  την έναρξη της διαδικασίας υπήρξε ένταξη μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και στελεχών του κλιμακίου μεταγωγών καθώς οι δεύτεροι δεν συναινούσαν ο Αλεξάντερ Βίνικ να επικοινωνήσει με τους δημοσιογράφους χωρίς σχετική άδεια.

Τελικά με παρέμβαση του προέδρου της έδρας του δικαστηρίου τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ το δικαστήριο έδωσε την άδεια στον 39χρονο Αλεξάντερ να μπορέσει να τοποθετηθεί με δήλωσή του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν ως αίτημα από το δικαστήριο νωρίτερα να υπάρξει μαγνητοσκόπηση της δίκης, αίτημα το οποίο μετά από αρνητική πρόταση της εισαγγελέως απερρίφθη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά