Logo

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Νίκο Ρωμανό



 
 

Το Στ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποφανθεί επί της αίτησης για αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών ο Νίκος Ρωμανός.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης, πρότεινε να γίνει εν μέρει δεκτή η αίτηση του Νίκου Ρωμανού.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ρωμανός με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας είχε κριθεί ένοχος ως ατομικός τρομοκράτης, καθώς η ποινή που του επιβλήθηκε αφορούσε σειρά πράξεων που θεωρήθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ είχε αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή κρίθηκε ότι δεν ήταν μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι, που όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης συναντάται για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

Ο κ. Πεπόνης στην αγόρευσή του προς το Στ' Τμήμα τόνισε πως «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πραξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης ειναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θυματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτο τον τρόπο». Με αυτή την σκέψη ο εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε να προτείνει την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμου. 

Αντιθέτως, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα του Νίκου Ρωμανού ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το Λύκειο και μπαίνουν Πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό. Eιναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πεπόνης . 

Ο Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού, σε δήλωσή του τόνισε ότι  η εν λόγω δικαστική κριση «επιδιώκει με ερμηνεία για πρώτη φορά να εισαγάγει την αντίληψη της ατομικής τρομοκρατίας, η οποία δεν ήταν στη βούληση του νομοθέτη και επιχειρεί να νομοθετήσει με κίνδυνο κάθε ατομική περίπτωση να μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ατομικής τρομοκρατίας, καταργώντας ουσιαστικά την πραγματική βούληση του ποινικού νομοθέτη».

Το Στ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση από τον Άρειο Πάγο, τότε η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, με διαφορετική σύνθεση και αναμένεται η μείωση του υπολοίπου της ποινής του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος έχει ήδη εκτίσει σχεδόν 6 έτη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά