Logo

Novartis: Οι πέντε πρώτες κλήσεις σε υπόπτους από την Εισαγγελία Διαφθοράς



 
 

Η Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartiis έστειλε τις πέντε πρώτες κλήσεις σε υπόπτους διάπραξης αδικημάτων (μη πολιτικά πρόσωπα) ενώ παράλληλα συνεχίζει το έργο της συλλογής στοιχείων για πρώην κυβερνητικά στελέχη προκειμένου είτε να διαβιβάσει στη Βουλή το σχετικό υλικό είτε να προχωρήσει σε αρχειοθέτησεις.

Και όλα αυτά  την ίδια στιγμή που σκέλος της δικογραφίας βρίσκεται ήδη στο Κοινοβούλιο το οποίο καλείται να αποφανθεί για την "τύχη" του πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου. 

Ειδικότερα, εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι εντός του Απριλίου αναμένεται οι εισαγγελείς Διαφθοράς να έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των αρχειοθετήσεων. 

Τα μη πολιτικά πρόσωπα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν στείλει τις πέντε πρώτες κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις σε μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και σε υπευθύνους διαφημιστικής εταιρείας που φέρεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartis.

Οι ίδιες πληροφορίες ναφέρουν ότι τα μέλη επιτροπών καλούνται ως ύποπτα διάπραξης του αδικήματος της απιστίας, ενώ οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής εταιρείας θα παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητας (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Οι πέντε πρώτοι ύποπτοι αναμένεται να διαβούν το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς την προσεχή Παρασκευή. 

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι εισαγγελείς  ο ρόλος της διαφημιστικής εταιρείας φαίνεται να είναι κομβικός.

Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς σε αυτή φέρονται να εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια τα οποία είχαν κοπεί για τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι φέρονται να μην είχαν συναλλαγή με την φαρμακοβιομηχανία που να ανταποκρίνεται στα υπό έλεγχο τιμολόγια.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα προκύπτουν ύποπτες διαδρομές χρήματος, με ποσά να ξεκινούν  από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, να  φτάνουν στη Novartis –Ελλάς και στη συνέχεια ένα μέρος τους να πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει η ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για δήθεν διαφήμιση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Την ίδια ημέρα φαίνεται ότι γίνονται αναλήψεις των επίμαχων χρηματικών ποσών από συγκεκριμένο  πρόσωπο το οποίο ελέγχεται .

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η εν λόγω εταιρεία  εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Ωστόσο, η εταιρεία αυτή δεν είναι  η μοναδική η οποία ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αφού οι εισαγγελείς φέρονται να ελέγχουν και άλλες που ενδεχομένως μεσολαβούσαν στη ροή μαύρου χρήματος προκειμένου να αποδοθεί «λευκό» στους τελικούς αποδέκτες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά