Logo

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 58 ετών για την απαγωγή Μυλωνά και τρεις ληστείες 
 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δίκασε ερήμην τον επικηρυγμένο δραπέτη, Βασίλη Παλαιοκώστα και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 58 ετών.

Η δίκη αφορούσε την υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία, Γιώργου Μυλωνά, τον Ιούνιο του 2008 καθώς και τρεις ένοπλες ληστείες που φέρεται να τελέστηκαν από τον Β. Παλαιοκώστα στη Θεσσαλονίκη. 

Για τις υποθέσεις αυτές έχουν καταδικαστεί οι φερόμενοι ως συνεργοί του σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. 

Αντιθέτως, ο Βασίλης Παλαιοκώστας που είχε παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με τους φερόμενους ως συνεργούς του με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, δεν είχε δικαστεί μέχρι τώρα, καθώς ένα εξάμηνο μετά τη σύλληψή του για την απαγωγή του Γ. Μυλωνά και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2009  πραγματοποίησε κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με τον ίδιο τρόπο που είχε δραπετεύσει τρία χρόνια νωρίτερα. 

Έτσι η παραπομπή του Βασίλη Παλαιοκώστα στο ακροατήριο είχε ανασταλεί, διότι θεωρούνταν «αγνώστου διαμονής». Κατά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε αρνηθεί να δηλώσει διεύθυνση κατοικίας. Αυτό, όμως, άλλαξε με νομοθετική ρύθμιση του 2011 για τους φυγόδικους που δεν μπορούσαν να δικαστούν και θεωρείται πλέον ως ως «τόπος διαμονής» ο χώρος που έδωσαν την τελευταία απολογία τους. Εν προκειμένω, για τον 53χρονο δραπέτη, το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδίκασε την απαγωγή του Γ. Μυλωνά και τις υποθέσεις των ένοπλων ληστειών ( δύο τετελεσμένων σε τράπεζες και μία σε απόπειρα σε βάρος χρηματαποστολής), που προηγούνταν χρονικά της αρπαγής, έκριναν τον Βασίλη Παλαιοκώστα ένοχο για: συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, εκβίαση, κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (εκτός από το πρώτο όλα τα υπόλοιπα από κοινού). Αντίθετα, το δικαστήριο τον αθώωσε για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, το οποίο συνδεόταν με το «χτύπημα» κατά της χρηματαποστολής.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης κατέθεσε και ο απαχθείς επιχειρηματίας, Γιώργος Μυλωνάς, που αφέθηκε ελεύθερος μετά από 13 μέρες ομηρίας, αφού καταβλήθηκαν λύτρα, το ύψος των οποίων, κατά το βούλευμα, ανήλθε σε 10,8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς είπε μεταξύ άλλων: «Τέσσερα άτομα με έβαλαν σ' ένα αυτοκίνητο και με πήγαν στο κρησφύγετο στην περιοχή της Θέρμης. Όσο κράτησε η ομηρία μου δεν έβλεπα πρόσωπα, καθώς οι απαγωγείς φορούσαν κουκούλες. Κάθε δύο μέρες ο Παλαιοκώστας ερχόταν σε επαφή μαζί μου. Οι συνεννοήσεις για την παράδοση των χρημάτων γίνονταν με τη σύζυγό μου. Δεν με κακομεταχειρίστηκαν, εκτός από τις απειλές ότι θα με σκοτώσουν».

Στη συνέχεια αποκάλυψε στιχομυθία που είχε με τον Βασίλη Παλαιοκώστα λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του 53χρονου απαγωγέα κι ενώ εκείνος κρατείτο στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. «Μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο. Μου είπε να μην του κρατάω κακία, διότι, όπως εξήγησε, αυτή είναι η δουλειά του. Είπε ότι δεν θα μου επιστρέψει τα λεφτά, επειδή θα πάει φυλακή και θα έχει ανάγκες».

Ως μάρτυρες κατέθεσαν, επίσης,  αστυνομικοί, ένας πυροτεχνουργός, ένα μέλος της χρηματαποστολής, την οποία αποπειράθηκαν να ληστέψουν ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του, όπως επίσης υπάλληλοι ενός εκ των δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων-«στόχων», οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ότι η «λεία» των δραστών ήταν περίπου 80.000 ευρώ.

Το δικαστήριο, αξιολογώντας τα αποδεικτικά στοιχεία και τις καταθέσεις των μαρτύρων, επέβαλε στον κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης 58 ετών, από τα οποία, όπως προβλέπει ο νόμος, εκτιτέα είναι τα 25 έτη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά