Logo

Απόφαση κατά των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου



 
 

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφασή της εξανέμισε τις ελπίδες χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο καθώς αποφάνθηκε ότι ο όρος για αποπληρωμή του δανείου σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο με βάση την τρέχουσα ισοτιμία είναι «δηλωτικός» και συνεπώς δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας από τα δικαστήρια.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την υπ' αριθμ. 4/2019 αποφασή της απέρριψε την αίτηση δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο η οποία είχε ζητήσει την αναίρεση της υπ' αριθμ. 8713/2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Η δανειολήπτρια είναι μία από τους χιλιάδες που είδαν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Έτσι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (Ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ κατά τον χρόνο πληρωμής.

Σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών της Ολομέλειας Α.Π. ο δανειακός όρος της σύμβασης είναι δηλωτικός όρος της δανειακής σύμβασης και «επομένως εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας», δηλαδή δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας από τα δικαστήρια.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο  της Θεσσαλονίκης είχε απορρίψει , ως μη νόμιμη, την από 18.2.2015 αγωγή με την οποία η δανειολήπτρια ζητούσε, να αναγνωρισθεί: α) ότι είναι άκυρος, ως καταχρηστικός, ο όρος της μεταξύ αυτής και της Τράπεζας της καταρτισθείσης δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού (ευρώ) προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, β) να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του δανεισθέντος ποσού και γ) να αναγνωρισθεί η ανυπαρξία της οφειλής της δανειολήπτριας προς την Τράπεζα, κατά το ποσό των 27.784,84 ελβετικών φράγκων, καθώς και ότι η Τράπεζα ουδεμία απαίτηση διατηρεί κατ’ αυτής από την επίμαχη δανειακή σύμβαση.

Η υπόθεση

Η  δανειολήπτρια έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της Τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε αρχικά το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο παρέπεμψε το όλο θέμα ως ζήτημα γενικοτέρου ενδιαφέροντος στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία σήμερα Πέμπτη δημοσίευσε τη σχετική απόφασή της.

Μετά από την απόφαση της Ολομέλειας Α.Π., οι 70.000 περίπου δανειολήπτες που έχουν υπογράψει δανειακές συμβάσεις σε Ελβετικό φράγκο θα συνεχίσουν την αποπληρωμή των δανειακών τους δόσεων σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις δόσεις τους σε ισόποσες και ισότιμες με νόμισμα του ευρώ, βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο  συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά