Logo

Στο ακροατήριο η υπόθεση του σχεδίου «Πυθία»



 
 

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή η εκδίκαση της υπόθεσης που είναι γνωστή ως σχέδιο «Πυθία»  και αφορά καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, από ξένους πράκτορες. 

Στην προς εκδίκαση  δικογραφία περιλαμβάνεται και σκέλος που αφορά τηλεφωνικές υποκλοπές.

Στο εδώλιο, συγκεκριμένα,  έχει παραπεμφθεί  να δικαστεί ο William Bazil, που φέρεται να είναι πρώην υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας και πρώην πράκτορας της CIA.. Σε βάρος του William Bazil έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015,  το οποίο, ωστόσο, δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο καταζητούμενος William Bazil αντιμετωπίζει το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005 και της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας.  Ο Αμερικανός πράκτορας φέρεται να οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και μελών του υπουργικού του συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της πολύχρονης δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση έχουν καταθέσει ως μάρτυρες, μεταξύ άλλων, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Σχετικά με την υπόθεση είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων  «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Τα Νέα», που έφεραν στο φως έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο έχει στείλει ο διοικητής της ΕΥΠ, σύμφωνα με το οποίο ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο «Πυθία».

Το επίμαχο έγγραφο αναφέρεται σε «παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων» και έχει παραλήπτες όλους τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι επίσης αρμόδιοι. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου είχαν εισαχθεί οι δύο υποθέσεις καθώς και μία που δεν σχετίζεται με αυτές και αφορά φερόμενη διαρροή απορρήτων εγγράφων με κατηγορούμενο τον πρώην βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη, δεν προχώρησε σήμερα στην ουσία της διαδικασίας αλλά μόνο στην κλήρωση των τεσσάρων ενόρκων που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές θα αποτελέσουν την σύνθεση του και διέκοψε την εκδίκαση για τις 15-5-2019..

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-4-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά