Logo

Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι 7 για το θάνατο του εικονολήπτη, Κ. Θεοδωρακάκη, στον σαϊτοπόλεμο - Την Παρασκευή η δίκη



 
 

Τριήμερη προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν απο το δικαστήριο οι επτά συλληφθέντες για την φονική σαΐτα που σκότωσε τον 54χρονο εικονολήπτη, Κώστα Θεοδωρακάκη, στο φετινό σαΪτοπόλεμο στην Καλαμάτα ανήμερα το Πάσχα, ενώ ο δήμαρχος της πόλης τα... γύρισε μετά το σάλο που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του 

Αναλυτικότερα, την Τρίτη του Πάσχα οι επτά συλληφθέντες προσήχθησαν ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας προκειμένου να δικαστούν. 

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν την προβλεπόμενη από το νόμο τριήμερη προθεσμία, το αίτημά τους έγινε δεκτό και η δίκη τους αναβλήθηκε για την Παρασκευή. 

Το δικαστήριο, παράλληλα αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τους κατηγορουμένους, οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση από το βράδυ της Κυριακής. 

Όπως αναφέρει το eleftheriaonline.gr, αρχικά η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση από την Ασφάλεια και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας  περιελάμβανε την κακουργηματική κατηγορία της θανατηφόρας βλάβης.

Ωστόσο με βάση την ασκηθείσα από την εισαγγελέα ποινική δίωξη οι επτά συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τα πλημμελήματα:

*Της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αδίκημα που αντιμετωπίζουν ο 62χρονος καπετάνιος του μπουλουκιού και ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Μπασακίδης. Ο μεν πρώτος γιατί από το ταγάρι με τις σαΐτες που είχε φαίνεται στα βίντεο ότι έφυγε αυτή που σκότωσε τον εικονολήπτη, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος γιατί θεωρείται από τη δικογραφία υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας στον σαϊτοπόλεμο.

*Της παράβασης του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων, πράξη που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι. 

 Ο κατηγορούμενος δημοτικός σύμβουλος σε δήλωσή του έξω από τα δικαστήρια όσο και ο συνήγορός του εντός αιθούσης Κώστας Μαργέλης δήλωσαν ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και δεν είχε καμία απολύτως ευθύνη ούτε για την διοργάνωση, ούτε και για τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

Επίσης, ο κ. Μπασακίδης στην δήλωσή του τόνισε ακόμη ότι ο σαϊτοπόλεμος διοργανώνεται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις εγκρίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η εν λόγω διοργάνωση γίνεται με την συναίνεση και ανοχή της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο σάλος που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Δημάρχου μετά τον θάνατο του εικονολήπτη. Ο δήμαρχος,  Π. Νίκας σχολιάζοντας το θλιβερό γεγονός του θανάτου του εικονολήπτη είπε ότι «το έθιμο δεν γίνεται να σταματήσει γιατί είναι καταγεγραμμένο στο DNA των Μεσσήνιων».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, τώρα, ο δήμαρχος υποστηρίζει θα πρέπει να αποφασίσει η Πολιτεία για τον σαϊτοπόλεμο.

Όλη η ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας αναφέρει τα εξής: 

«Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για το θάνατο του συμπολίτη μας αειμνήστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.

Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.

Όσον αφορά στο Πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το χθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-4-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά