Logo

ΣτΕ: "Ναι" στην πειθαρχική τιμωρία, "όχι" στην απόλυση πρώην διευθύντριας των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας



 
 

Πρώην διευθύντρια φυλακών έχει τη δικονομική δυνατότητα να διεκδικήσει δικαστικά την απώλεια των αποδοχών της λόγω της απόλυσής της, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας  τη μετέτρεψε σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών. 

Πρόκειται για την πρώην διευθύντρια των αγροτικών φυλακών ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου,. η οποία είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά με την ποινή της απόλυσης, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων που είχε διαπράξει, μεταξύ των οποίων και οι πολύωρες μεταμεσονύκτιες επισκέψεις κρατούμενου στο γραφείο της.

Η πειθαρχική έρευνα σε βάρος της πρώην διευθύντριας είχε ως αφορμή καταγγελία κρατούμενου ότι του χορηγούσαν ληγμένα φάρμακα. 

Άμεσα διενεργήθηκε στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας αιφνιδιαστικός έλεγχος από τη νομαρχιακή διεύθυνση υγείας κατά τον οποίο βρέθηκε ποσότητα ληγμένων φαρμάκων τα οποία ήταν μαζί με τα μη ληγμένα.

Αναλυτικότερα, η έκθεση της  υγειονομικής επιθεώρησης (30.6.2010) περιέγραφε την εικόνα που επικρατούσε στη φυλακή ως «βεβαρυμμένη υγειονομική κατάσταση», τονίζοντας ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μυγών στα μαγειρεία, ενώ τα σκεύη ήταν στο δάπεδο και πλενόντουσαν με πλαστικό σωλήνα νερού στο πάτωμα του εξωτερικού χώρου των μαγειρείων, ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι και το ταβάνι ήταν ρυπαροί και φθαρμένοι.

Παράλληλα, διεξήχθη και οικονομικός έλεγχος στο σωφρονιστικό κατάστημα από ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι οι προμήθειες ειδών διατροφής, κ.λπ. γινόντουσαν με απευθείας αναθέσεις και όχι βάσει προσφορών των προμηθευτών. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι τα έξοδα πληρωνόντουσαν με προφορική εντολή της διευθύντριας –αντί της γραπτής- προς το διαχειριστή της φυλακής, ενώ έγινε αύξηση των εξόδων σε ποσοστό υπερδιπλάσιο των μηνιαίων κερδών, χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την εν λόγω διευθύντρια των φυλακών την επισκεπτόταν μετά τις 11 το βράδυ στο γραφείο της γνωστός παντρεμένος κρατούμενος με 4 παιδιά, ο οποίος ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Μάλιστα, τονίζεται ότι τον κρατούμενο αυτό η διευθύντρια «τον συμβουλευόταν αποκλειστικά προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση», προσθέτοντας ότι οι επίμαχες μεταμεσονύχτιες επισκέψεις του κρατούμενου στο γραφείο της διευθύντριας είχαν προκαλέσει παράπονα από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούντο στην ασφάλεια της φυλακής, καθώς έπρεπε μετά το τέλος της επισκέψεως να οδηγηθεί στο κελί του.

Το 2004 επιβλήθηκε στην διευθύντρια η πειθαρχική ποινή της απόλυσης για τα παραπτώματα τα αμελούς και ατελούς εκπλήρωσης των υπηρεσιακών καθηκόντων της και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός της υπηρεσίας.

Από την πλευρά της η πειθαρχικά ελεγχόμενη επικαλέστηκε απειρία και έλλειψη εκπαίδευσης  ως προς την άσκηση των καθηκόντων διευθύντριας φυλακής, αλλά και φόρτο εργασίας, ενώ ως προς τη μη  τήρηση των όρων υγιεινής στα μαγειρεία υποστήριξε ότι οφειλόταν αποκλειστικά στο μάγειρα ο οποίος δεν ήταν καθαρός και στο ότι στη φυλακή δεν υπήρχε άλλο κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τα μαγειρεία.

Όσο για τις οικονομικές παρατυπίες, επικαλέστηκε ότι οι υπάλληλοι της φυλακής δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις τήρησης βιβλίων και διαχείρισης του ταμείου.

Αφού της επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή η πρώην διευθύντρια προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόλυσή της.

Με την απόφασή του το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους διαδικαστικούς ισχυρισμούς της διευθύντριας, αναγνωρίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται εκ της θέσεως ευθύνης που κατείχε τα παραπτώματα τα οποία της αποδίδονται και ότι η συμπεριφορά της ανάγεται στη μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων της.

Παρ΄ όλα αυτά, οι Σύμβουλοι Επικρατείας μετέτρεψαν την απόλυση σε πρόστιμο 3 μηνιαίων αποδοχών και δεν της επιδίκασαν δικαστική δαπάνη.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η πρώην διευθύντρια μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά την απώλεια των αποδοχών της από την ημέρα που απολύθηκε (2004) έως την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ (2009). 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-5-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά