Logo

Θεσσαλονίκη: «Νιώθαμε σπουδαίοι» είπαν στις απολογίες τους μαθητές που λήστευαν περαστικούς



 
 

«Έτσι νιώθαμε σπουδαίοι στο σχολείο. Ανεβαίναμε στην εκτίμηση των συμμαθητών τους». Αυτές τις φράσεις φέρονται να είπαν πέντε μαθητές Λυκείου κατά τις απολογίες τους ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου που τους δίκασε, κεκλεισμένων των θυρών, για σωρεία ληστειών σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης Θεσσαλονίκης, καθώς και στην παραλία της πόλης. 

Οι πέντε νεαροί, τρεις Έλληνες και δύο Αλβανοι (οι ηλικίες των οποίων σήμερα κυμαίνονται από 17,5 ετών έως 18,5 ετών), σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενοι ομολόγησαν τις πράξεις που τους αποδίδονται και εμφανίστηκαν μετανιωμένοι .

Οι κατηγορούμενοι, τρεις εκ των οποίων μετά τη σύλληψή τους είχαν οδηγηθεί σε καταστήματα κράτησης ανηλίκων, μετά τη δικαστική ετυμηγορία αφήνονται ελεύθεροι, καθώς το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που τους δίκασε, τους επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα. 

Το δικαστήριο, συγκεκριμένα,  επέβαλε στους πέντε κατηγορουμένους το μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας (κατά περίπτωση από 100 ώρες έως 180 ώρες). Επιπλέον, τους έθεσε υπό παρακολούθηση από επιμελητή ανηλίκων (κατά περίπτωση για διάστημα από 2 μήνες έως 6 μήνες).

Η δράση της συμμορίας των ανηλίκων εξιχνιάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία από την έρευνά της διαπίστωσε την ενεργή εμπλοκή και ενήλικων φίλων τους, κάποιοι από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε τακτικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της συμμορίας, λειτουργώντας ως «αγέλη», σε ομάδα πέντε έως δέκα πέντε ατόμων και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, δρούσαν όταν έπεφτε το σκοτάδι, ληστεύοντας περαστικούς με την απειλή μαχαιριού και σε κάποιες περιπτώσεις με χρήση βίας. Κατά το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2018 φαίνεται ότι διέπραξαν τη μία ληστεία μετά την άλλη, φτάνοντας συνολικά τις 21, ενώ η λεία τους περιλάμβανε μικροποσά, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, ρολόγια κ.ά.

Μετά τη δικαστική ετυμηγορία ο δικηγόρος, Θανάσης Χατζάκος, που ήταν συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, έκανε λόγο για απόφαση που  «δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στους νεαρούς».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-5-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά