Logo

Αναίρεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο βούλευμα απόρριψης της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα



 
 

Απόφαση να ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, για την απόρριψη του αιτήματος αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, φέρεται να έλαβε σήμερα Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Το σκεπτικό της αναίρεσης: Εσφαλμένη ερμηνεία του σωφρονιστικού κώδικα 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά του επίμαχου βουλεύματος επισημαίνοντας ότι κακώς το δικαστικό συμβούλιο Βόλου εξέτασε το αν συντρέχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο σκεπτικό για την αναίρεση η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός τονίζει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου  ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση  του Δημήτρη Κουφοντίνα. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το δικαστικό συμβούλιο εφόσον δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων. 

Και οι πολυισοβίτες δικαιούνται άδειες

Η κ. Δημητρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, επικαλείται τρεις γνωμοδοτήσεις από το 1993 ως το 2011.

Επιπλέον αναφέρει πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, σύμφωνα με την οποία και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Δικαστικές πηγές σημείωναν ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαΐου, είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να μελετήσει την υπόθεση και να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά του βουλεύματος που απέρριψε το αίτημα για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο αντεισαγγελέας  Α.Π. το πρωί της Παρασκευής  κατέληξε στην άποψη  ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση, υποστηρίζοντας ότι το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Βόλου «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι  εν λόγω κρατούμενος είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Παρόλα αυτά  η κ. Δημητρίου αποφάσισε να ασκήσει αναίρεση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου Βόλου. 

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για την άδεια του Δ. Κουφοντίνα 

Το magnesianews.gr,  αναφέρει, επικαλούμενο δικαστικές πηγές ότι μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής στα Δικαστήρια καθαρογράφονταν η απόφαση για να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από το Πρωτοδικείο Βόλου, προσθέτοντας ότι πλέον το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι υπάλληλος του Πρωτοδικείου Βόλου παρέμεινε στα Δικαστήριο το απόγευμα της Παρασκευής  τρεις και πλέον ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου, ώστε να παραλάβει την αναίρεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια να της δώσει αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε μετέπειτα να την κοινοποιήσει στο Πρωτοδικείο.

Το δημοσίευμα καταλήγει χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως πρωτόγνωρη, σημειώνοντας πως φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την εισαγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα σήμερα το μεσημέρι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-5-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά