Logo

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε καταδικαστική απόφαση για καρφί “κρυμμένο” σε πιτάκι



 
 

Λόγω «ελλείψεως της απαιτούμενης από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αιτιολογία» ο Άρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν υπεύθυνοι Ανώνυμης Εταιρείας για καρφί μέσα σε πίτα που σφηνώθηκε στα ούλα κοπέλας.

Με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που αναιρέθηκε οι δύο αγορανομικοί υπεύθυνοι Ανώνυμης Εταιρείας που παρασκευάζει πίτες είχε καταδικαστεί  σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή, καθώς μέσα σε πιτάκι υπήρχε μεταλλικό καρφί το οποίο  «καρφώθηκε» στα ούλα νεαρής κοπέλας..

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης πατέρας αγόρασε από σούπερ μάρκετ της Αττικής, μαζί με άλλα ψώνια, 12 συσκευασμένα πιτάκια σε σφραγισμένη συσκευασία καθαρού βάρους των 500 gr. και σ' ένα από αυτά υπήρχε μεταλλικό καρφί το οποίο καρφώθηκε στα ούλα της κόρης του.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γιατρών του νοσοκομείου «ένα μεταλλικό καρφί, μήκους 6 χιλ. με κεφαλή διαμέτρου 2 χιλ. που εισχώρησε κατά την κατανάλωση τροφίμου (πιτάκι) στα ούλα, ανάμεσα στους προγομφίους της άνω γνάθου» δεξιά της στοματικής κοιλότητας της κοπέλας. Οι γιατροί αφαίρεσαν το καρφί.

Οι γονείς της κοπέλας αναζήτησαν τους υπευθύνους και μέσω του σούπερ μάρκε βρήκαν τον παρασκευαστή των πιττών και της επίμαχης συσκευασίας. Όπως διαπίστωσαν αγορανομικοί υπεύθυνοι της Ανώνυμης Εταιρείας που παρασκευάζει τις πίτες ήταν δύο πρόσωπα, μέτοχοι της εταιρείας, τα οποία και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 10 μηνών το καθένα με τριετή αναστολή. 

Κατά την κρίση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας  «από πρόθεση» παραβιάστηκε το άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που προβλέπει ότι «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή επιβλαβή για την υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών».

Σύμφωνα με τη δικαστική ετυμηγορία, παραβιάστηκαν οι διατάξεις του νόμου 4177/2013, ο οποίος «απαγορεύει την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων τα οποία είναι μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου».

Ένας εκ των καταδικασθέντων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης.

Το Ε΄Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που ασχολήθηκε με την υπόθεση 

Τα μέλη του Ε΄ τμήματος αποφάνθηκαν ότι στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας  δεν αναφέρεται εάν οι δύο καταδικασθέντες, «ήθελαν να παρασκευάσουν το επιβλαβές στην υγεία του ανθρώπου τρόφιμο ή αν γνώριζαν ότι από τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, ήταν ενδεχόμενο να παραχθεί το συγκεκριμένο τρόφιμο και το αποδέχθηκαν καθώς και αν γνώριζαν και ήθελαν ή αποδέχθηκαν τη διάθεση του εν λόγω επιβλαβούς τροφίμου στην κατανάλωση, για να μπορεί να κριθεί αν η παράβαση έγινε από δόλο ή αμέλεια».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση και για τους δύο υπευθύνους και διέταξε η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αποτελούμενο από διαφορετική σύνθεση

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-6-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά