Logo

Στο σκαμνί για ξέπλυμα οι Νίκος Λάσκαρης και Τζώρτζια Ευσεβίου



 
 

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, ο πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Άρη, Νίκος Λάσκαρης και η σύζυγός του Γεωργία (Τζώρτζια) Ευσεβίου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι δύο κατηγορούμενοι απέσπασαν με δόλια τεχνάσματα και απατηλές μεθόδους, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας πώλησης χρυσού, 27 εκατομμύρια ευρώ από τον Λετονό επιχειρηματία Michalis Subotins, μέσα από οκτώ επενδύσεις-πλυντήριο μεταξύ των οποίων και η αγορά των μετοχών της ΚΑΕ Άρης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα στοιχεία του οποίου δημοσίευσε το documentonews.gr:

- Ποσό 798.660 ευρώ καταβλήθηκε από τον Ν. Λάσκαρη στα ταμεία της ανώνυμης αθλητικής εταιρείας Άρης Καλαθοσφαιρική ΑΕ ως συμμετοχή του σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, ο οποίος έτσι απέκτησε 79.532 ονομαστικές μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 1.154.664 ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό αυτό χρηματικό ποσό των 798.660 ευρώ αποτελούσε μέρος 900.000 ευρώ που μεταφέρθηκε μέσω δύο τραπεζικών εμβασμάτων από λογαριασμό που τηρούνταν επ’ ονόματι της Γ. Ευσεβίου στην τράπεζα LGT BANK (Schweiz) AG στη Ζυρίχη της Ελβετίας σε λογαριασμό που τηρούνταν στην τράπεζα Alpha Bank στην Ελλάδα.

- Ποσό 2.400.000 ευρώ καταβλήθηκε περί τα μέσα Ιουνίου του 2015 με τραπεζικό έμβασμα από τον ίδιο λογαριασμό σε λογαριασμό της εταιρείας με την επωνυμία Global Events Food προς εξόφληση οφειλόμενου χρηματικού ανταλλάγματος για την οργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης που παρέθεσαν οι κατηγορούμενοι στην Κέα στις 28/6/2015.

- Ποσό 1.750.000 ευρώ διατέθηκε για την αγορά οικοπέδου 114.34 τ.μ. στα Κάτω Ματογιάννια στη Μύκονο και τριώροφου σπιτιού που υπάρχει στην έκταση και από το 1978 λειτουργεί ως ξενοδοχείο (με τον τίτλο Ζώρζης).Το τίμημα καταβλήθηκε από τον Ν. Λάσκαρη με τραπεζικό έμβασμα από λογαριασμό του στην τράπεζα Raiffeisenlandesbank Niederosterreich-Wien στη Βιέννη της Αυστρίας και ο οποίος τροφοδοτούνταν, κατά το κατηγορητήριο, με υπεξαιρεθέντα χρήματα.

- Ποσό 1.420.000 ευρώ διατέθηκε για να αγοράσει ο Ν. Λάσκαρης στις 21.12.2015 ένα ελικόπτερο Eurocopter, μοντέλο EC130 B4, από την εταιρεία Folli Follie SA.

- Ποσό 2.100.000 ευρώ καταβλήθηκε (το 2015) με έμβασμα από τον λογαριασμό της Ευσεβίου στην LGT BANK (Schweiz) AG σε λογαριασμό της εταιρείας Sogestmar SARL για εξόφληση του οφειλόμενου σε αυτήν χρηματικού ανταλλάγματος για την εκμίσθωση στον Ν. Λάσκαρη διαμερίσματος στην οδό Boulevard deu Moulins ar.43 στο Μόντε Κάρλο του πριγκιπάτου του Μονακό.

- Ποσό 1.000.000 ελβετικών φράγκων διατέθηκε το 2015 στην εταιρεία Tarsem SARL η οποία αποτέλεσε χορηγό της ΚΑΕ ΑΡΗΣ.

- Ποσό 10.800.000 ευρώ «έφυγε» από λογαριασμό της Ευσεβίου στην τράπεζα της Ζυρίχης προς την αλλοδαπή εταιρεία Gulf Wind Maritime, Liberia συμφερόντων του ζεύγους.

Και τέλος 7.000.000 δολάρια διατέθηκαν από τον ίδιο λογαριασμό σε άλλη εταιρεία, την Hellas Marine Dervices LtD, επίσης συμφερόντων του ζεύγους.

Καταζητούμενος ο Λάσκαρης

Τον Δεκέμβριο του 2017, μετά τις απολογίες τους στην 11η τακτική ανακρίτρια Αθήνας, οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με καταβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ (ο καθένας) και εμφάνιση μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Ο κ. Λάσκαρης επικαλέστηκε αδυναμία να καταβάλει το ποσό της εγγύησης παραπέμποντας σε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (που εκδόθηκε ύστερα από αίτημα του Mixalis Subotins) με την οποία διατάχτηκε η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του μέχρι του ποσού των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Ζήτησε λοιπόν από την ανακρίτρια να τροποποιηθεί ο σχετικός περιοριστικός όρος ώστε να μπορεί να καταβάλει την εγγυοδοσία διά υποθήκης επί ακινήτου ή με εγγυητική επιστολή ελληνικής τράπεζας. Πράγματι η σχετική αίτηση του έγινε δεκτή αλλά ο κατηγορούμενος και πάλι δεν τήρησε όσα όριζε η τροποποιητική διάταξη με αποτέλεσμα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης, το οποίο δεν έχει ακόμη εκτελεστεί.

Στις δε απολογίες τους Λάσκαρης και Ευσεβίου υποστήριξαν ότι είναι αθώοι και πως οι κατηγορίες που τους προσάπτονται είναι προϊόν απάτης και εκβίασης εκ μέρους του καταγγέλλοντα επιχειρηματία.

Μάλιστα για την αγορά της ΚΑΕ Άρης ο Ν. Λάσκαρης ( που πλέον δεν έχει σχέση με την ομάδα) είχε επικαλεστεί έγγραφο της 10ης Αυγούστου 2015 του δικηγόρου Andrian Buergi με το οποία βεβαίωνε ότι απέστειλε κεφάλαιο 900.000 ευρώ από τράπεζα της Ζυρίχης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ Άρης και ότι τα κεφάλαια αυτά ανήκαν στη σύζυγό του, ήταν καθαρά και ελεύθερα, σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο και έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία.

Η κ. Ευσεβίου αναφερόμενη στη συνεργασία της με τον Subotins είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονταν διαδικτυακά αγοραπωλησίες χρυσού δεν ανήκε στον καταγγέλλοντα καθώς την είχε αγοράσει η ίδια αρχές του 2015, όπως και τους πελάτες και το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της…

Σύμφωνα όμως με το βούλευμα, «αν τα χρήματα προέρχονταν πράγματι από την πώληση χρυσού σε επισκέπτες-πελάτες της πλατφόρμας δεν δικαιολογείται γιατί δεν κατέβαλλαν απευθείας τα χρήματα στους προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων αλλά έπρεπε να μεσολαβεί ο εγκαλών, ενώ δεν γίνεται πειστικός ο ισχυρισμός ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν από τις ελβετικές τράπεζες. Και τότε ποια η φύση και ο σκοπός της φορολογικής συμφωνίας που σύναψε η κατηγορουμένη δυνάμει της οποίας δεν ελεγχόταν ουσιαστικά η προέλευση των χρημάτων που εμβάζονταν στον λογαριασμό της;». Κατά του πρωτόδικου παραπεμπτικού βουλεύματος οι κατηγορούμενοι έχουν ασκήσει έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Τζώρτζια Ευσεβίου είχε συνεταιριστεί και με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, αγοράζοντας μετοχές στην εταιρεία ρούχων Zeus+Dione, συμφερόντων της συζύγου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά