Logo

Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν ομόφωνα 25 κάτοικοι της Χαλκιδικής για τη διαμαρτυρία στις Σκουριές



 
 

Νέα αθωωτική απόφαση εξέδωσε η Δικαιοσύνη για κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που είναι μέλη του Κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης απάλλαξε ομόφωνα 25 άτομα που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά της επένδυσης χρυσού

Στο παραπεμπτικό βούλευμα, περιγράφονταν διάφορα περιστατικά μεταξύ των οποίων και η μαζική διαδήλωση τον Μάιο του 2013 στη θέση «Λάκκος Καρατζά» του όρους Κάκαβος, καθώς και μεταγενέστερες διαμαρτυρίες στην Μεγάλη Παναγια΄και την Ιερισσό.

Η σημερινή απαλλακτική απόφαση έρχεται λίγους μήνες μετά την ομόφωνη αθώωση, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης 21 κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές.

Βαρύτατα αδικήματα 

Για τις επεισοδιακές διαμαρτυρίες κατά της εξόρυξης χρυσού  στο «Λάκκο Καρατζά» στην Μεγάλη Παναγιά και στην Ιερισσό  οι 25 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής αντιμετώπιζαν αδικήματα σε βαθμό κακουργήρματος, όπως  έκρηξη, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, σύσταση συμμορίας, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.ά.

Μάλιστα, από τους διωκόμενους στην λεγόμενη δικογραφία του «Λάκκου Καρατζά» ήταν κατηγορούμενοι και στην πολύκροτη δίκη για τον εμπρησμό στις Σκουριές, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, δεν προέκυψε ταυτοποίηση προσώπων με συγκεκριμένες πράξεις. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικείους, φίλους και αλληλέγγυους των κατηγορουμένων που βρέθηκαν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Για "δικαίωση του αυτονόητου" μίλησε μετά το πέρας της διαδικασίας ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Βασίλης Τζιμούρτος, ο οποίος, σχολιάζοντας τις διαδοχικές ομόφωνες αθωωτικές αποφάσεις, τόνισε : "Αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μορφές καταστολής πάνω στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού, ιδιαίτερα κατά των κατοίκων της Ιερισσού, με στόχο την ποινικοποίηση του αγώνα τους και τη φίμωση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση". Ο ίδιος έκανε λόγο για "φρονηματικού χαρακτήρα διώξεις, που κατέρρευσαν με εμφατικό τρόπο στις δικαστικές αίθουσες", αφήνοντας όμως "πληγές" στην τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-7-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά