Logo

Επιτάχυνση της αποφυλάκισης αδίκως κρατούμενων με βάση το νέο Π.Κ. ζητά ο αντεισαγγελέας Α.Π. Δ. Δασούλας [έγγραφο]



 
 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποφυλάκιση κρατούμενων, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές αν και τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκαν έχουν μετατραπεί σε πλημμελήματα και έχουν υποπέσει σε παραγραφή λόγω της ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του που απευθύνεται στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας αναφέρει ότι από 1ης Ιουλίου 2019 άρχισε να ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 4619/2019. Και τονίζει ότι πολλές αξιόποινες πράξεις, οι οποίες με τον προηγούμενο Π.Κ. είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα ( πλαστογραφίες, απάτες, κλοπές κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια με συνολικό όφελος ή συνολική ζημία μικρότερη των 120.000 ευρώ, υπεξαίρεση αντικειμένου που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο και η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ κλπ.), με τον ισχύοντα Π.Κ. έχουν καταστεί πλημμελήματα και ο ανώτατος χρόνος παραγραφής τους είναι τα οκτώ (8) έτη.

Υπογραμμίζει ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις, που εκκρεμούν ενώπιον των δευτεροβαθμίων δικαστηρίων ή του Αρείου Πάγου έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ωστόσο, επισημαίνει ότι για τις εν λόγω περιπτώσεις δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για την άμεση αποφυλάκιση κρατουμένων ή κάποια άλλη διαδικασία. 

Έτσι, ελλείψει νομοθετικής πρόβλεψης ή άλλης ειδικής διαδικασίας  οι μόνοι οδοί για να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε η εκδίκαση του ενδίκου μέσου από το αρμόδιο δικαστήριο είτε η υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης. 

Για το λόγο αυτό ο κ Δασούλας ζητεί από τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας: 

*Την άμεση καταγραφή αυτών των υποθέσεων 

*Την υποβολή από τους εισαγγελείς εφετών αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων στην περίπτωση που δεν έχει υποβάλει ο κρατούμενος, και 

*Την κατά το δυνατόν ταχύτερη εισαγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο των αιτήσεων αναστολής που έχουν υποβληθεί είτε από τους εισαγγελείς εφετών είτε από τους κρατούμενους.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο του κ. Δασούλα

Εναλλακτικά διαβάστε την εγκύκλιο εδώ

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-8-2019 από directNEWS.gr  


Τελευταία Δικαστικά