Logo

Σκάνδαλο Novartis: Στη Βουλή διαβιβάζει η Εισαγγελία Διαφθοράς τη δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο



 
 

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διαβιβάζει εκ νέου στη Βουλή την δικογραφία για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει διαβιβάσει στη Βουλή και ένα πόρισμα, περίπου,  200 σελίδων, με το οποίο γίνεται αξιολόγηση του υλικού που έχει συλλεχθεί και  παράλληλα ζητείται η άρση της ασυλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός παρείχε τον περασμένο Μάιο στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς  εξηγήσεις (ανωμοτί κατάθεση) με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικήματος.

Η κλήση του κ. Λοβέρδου ως υπόπτου έγινε μετά τις  καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων  και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος  αρνείται όσα του καταλογίζονται, κάνει λόγο για σκευωρία, ενώ έχει ο ίδιος ζητήσει από τους συναδέλφους του στη Βουλή την άρση της ασυλίας του, προκειμένου το σκέλος που τον αφορά να φθάσει στην τακτική δικαιοσύνη. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί όιτ η εισαγγελική έρευνα παραμένει ανοιχτή για τους κ.κ, Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη. Οι εισαγγελικές αρχες με την έρευνά τους επιχειρούν να συλλέξουν στοιχεία που καταδεικνύουν τυχόν παράνομες πρακτικές της  Novartis, προκειμένου το Δημόσιο να μπορέσει  να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Αρχειοθέτηση για Γιάννη Στουρνάρα 

Στο μεταξύ αρχειοθετήθηκε το σκέλος εκείνο της δικογραφίας της Novartis που αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.  

Όπως έγινε γνωστό δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα  για παράνομες πράξεις ή πληρωμές και έτσι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς με διάταξή τους έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση ως προς αυτόν. 

Ο κ. Στουρνάρας είναι το 7ο πρόσωπο για το οποίο η υπόθεση τίθεται στο αρχείο. Είχαν προηγηθεί οι αρχειοθετήσεις για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά.

Τι δήλωσαν οι Λοβέρδος - Στουρνάρας

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας την ενέργεια της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δήλωσε: 

«Η κατάχρηση εξουσίας συντελέστηκε και κατά νομική ακριβολογία. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας που γίνεται σε βάρος μου είναι, προφανώς, η απόπειρα αναδρομικής δικαιολόγησης των παρανομιών που διαπράχθηκαν επί τρία χρόνια στο πλαίσιο της σκευωρίας «Νοβάρτις».

Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Όμως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει.

Τίποτε δεν σταθεί εμπόδιο στην αποκάλυψη της σκευωρίας και κανείς από τους πολιτικούς σκευωρούς δεν θα αποφύγει την κατά νόμο λογοδοσία και τιμωρία. Τίποτε λιγότερο δεν είναι αρκετό. Κι ούτε λόγος για βουλευτική ασυλία ή για το νόμο περί ευθύνης των υπουργών. Θα τους νικήσω με τα όπλα που διαθέτουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες χωρίς προνόμια και προσχήματα».

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι «σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-8-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά