Logo

Νέες δικαστικές αποφάσεις για τις κομμένες συντάξεις και δώρα



 
 

Δικαιώνονται με αποφάσεις δικαστηρίων συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει για την επιστροφή κομμένων συντάξεων και δώρων κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Νέα απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει τρεις συνταξιούχους, πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες αποφάσεις που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες από πρωτοβάθμια δικαστήρια της χώρας.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 11424/2019 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας δικαιώνει τρεις συνταξιούχους του ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) και ήδη ΕΦΚΑ, οι οποίοι με την αγωγή τους ζητούσαν, μεταξύ άλλων, να τους επιστραφούν οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις που έγιναν σύμφωνα με τον ν. 4093/2012, για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και 31/12/2014.

Η πρόσφατη απόφαση 11424/2019 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, όχι μόνο αναγνωρίζει ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά ύψους 12.817, 10.224 και 6.090 σε τρεις εκ των εναγόντων, αλλά διατάσσει να καταβληθούν με επιτόκιο 6% από 30/12/2014 μέχρι σήμερα.

Η νέα δικαστική απόφαση έρχεται εν όψει της έκδοσης απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και στην ουσία θα αποτελέσει την ...πυξίδα για την τύχη των αναδρομικών που διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 4/10/2017 και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί με μεγάλη πιθανότητα εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα επηρεάσει και τις κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που σχεδιάζει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το Νόμο Κατρούγκαλου.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές θα έρθει στη Βουλή μετά τη δημοσίευση των κρίσιμων αποφάσεων του ΣτΕ, για μια σειρά από επιμέρους μεταρρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Όλα θα κριθούν από το αν θα βγει συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς και από την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου που αφορούν άμεσα τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά