Logo

"Έσπασαν" τα ισόβια σε δολοφονία, χάρη στο νέο Ποινικό Κώδικα



 
 

Δολοφόνος πήρε ελαφρυντικό χάρη στο νέο Ποινικό Κώδικα, "σπάζοντας" τα ισόβια για δολοφονία ηλικιωμένης.

Ο λόγος για 25χρονο που σκότωσε 77χρονη γριούλα πέρυσι τον Οκτώβριο στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών και 7 μηνών και όχι σε ισόβια κάθειρξη όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, χάρη στο νέο Ποινικό Κώδικα.

Ειδικότερα, εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ο νεαρός κατηγορούμενος έλαβε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του, το οποίο χορηγείται πλέον και σε συνθήκες εγκλεισμου. Χάρη στο ελαφρυντικό «έσπασε» τα ισόβια που θα του επιβάλλονταν για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών...

Στην απολογία του ο 25χρονος ισχυρίστηκε ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και επικαλέστηκε κενά μνήμης. Μάλιστα προανακριτικά είχε πει ότι «λάτρευε» την ηλικιωμένη, καθώς την γνώριζε από μικρό παιδί.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο κατηγορούμενος την επισκεπτόταν συχνά στο σπίτι της και της ζητούσε χαρτζιλίκι ή φαγητό, και εκείνη του έδινε.

Το μοιραίο βράδυ φαίνηεται ότι η 77χρονη αρνήθηκε να του προσφέρει χρήματα και τότε εκείνος θύμωσε, άρπαξε ένα μαχαίρι με το οποίο την τραυμάτισε θανάσιμα.

Εις βάρος του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, απόπειρα ληστείας, παράνομη οπλοφορία -οπλοχρησία και κατοχή ναρκωτικών προς ίδια χρήση.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος Ποινικός Κώδικας είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής κριτικής της Νέας Δημοκρατίας έναντι της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του νομοθετήματος. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να πέφτουν στα ...μαλακά κατηγορούμενοι όπως δολοφόνοι που λαμβάνουν ελαφρυντικά, αλλά και καταχραστές του δημοσίου για απάτες και υπεξαιρέσεις, καθώς δεν δικάζονται πλέον με τις επιβαρυντικές διατάξεις του παλιού νόμου που προέβλεπε πολυετείς καθείρξεις...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-9-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά