Logo

Ιταλία: "Πράσινο φως" στην καταβολή αποζημιώσεων για το Δίστομο



 
 

Ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξη πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ  για τις θηριωδίες των ναζί στο Δίστομο, με απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας που δίνει το δικαίωμα στις οικογένειες θυμάτων, να τους καταβληθεί ποσό από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία έχουν συμμετοχή και οι Γερμανοί.

Η Ιταλική Δικαιοσύνη δικαίωσε οριστικά τους Διστομίτες οι οποίοι διεκδικούν 25.000.000 ευρώ για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων από τους ναζί.

Τη ρηξικέλευθη νομική ιδέα να εισπραχθούν οι αποζημιώσεις στην Ιταλία στην εταιρεία των σιδηροδρόμων όπου έχουν συμμετοχή Γερμανοί, είχε ο αείμνηστος δικηγόρος Γιάννης Σταμούλης προκειμένου να εκτελεστεί η ιστορική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (137/1997), για την καταβολή των αποζημιώσεων. Για το σκοπό αυτό είχαν κατασχεθεί συντηρητικώς εις χείρας τρίτου (των ιταλικών σιδηροδρόμων) από τον Ιταλό δικηγόρο Joachim Lau που είχε διορίσει ο Σταμούλης, για το ποσό των 25.000.000 ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η απαίτηση των Διστομιτών.

Το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο έκρινε την περασμένη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, οριστικά και αμετάκλητα, ότι ορθώς το Δίστομο διεκδικεί να εισπράξει το ποσό των 25.000.000 ευρώ.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας με την υπ΄αριθμόν 21995/2019 απόφαση του, απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας γερμανικών σιδηροδρόμων που ζητούσαν να μην κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων, προκειμένου να δοθούν, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των κατοίκων του Διστόμου».

Μετά από αυτήν τη δικαστική απόφαση άναψε το "πράσινο φως" στο να κατασχεθούν οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχε μερίδιο και ο γερμανικός σιδηρόδρομος, καθώς κάποιες γραμμές του ανήκουν.

«Αυτήν την ύστατη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει την ηθική πρωτίστως υποχρέωση να επιτρέψει στους Διστομίτες να αποζημιωθούν στη Χώρα τους και όχι σε άλλη Χώρα. Ως γνωστόν, ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να υπογράψει την άδεια για εκτέλεση της θρυλικής αποφάσεως που επιδικάζει αποζημιώσεις στους Διστομίτες. Ο Σταμούλης κατόρθωσε με τη νομική του ευφυΐα να δομήσει σθεναρά την απαίτηση για καταβολή αποζημιώσεων στους οικείους των θυμάτων του εγκληματικού Τρίτου Ράιχ», δήλωσε στο protothema,gr η δικηγόρος κυρία Κέλλυ Σταμούλη.

Πηγή: enallaktikos.gr

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά