Logo

Αθώος ο Μιχάλης Καρχιμάκης για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας



 
 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε ομόφωνα αθώο τον Μιχάλη Καρχιμάκη από την κατηγορία που αφορούσε ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση και κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται η νομοτυπική μορφή του αδικήματος. 

Ο πρώην υπουργός είχε παραπεμφθεί σε δίκη για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας, με αφορμή ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή το 2006 για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ, στην οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, καταγράφονταν απόρρητα στοιχεία.

Πριν την απαλλακτική δικαστική ετυμηγορία, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την αθώωση του πρώην υπουργού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:  «Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ. Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» .

Ο κ. Καρχιμάκης στην απολογία του επικαλέστηκε και εκείνος την απάντηση του υπουργού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην απάντηση του στη Βουλή δεν ανέφερε ότι τα επίμαχα στοιχεία ήταν απόρρητα.

«Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για μην θρηνήσουμε κι άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το ΣΙΝΟΥΚ. Είμαι αθώος» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως στοχοποιήθηκε καθώς ήταν εκείνος που αποκάλυψε την υπόθεση των ομολόγων αλλά το θέμα των off-shore πολιτικών προσώπων.

Ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Ρέππας, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Καρχιμάκη τόνισε πως ο συνάδελφος του ήταν εξαιρετικά δραστήριος και λειτουργούσε με υψηλό αίσθημα ευθύνης με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης υλικού και εγγράφων. Παράλληλα, ο κ. Ρέππας εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε γίνει στόχος «επειδή τον φοβούνταν».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με την αθωωτική απόφασή του τη Δευτέρα, έκλεισε και την τελευταία δικαστική εκκρεμότητα του κ. Καρχιμάκη, καθώς το Συμβούλιο Εφετών με το υπ' αριθμ. 1430/2019 βούλευμά του είχε απαλλάξει τον πρώην υπουργό για το σκέλος εκείνο της κατηγορίας που αφορούσε τα έγγραφα τα οποία είχαν βρεθεί στην κατοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. 

Συγκεκριμένα, το βούλευμα τόνιζε ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα καθώς τα επίμαχα έγγραφα δεν αποτελούν απόρρητο υλικό όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αφορά την παραβίαση μυστικών της πολιτείας, ούτε μπορούσαν να συγκροτήσουν κατηγορία για τη διάπραξη αυτού του αδικήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού ασκήθηκε μετά από αναφορά που κατατέθηκε στην ΕΥΠ τον Απρίλιο του 2013.

Ο ίδιος ο κ. Καρχιμάκης από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί την κατηγορία χαρακτηρίζοντάς την απολύτως αβάσιμη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά