Logo

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για τα Θρησκευτικά



 
 

Το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να διδάσκεται μόνο στους Χριστιανούς μαθητές και να αποβλέπει στην ανάπτυξη της θρησκευτικής τους συνείδησης, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδειάς.

Η ολομέλεια του Στε έκρινε ως αντισυνταγματικές αλλά και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες είχαν καθοριστεί τα προγράμματα σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών Δημοτικού -Γυμνασίου -Λυκείου.

Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με το μάθημα των Θρησκευτικών επιδιώκεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης και πρέπει να διδάσκεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές.
Οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης.

Όμως ζήτημα τίθεται και ως προς την ουσία του μαθήματος, καθώς οι δικαστές επισημαίνουν πως δεν βοηθά στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών.
Στο σκεπτικό της απόφασης το ΣτΕ αναφέρει ότι για τα επίδικα προγράμματα σπουδών «όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, διότι τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη -και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών- διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της ορθόδοξης εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία αυτή.
Αντιθέτως, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο) είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο)".

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20/09/19 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά