Logo

Εισαγγελική έρευνα για "κουκούλωμα" ευθυνών στο Μάτι



 
 

Τις καταγγελίες για συγκάλυψη των ευθυνών των αρχών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, διερευνά η Εισαγγελία Αθηνών.

Την ίδια ώρα που αναμένεται ειδικός εφέτης ανακριτής να αναλάβει την πολύκροτη δικογραφία για τα αίτια και τις συνθήκες της φωτιάς τον Ιούλιο του 2018, μία δεύτερη έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Εισαγγελία με αφορμή επιστολή που είχε στείλει τον περασμένο Απρίλιο ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματογνώμων οικογενειών θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, καταγγέλλοντας προσπάθεια "κουκουλώματος" των ευθυνών των αρμοδίων. Στην επιστολή αναφερόταν σε σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων από αρμόδιους που βρίσκονταν σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και δεν εμφάνισαν κρίσιμα έγγραφα και πληροφορίες προκειμένου να συγκαλυφθούν οι όποιες ευθύνες.

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε, ο κ. Γκουρμπάτσης κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στον 6ο πταισματοδίκη Αθηνών, αποκαλύπτοντας ότι οι αρχές απέκρυψαν το Δελτίο Πυρκαγιάς που συντάχθηκε το μοιραίο απόγευμα από την Πυροσβεστική.

Εκεί αναγράφονται λεπτομέρειες όπως ποια πυροσβεστικά οχήματα μετακινήθηκαν, ποιες ώρες και σε ποιες περιοχές. Αν έγιναν διασώσεις πυροπαθών και αν εντοπίστηκαν σοροί θυμάτων με τις ακριβείς ώρες.

Όμως αυτό το επίσημο έντυπο της Πυροσβεστικής, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα, ούτε φαίνεται να έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", στην κατάθεση του ο μάρτυρας αναφέρθηκε, επίσης, στο πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή της Διώνης. Την ευθύνη για τη στελέχωσή του είχε αναλάβει ο Δήμος Ραφήνας με εθελοντές του. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, το συγκεκριμένο απόγευμα ο πυροφύλακας δεν ήταν στη θέση του. Αν ήταν παρών, θα μπορούσε να ειδοποιήσει εγκαίρως τις Αρχές, δίνοντας ακριβή στοιχεία για τη φωτιά και τη φορά των ανέμων.

Ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων καλεί τη Δικαιοσύνη να εξεταστούν οι υπεύθυνοι στο Δήμο Ραφήνας για το τι συνέβη με τον πυροφύλακα, αλλά και οι υπεύθυνοι του Δήμου Μαραθώνα για το πώς αντέδρασαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πύρινης λαίλαπας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-9-2019 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά