Logo

Reuters: Μυστικά δάνεια στήριξαν την Τράπεζα Πειραιώς



 
 

sallasΟ πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και η οικογένειά του δανείστηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για...

να αγοράσουν αδήλωτο μερίδιο στην ίδια τους την τράπεζα, σύμφωνα με έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Οι εν λόγω μετοχές αγοράστηκαν από υπεράκτιες εταιρείες που ανήκαν στο Μιχάλη Σάλλα και τα δύο του παιδιά, χρηματοδοτούμενες με δάνειο από ανταγωνίστρια τράπεζα.

Οι μετοχές αυτές, των οποίων η αγορά δεν έχει δηλωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθιστούν την οικογένεια Σάλλα το μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, με συνολικό μερίδιο άνω του 6%.

Τα δάνεια προς τον Σάλλα, που ήταν ως τον περασμένο μήνα εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας και παραμένει μη εκτελεστικός της πρόεδρος, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα και την εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ώρα που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και το ΔΝΤ το χρηματοδοτούν με περισσότερα από 30 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ δεν είχε κανένα σχόλιο σχετικά με το θέμα. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκε να σχολιάσει τη μετοχική συμμετοχή του Σάλλα στην Πειραιώς, επικαλούμενος λόγους εμπιστευτικότητας.

"Η διεύθυνση εποπτείας μας δεν μπορεί να σχολιάσει διαθέσιμα εποπτικά στοιχεία ή πράξεις που συνδέονται με οποιαδήποτε τράπεζα, καθώς οι πληροφορίες αυτές είναι εμπιστευτικές", είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με εκθέσεις λογιστικού ελέγχου στις οποίες είχε πρόσβαση το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν οι συνδεδεμένες με τον Σάλλα εταιρίες χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστούν μετοχές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2011. Η αύξηση κεφαλαίου είχε σκοπό να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της Πειραιώς.

Η αποκάλυψη εντείνει τις ανησυχίες πως οι ελληνικές τράπεζες αλληλοδανείζονται για να αναπληρώνουν τα κεφάλαιά τους, χωρίς να το διευκρινίζουν.

"Πρόκειται (το ελληνικό τραπεζικό σύστημα) για κλειστό κύκλωμα που λειτουργεί ως σύστημα εξουσίας χωρίς διαφάνεια και αποτελεσματική εποπτεία", δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρώην υπουργός Οικονομίας. "Οι όροι κεφαλαιακής ενίσχυσης εκπληρώνονταν μέσω τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών, επιχειρηματιών και άλλων τραπεζών, χωρίς να μπαίνουν νέα κεφάλαια", συμπλήρωσε.

Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σάλλας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις ανάγκες αυτού του ρεπορτάζ, αλλά προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν συνέντευξη αργότερα αυτόν το μήνα. Ο Σάλλας εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας το Reuters για "κατασυκοφάντηση" και "υπονόμευση" της τράπεζας.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο εγώ όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεχόμαστε επιθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε", ανέφερε η ανακοίνωση. "Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί όλους στην παρούσα συγκυρία, είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος", συμπλήρωσε.

Η παγκόσμια διευθύντρια του Reuters σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας Alix M. Freedman, δήλωσε: "Η κάλυψή μας για την Τράπεζα Πειραιώς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ακριβής και δίκαια απέναντι σε κάθε εμπλεκόμενο άτομο και οργανισμό".

Έρευνα του Reuters αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλιο ότι η Πειραιώς δεν είχε ενημερώσει τους μετόχους της ότι μίσθωσε ακριβά ακίνητα από δίκτυο ιδιωτικών εταιρειών που διηύθυνε η οικογένεια Σάλλα. Η τράπεζα αντέδρασε στο ρεπορτάζ καταθέτοντας αγωγή για δυσφήμηση κατά του Reuters, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

To Reuters έχει επίσης αναφερθεί σε κατηγορίες για κακοδιαχείριση στην τράπεζα Proton καθώς και σε κυπριακή τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και ήταν παλιότερα γνωστή ως Marfin Popular Bank. Ο πρώην πρόεδρος της Proton και μεγαλομέτοχός της Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αρνείται έντονα τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε την τράπεζα για να χορηγήσει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον εαυτό του και τους συνεργάτες του.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, πρώην πρόεδρος της Marfin Popular Bank η οποία μετονομάστηκε πλέον σε Λαϊκή Τράπεζα, αρνείται και αυτός τις κατηγορίες για "σύγκρουση συμφερόντων" που εξαπέλυσαν εναντίον του Κύπριοι βουλευτές και εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής.

Τα δάνεια προς την οικογένεια Σάλλα χορηγήθηκαν από τη μεγαλύτερη θυγατρική της Marfin στην Ελλάδα, τη Marfin Egnatia Bank (MEB). Σύμφωνα με τις δύο λογιστικές εκθέσεις, τα εν λόγω δάνεια συγκαταλέγονται στα πιο επικίνδυνα ανοίγματα της τράπεζας . Αυτό οφείλεται τόσο στην έλλειψη επαρκών εξασφαλίσεων, που αποτελούνται κυρίως από μετοχές της Πειραιώς, όσο και στον κίνδυνο μελλοντικών ζημιών για την τράπεζα.

Το Reuters απέκτησε πρόσβαση και στις δύο εκθέσεις λογιστικού ελέγχου από δύο ξεχωριστές και ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές. Η γνησιότητά των εκθέσεων, με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου και 23 Μαΐου 2012, επαληθεύτηκε σε σειρά συνεντεύξεων με τραπεζικές πηγές και αξιωματούχους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με εσωτερικούς ελεγκτές της Marfin, τα στελέχη της MEB "δεν έδρασαν προς το βέλτιστο συμφέρον της τράπεζας" χορηγώντας στον Σάλλα δάνεια για να αγοράσει μετοχές στην ίδια του την τράπεζα. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ακόμα ότι η επένδυσή στις μετοχές αυτές είχε "κάκιστες προοπτικές" ήδη από το 2011 και πως πραγματοποιήθηκε μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού χωρίς να εξασφαλίζεται από προσωπικές εγγυήσεις.

Οι ελεγκτές ανέφεραν μεταξύ άλλων: "Αξίζει να σημειωθεί πως οι εγκρίσεις των δανείων έγιναν σε μία στιγμή που ήταν ήδη εντελώς ξεκάθαρο πως οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα, και κατ’επέκτασην της μετοχής της Πειραιώς, ήταν ιδιαίτερα αρνητικές". Τα δάνεια δόθηκαν "ενώ η τράπεζά μας (Marfin) βρισκόταν ήδη σε κατάσταση επισφαλούς ρευστότητας".

AΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-7-2012 από directNEWS.gr πηγή:kerdos.gr

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16/07/12 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις