Logo

Νέα μήνυση κατά τράπεζας για την απάτη με τα στεγαστικά δάνεια



 
 

wells-fargoΗ Wells Fargo είπε ψέματα για την κατάσταση χιλιάδων στεγαστικών δανείων...

προκειμένου να τα ασφαλίσει η αμερικανική κυβέρνηση, ενέργεια που κόστισε στους φορολογούμενους 190 εκ. δολάρια.

Αυτό υποστηρίζεται στην αστική αγωγή που κατατέθηκε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς την Τρίτη, κατά της αμερικανικής τράπεζας, το όνομα της οποίας δεν εμπλέκεται πρώτη φορά με το σκάνδαλο της "φούσκας" των ακινήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2002 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με την αγωγή, η Wells Fargo απέκρυψε εσκεμμένα τα προβλήματα που παρουσίαζαν 6.320 δάνεια, τα οποία βρίσκονταν σε σοβαρή καθυστέρηση, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης, που ασφάλιζε τα δάνεια.

Η τράπεζα παρέλειψε να αναφέρει τα προβλήματα αυτά, ακόμη και όταν, μετά από εσωτερική έρευνα, αποκαλύφθηκε κύκλωμα υπαλλήλων που προωθούσε τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Όλα για τα μπόνους

Η Wells Fargo είναι μια από τις εκατοντάδες τράπεζες στις ΗΠΑ, που επιτρέπεται να πιστοποιούν τις υποθήκες δανείων, για την ένταξή τους στο κυβερνητικό ασφαλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που αποτύχουν αυτά τα δάνεια, το αμερικανικό υπουργείο Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης, θα αποζημιώσει όποιον τα κατέχει.

Λόγω αυτής της εγγύησης, εκατομμύρια μετρίου και χαμηλού εισοδήματος δανειολήπτες, που διαφορετικά δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μια υποθήκη, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο.

Αλλά μια έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές, διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά τα δάνεια, είχαν εσφαλμένα πιστοποιηθεί από υπαλλήλους της τράπεζας, κατά παράβαση των προτύπων δανεισμού, στην προσπάθειά τους να πάρουν μπόνους.

Οι Citigroup, Flagstar, Bank of America, Deutsche Bank και FBC, έχουν επιστρέψει συνολικά στο κράτος 1 δισ. δολάρια, μετά από συμβιβασμούς για παρόμοιες αγωγές.

Στην περίπτωση της Wells Fargo, οι αρχές εκτιμούν ότι οι υπάλληλοί της ορήγησαν δάνεια που δεν έπρεπε να δώσουν, και στη συνέχεια η τράπεζα είπε ψέματα στην κυβέρνηση για να τα ασφαλίσει.

Στην αγωγή αναφέρεται, επίσης, ότι το πρόγραμμα κινήτρων (μπόνους) της τράπεζας, που αντάμοιβε τους εργαζόμενους με βάση τον μεγάλο αριθμό των εγκεκριμένων δανείων, "έριξε λάδι στη φωτιά, καθώς επανειλημμένα η ποιότητα θυσιάστηκε στο βωμό της ποσότητας".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-10-2012 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Μήνυση κατά τραπεζικών κολοσσών για απάτη με στεγαστικά δάνεια


Τελευταίες Ειδήσεις