Logo

Στη Βουλή το σκάνδαλο με τα 3,4 εκατ. ευρώ του Γ. Προβόπουλου



 
 

provopoulos_nikolopoulos_18-10-2012Στη Βουλή θα συζητηθεί το μεγάλο σκάνδαλο με τα 3,4 εκατ. ευρώ που έλαβε ως αποζημίωση από...

την Τράπεζα Πειραιώς το 2008, ο νυν διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών - με αφορμή αποκαλυπτικό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters (διαβάστε εδώ) - o ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί πρόκληση στον χειμαζόμενο, από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ελληνικό λαό.

Στην ερώτηση του ο Ν. Νικολόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε αποζημίωση 3,4 εκ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος χωρίς καν να απολυθεί, πήρε αποζημίωση από την Τράπεζα την οποία εργαζόταν, γιατί η Κυβέρνηση τον διόρισε σε θέση με αποδοχές 20.000 ευρώ!»

Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Νικολόπουλος, όπως τονίζει μεταξύ άλλων: «Το παραπάνω θέμα δεν θα είχε δημόσιο ενδιαφέρον, εάν από το 2008 έως σήμερα οι τράπεζες δεν είχαν λάβει διαδοχικά πακέτα στήριξης σε ρευστό και κρατικές εγγυήσεις οι οποίες επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα με τον Ν.3723/2008 δόθηκαν στις τράπεζες 15 δισ. ευρώ ενώ επί κυβερνήσεων  Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, με Υπουργούς Οικονομικών τους Γ. Παπακωσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, με τους νόμους 3845/2010, 3672/2010, 3695/2011, 4031/2011 κλπ, έχουν διοχετευθεί στις Τράπεζες περίπου 140 δισ. ευρώ, ενώ επίκειται προσεχώς η λήψη από αυτές με τη μορφή ρευστού συνολικού ποσού πάνω από 25 δις ευρώ από την επόμενη δόση του δανείου της χώρας.

Σε πόσα μηνιάτικα και σε πόσες ζωές του μέσου φορολογούμενου Έλληνα αντιστοιχούν η αποζημίωση, ο μισθός ή στα πριμ του κ. Προβόπουλου; Εύκολο. Φτάνει να διαιρέσει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος -της  εποχής της Τρόικα- το μηνιάτικο του με τις μηνιαίες αποδοχές και τις αποζημιώσεις του πανεπιστημιακού δασκάλου κ. Προβόπουλου.

Το ίδιο ας κάνουν και οι χιλιάδες κάτοχοι διδακτορικών ή καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ -οι έχοντες τα ίδια τυπικά προσόντα- με διαιρέτη το δικό τους «μισθό ρετιρέ», όπως τον αποκαλεί η συνομοταξία των μεταρρυθμιστών αυτής της παρέας με την νεοταξική αντίληψη».

Ο συντονιστής του ΚΙ.ΧΡ.Α. Νίκος Νικολόπουλος στην συνέχεια ζητά από τους Α. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα  και Αντ. Ρουπακιώτη να προσέλθουν στην Βουλή και να απαντήσουν μέσω αυτής στους Έλληνες φορολογούμενους:

- Που ευρίσκονται κατατεθειμένα αυτά τα χρήματα της αποζημίωσης;
- Σε Τράπεζα της Ελλάδος ή του εξωτερικού και σε ποια;
- Ο Κρατικός Επίτροπος στην Τράπεζα πως ενέκρινε την αμοιβή αυτή; Θα αναζητηθούν οι ευθύνες του;
- Το Συμβούλιο Εποπτείας των Τραπεζών στο οποίο μετέχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πώς ενέκρινε αυτή την αμοιβή;
- Συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος στο Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών όταν ενέκρινε την δική του αμοιβή;
- Ο σημερινός Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών, θα ενέκρινε αυτή την αμοιβή σήμερα για οποιονδήποτε άλλο; Εάν όχι πώς δέχτηκε λοιπόν να λάβει ο ίδιος αυτή την αμοιβή, όταν οι τράπεζες ουσιαστικά «αιμοδοτούνται» από τα δανεικά του Ελληνικού Δημοσίου και τον Έλληνα φορολογούμενο εδώ και πέντε χρόνια;
- Η Κυβέρνηση που ετοιμάζεται να κουρέψει αναδρομικά εφάπαξ ακόμη και αν είναι ύψους 40.000 ευρώ και που αντιστοιχούν στον εργασιακό μόχθο 30 - 40 χρόνων, θα κάνει το ανάλογο και για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
- Θα του ζητήσει να επιστρέψει την αποζημίωση;
- Θα επιστρέψει αυτή την αμοιβή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για να μην προκαλεί το δημόσιο αίσθημα;
- Έχει ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώσει την αποζημίωση ύψους 3.4 εκ ευρώ στην αρμόδια φορολογική αρχή;
- Σε ποιο κωδικό της φορολογικής του δήλωσης;
- Δηλώθηκε ως εισόδημα ή ως κάτι άλλο ;
- Φορολογήθηκε με βάση την κλίμακα ή κατά διαφορετικό τρόπο;
- Ποιο το ύψος του φόρου ο οποίος κατεβλήθη και βάσει ποιας διάταξης νόμου;
- Τέλος, θα ελέγξει ο Υπουργός Οικονομικών εάν συννόμως η αμοιβή αυτή δηλώθηκε και φορολογήθηκε;
- Θα καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών το ελεγκτικό πόρισμα της αρμόδιας εφορίας;».

Ολόκληρο το δημοσίευμα του Reuters σε μετάφραση αποκαλύπτει:


By Stephen Grey and Nikolas Leontopoulos

Oct 11 (Reuters) – Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πληρώθηκε αποζημίωση 3,4 εκατ. Ευρώ όταν άφησε το πρώην αφεντικό του, μια μεγάλη Τράπεζα της οποίας τώρα ρυθμίζει την τύχη, αποκαλύπτουν έγγραφα που έχει στα χέρια του το Reuters.

Ο Γιώργος Προβόπουλος έλαβε το ποσό όταν παραιτήθηκε ως αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς για να γίνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος του Συμβουλίου των Κεντρικών Τραπεζών το 2008.
Το μέγεθος της αποζημίωσης, άγνωστο μέχρι σήμερα στους περισσότερους έλληνες, αναμένεται να προκαλέσει αντιπαράθεση, αφού μετά τους φόρους ισοδυναμεί σε 2,8 εκατομμύρια Ευρώ.

Ως διοικητής της κεντρικής Τράπεζας, ο Προβόπουλος, τώρα 62 χρονών, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που έχει λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε Ευρώ από την ΕΚΤ και έχει πάρει σειρά για άλλα 50 δις νέου κεφαλαίου από τα χρήματα που προορίζονται για τη διάσωση της χώρας από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος αντιμετωπίζει σκληρή κριτική για την πρόσφατη διάσωση της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας, που η αριστερή αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «κλοπή του αιώνα». Σε εκείνη τη συμφωνία, οι αρχές αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα δάνεια της ΑΤΕ που δεν αποδίδουν σε μια «κακή» τράπεζα και να παραδώσουν το υπόλοιπο κεφάλαιό της στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι ο Προβόπουλος δεν αντιμετώπισε σύγκρουση συμφερόντων λόγω της αποζημίωσής του και είχε πλήρως ενημερώσει τις αρχές για το ποσό.

Όταν το Reuters έστειλε ένα ερωτηματολόγιο όμως στον κ. Προβόπουλο, η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε: "σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο που βρίσκεται σε εφαρμογή, ο Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε το ποσό της αποζημίωσης  σε όλες τις φορολογικές και δικαστικές αρχές της χώρας.»

Σε επιστολή προς το Πρακτορείο, ο Dr Βασίλειος Κοτσοβήλης, νομικός διευθυντής της Τράπεζας συμπλήρωσε: «Η αποζημίωση που είχε συμφωνηθεί πολύ νωρίτερα και κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες (προ κρίσης) δεν ήταν αυθαίρετης φύσης ούτε υπερβολική».

Ο Κοτσοβήλης δήλωσε πως σχετικές αναφορές έχουν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο και τα μπλογκς της περιόδου εκείνης. Εντούτοις, το Reuters ήταν αδύνατο να βρει αναφορές για την πληρωμή παρά τις εκτεταμένες αναζητήσεις σε ελληνικά και αγγλικά.

Η Πειραιώς που μηνύει το Reuters σχετικά με παλαιότερη δημοσίευση για την τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας τα εξής: "Καθώς έπονται νομικές διαδικασίες,… θεωρούμε ακατάλληλο να σχολιάσουμε με λεπτομέρειες.»

Και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται φυσικά να επαναλάβουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς τηρεί πλήρως τους κανόνες και κανονισμούς του ελληνικού τραπεζικού τομέα.»

Έγκριση από το Συμβούλιο

Ο Προβόπουλος, πρώην Διοικητής και της Εμπορικής Τράπεζας, της 5ης μεγαλύτερης εν Ελλάδι, προσελήφθη στην Τράπεζα Πειραιώς στις 18 Οκτωβρίου 2006. Ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ελάμβανε ως μισθό καθαρό από φόρους περί τα 580,000 Ευρώ, συν έξοδα και μπόνους.

Στις 22 Μαΐου, 2008 παραιτήθηκε από την Πειραιώς, μετά από 19 μήνες υπηρεσίας. Τα έγγραφα του Reuters δείχνουν ότι μια μέρα πριν αφήσει την Πειραιώς, εγκρίθηκε αποζημίωση του ύψους των 2.775.000 Ευρώ, επιπλέον του μισθού των 325,704 Ευρώ για τους 5 μήνες εργασίας του τον χρόνο εκείνο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι, το ποσό της αποζημίωσης ήταν 3.46 εκ. Ευρώ προ φόρων και πληρώθηκε εκείνον το μήνα στον Προβόπουλο. Συνολικά κάλυπτε τις πληρωμές περισσοτέρων από 2 εκατομμύρια Ευρώ για κάθε χρόνο υπηρεσίας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, εμφανίστηκε σε συνεδρίαση των μετόχων της Πειραιώς την 30η Απριλίου 2009, που αποφάσιζε την έγκριση της πληρωμής. Αν και τέτοιες συνεδριάσεις συνήθως είναι ανοιχτές στον Τύπο, κανείς δεν φαίνεται να πρόσεξε την πληρωμή.

Η Λούκα Κατσέλη, πρώην ΥΠΟΙΚ και τώρα καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν από εκείνους που δε γνώριζαν για την αποζημίωση, παρά την πολιτική θέση που κατείχε εκείνο τον καιρό. Όταν ερωτήθηκε σχετικά αυτή την εβδομάδα απάντησε: «Δεν είχα πρότερη γνώση για την αποζημίωση του κ. Προβόπουλου.»

Ο Γιώργος Γεωργούλης, μέλος του συνδικαλιστικού φορέα ΕΣΕΤΠ της Πειραιώς δεν είχε επίσης ενημερωθεί: «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από την Τράπεζα να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές υψηλά ισταμένων υπαλλήλων και μελών του διοικητικού Συμβουλίου και πάντοτε αρνείτο να μας τις δώσει,» είπε.

Το μέγεθος της πληρωμής του Προβόπουλου είναι φανερό ότι διαφέρει όταν τοποθετείται απέναντι στις πληρωμές των άλλων διευθυντών που έφυγαν από την Πειραιώς. Ένας άλλος αντιπρόεδρος, ο Θεόδωρος Πανταλάκης που βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο ανταμοιβής με τον Προβόπουλο και έφυγε το Δεκέμβρη του 2009, κι αφού είχε εργασθεί από το 2004, έλαβε ως αποζημίωση 470,000 Ευρώ, σύμφωνα με τα πρακτικά των μετόχων, συγκεντρώνοντας λιγότερα από 100,000 Ευρώ για κάθε χρόνο υπηρεσίας.

Σε αντιπαράθεση, η αποζημίωση του Προβόπουλου ήταν τρεις φορές η ετήσια αποζημίωσή του μετά τους φόρους, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ο Πανταλάκης δήλωσε στο Reuters ότι όλες οι πληρωμές προς το πρόσωπό του έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της εκάστοτε μετοχικής συνέλευσης. Κι η αποζημίωσή του μπορεί να ήταν μικρότερη λόγω της πιστωτικής κρίσης την εποχή της αναχώρησής του. Είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση του Προβόπουλου: «Δεν το βρίσκω παράξενο και δε θυμάμαι να έγινε κάτι παράτυπο.»

Ο Μιχάλης Τσολακίδης, ένας άλλος πρώην αντιπρόεδρος και βοηθός διευθύνων σύμβουλος στην Πειραιώς, έφυγε από την Τράπεζα το 2007 μετά από 7 χρόνια υπηρεσίας. Η Πειραιώς δεν έχει αρχεία που δείχνουν ότι αποζημίωσε τον Τσολακίδη εκείνο το χρόνο, όμως ο ίδιος υποστηρίζει ότι έλαβε μια πληρωμή ίση με δύο χρόνια μισθών. Δεν σχολίασε περαιτέρω.

Ο Εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: Η ανταμοιβή του υψηλόβαθμου προσωπικού έχει καθιερωθεί και εγκρίνεται από όλες τις σχετικές επιχειρησιακές επιτροπές και σώματα, σε πλήρη συμμόρφωση με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κανονισμούς και κατάλληλα καταγραφεί ως έχει στην οικονομική δήλωση της Τράπεζας.

Σε απάντηση σε ερωτήματα του Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι αναλυτικές απαντήσεις έχουν δοθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και άλλες σχετικές αρχές.

Το θέμα ξεκίνησε μέσα στο Κοινοβούλιο το 2009 καθώς είχαν κυκλοφορήσει φήμες σε πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους σχετικά με μία μεγάλη επενδυτική απώλεια που έπληξε τον Προβόπουλο μερικούς μήνες αφότου έφυγε από την Πειραιώς.

Το Σεπτέμβριο του 2007, εκείνος και άλλα υψηλά στελέχη της Πειραιώς είχαν τραβήξει δάνεια από την Τράπεζα για να αγοράσουν μετοχές σε rights issues. Σύμφωνα με έναν πρώην στέλεχος της Πειραιώς, από όλους ζητήθηκε να συμμετάσχουν όταν ο Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε ότι θα αύξανε το μετοχικό κεφάλαιο κατά 1.35 δις ευρώ και θα τύπωνε περίπου 67εκ. νέων μετοχών. «Καθένας τους έλαβε ένα γράμμα που έλεγε κάτι σαν: Εδώ είναι το μερίδιο των μετοχών σου. Το δάνειό σου έχει προέγκριση. Υπόγραψε εδώ!» λέει το πρώην στέλεχος.

Η Τράπεζα της Ελλάδας επιτρέπει στις Τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την συμμετοχή των υπαλλήλων τους σε rights issues. Η Πειραιώς απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω λόγω νομικών υποθέσεων που εκκρεμούν κατά του Reuters.

Το Μάιο, η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι μήνυσε το Reuters σχετικά με προηγούμενη αναφορά του για δραστηριότητες εταιρειών του Σάλλα, ζητώντας 50 εκατομμύρια αποζημίωση. Το Reuters στηρίζει την αξιοπιστία αυτής της αναφοράς.

"Μια σημαντική απώλεια "

Σύμφωνα με τα αρχεία του Χρηματιστηρίου, στις 17 Σεπτεμβρίου 2007 ο Προβόπουλος έφερε 212,911 μετοχές στην πειραιώς, έχοντας αγοράσει τα δικαιώματα για να συμμετάσχει στην προσφορά μια εβδομάδα νωρίτερα. Για να καλύψει το κόστος, ο Προβόπουλος πήρε δάνειο από την Πειραιώς για 5,024,812 Ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωσή του.

Έφερε ακόμη 23,250 μετοχές στις 28 Δεκεμβρίου του 2007, με ένα share option σχήμα.

Αφότου έφυγε από την Πειραιώς, ο Προβόπουλος κράτησε τις μετοχές του για 3 μήνες, ενώ ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και επέβλεπε όλο το Τραπεζικό Σύστημα. Είχε ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους του και του είχαν πει ότι η ιδιοκτησία του συγκεκριμένου portfolio  δεν επηρέαζε με κανένα τρόπο τη νομιμότητα των καθηκόντων του, όπως είπε εκπρόσωπός του στο Κοινοβούλιο.

Ο Προβόπουλος πούλησε τις μετοχές τον Οκτώβριο του 2008 μετά την κατάρρευση της  Lehmann Brothers. Συγκέντρωσε 2,449,256 Ευρώ – πολύ λιγότερα από το δάνειο που χρωστούσε στην Πειραιώς.

Οι φήμες σχετικά με το χρέος του Προβόπουλου στον πρώην εργοδότη του, έκαναν τον Μιχάλη Καρχιμάκη, τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να θέσει ερωτήματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Προβόπουλος απάντησε με επίσημη δήλωση του διευθυντή του γραφείου του.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Προβόπουλος είχε μεγάλες απώλειες από τις μετοχές του στην Πειραιώς και πλήρωνε πίσω το ποσό με τα έσοδα από την πώληση μεριδίων συν μια επιταγή των 2,1 εκατομμυρίων Ευρώ. Καμία αναφορά δεν έγινε βέβαια στο γεγονός ότι ο Προβόπουλος είχε λάβει αποζημίωση 3.4 εκατομμυρίων Ευρώ από την Πειραιώς.

Δεν υπήρχε κάποια νομική υποχρέωση για τον Προβόπουλο να δηλώσει την αποζημίωσή του στο Κοινοβούλιο ενώ και η ΤτΕ δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκε το ποσό επειδή ο βουλευτής που έκανε την ερώτηση περιόρισε τις απορίες του στην πώληση των μετοχών της Πειραιώς.

Αλλά ο Καρχιμάκης, είπε στο Reuters ότι, κατά τη γνώμη του, ο Προβόπουλος είχε ηθική υποχρέωση να αποκαλύψει την πληρωμή του και να ξεκαθαρίσει τα κεφάλαια και τις πηγές τους. «Είμαστε σε μια περίοδο που η διαφάνεια για τα δημόσια πρόσωπα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε» είπε.

Ο μισθός του Προβόπουλου ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν δημοσιοποιείται. Αλλά η ΤτΕ υποστήριξε ότι έχει μειωθεί κατά 50% απ’ όταν προσελήφθη, καθώς αποδέχθηκε δύο φορές τις περικοπές της κυβέρνησης. Ο Προβόπουλος τώρα λαμβάνει ένα μισθό μετά φόρων – του ύψους των 7,615 Ευρώ το μήνα για 14 μήνες το χρόνο.

Τον Αύγουστο υπερασπίσθηκε την εξαγορά της Αγροτικής από την Πειραιώς στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες του Reuters για το Σάλλα, ο Προβόπουλος ήταν απορριπτικός.

Είπε ότι τα στοιχεία αναφέρονταν  "σε απομονωμένα επεισόδια, ενδείξεις που παρουσιάζονταν ως αποδείξεις και επιλογές λημμάτων από ειδικούς και όχι που έφθαναν σε αυθαίρετα συμπεράσματα όπως το ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποφέρει από κακή επιχειρησιακή διαχείριση και από τον ανεπαρκή έλεγχό του. «Αν αυτό αλήθευε» είπε τότε ο Προβόπουλος «δεν θα είχε μείνει όρθια καμία τράπεζα στη χώρα.»


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-10-2012 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις