Logo

Στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος η πώληση του οικοπέδου-φιλέτου στο Παλαιό Φάληρο



 
 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Τη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να απασχολήσει η υπόθεση της πώλησης του παραθαλάσσιου οικοπέδου των 4,5 στρεμμάτων σε ισραηλινή εταιρεία αντί 12,5 εκατ. ευρώ, αν και τώρα αποκαλύπτεται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκάλυψε το directnews.gr, το ακίνητο-“φιλέτο”, το μοναδικό διαθέσιμο οικόπεδο στην παραλιακή ζώνη από το Νέο Φάληρο μέχρι το Σούνιο έκτασης 4,5  στρεμμάτων που μπορεί να οικοδομηθεί, το αγόρασαν οι Ισραηλινοί με συνοπτικές διαδικασίες σε διάστημα ενός μήνα, με 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η εμπορική του αξία φτάνει τα 17 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ όταν ολοκληρωθεί το Μητροπολιτική Πάρκο του Ελληνικού, η περιβόητη “Αθηναϊκή Ριβιέρα”.

Αυτό προέκυψε ενώπιον του Τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, ζητώντας να απαγορευτεί η μεταβίβαση του ακινήτου.

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τράπεζης της Ελλάδος έχει ειδικό έννομο συμφέρον, καθώς είναι μέτοχος με 55.740 μετοχές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, ενώ έχει λόγο και στο Συμβούλιο Ασφάλισης της Τραπέζης της Ελλάδος το οποίο έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων των εργαζομένων ΤΣΠ-ΤΕ και ΜΤΥΤΕ που καταργήθηκαν με νόμο του 2011. Στην περιουσία του πρώην φορέα κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων της τράπεζας, περιλαμβάνονταν και το επίδικο ακίνητο-“φιλέτο”.

Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφανείας 4.542 τετραγωνικών μέτρων, έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους προς αξιοποίηση χώρους της Παραλιακής, εν όψει και της επικείμενης αναβάθμισης της περιοχής λόγω των έργων στο Ελληνικό.

Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο ακίνητο επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 47-49 στο Παλαιό Φάληρο, είναι παραθαλάσσιο, γωνιακό, έχει συντελεστή δόμησης 2.40, με θέα στο Σαρωνικό και άμεση πρόσβαση σε αμμώδη παραλία σε απόσταση 50 μέτρων! Αποτελεί ένα από τα λιγοστά αδόμητα ακίνητα της περιοχής για τουριστική αξιοποίηση, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες στην πρόσοψη του οικοπέδου.

Επίσης, οι αεροφωτογραφίες δείχνουν πως είναι το τελευταίο μεγάλης έκτασης αδόμητο οικόπεδο της Παραλιακής κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων από το Φαληρικό Δέλτα μέχρι και το υπό ανέγερση Ελληνικό και μάλιστα σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αμμώδη παραλία.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος είναι αντίθετοι στην πώληση του ακινήτου, θεωρώντας ότι είναι χαμηλό το τίμημα, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε για την πώληση ουσιαστικά με οριακή πλειοψηφία 7 προς 5, καθώς εκτός από τις 3 αρνητικές ψήφους απείχαν ακόμα δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος που δεν συμφωνούσαν στην πώληση.

Μάλιστα στο δικαστήριο κατατέθηκε έκθεση 21 σελίδων, εκτιμώντας την εμπορική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου σε 16.950.000 ευρώ.

Εκτιμάται δε ότι η αξία θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αν ληφθεί υπόψη η υψηλότερη αξία σε νεόδμητα διαμερίσματα στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η έναρξη λειτουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θα δώσει υπεραξία στο ακίνητο.

Με απλά λόγια: Η αξία του ακινήτου- “φιλέτου” είναι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια παραπάνω από την προσφορά της ισραηλινής εταιρείας που έκανε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και ο κεντρικός τραπεζίτης κύριος Στουρνάρας…

Υπήρχε και άλλη προσφορά αλλά δεν κατατέθηκε!

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία του περασμένου Ιουλίου υπήρξε και άλλος ενδιαφερόμενος αγοραστής, ο οποίος δεν πρόλαβε να υποβάλει προσφορά λόγω ...παρεξήγησης ως προς τον τόπο υποβολής τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε σχετική ένσταση, αλλά είναι άγνωστη η κατάληξη της, καθώς τα πρακτικά του διαγωνισμού δεν έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των εν ενεργεία και συνταξιούχων υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και συμμετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας που έλαβε, κατά πλειοψηφία, την απόφαση πώλησης του οικοπέδου-"φιλέτου"...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-10-2019 από directNEWS.gr

 

 


Τελευταίες Ειδήσεις