Logo

"Μάχη" για Πολάκη-Τζανακόπουλο στην Προανακριτική



 
 

Η πρώτη "μάχη" ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής η οποία εξέτασε το αίτημα εξαίρεσης από μελών της βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου προκειμένου να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Το σχετικό αίτημα έχουν διατυπώσει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής και έχει ανεβάσει την πολιτική αντιπαράθεση με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Παύλος Πολάκης προτείνεται ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ότι για να ξαναπάρει το κόμμα του εκλογές πρέπει να βάλει στη φυλακή κάποιους από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και για τη δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν». Σύμφωνα με τους βουλευτές ΝΔ--ΚΙΝΑΛ, η πρώτη δήλωση θεωρείται προαναγγελία πολιτικών διώξεων και η δεύτερη δήλωση ότι ο πρώην υπουργός είχε γνώση της δικογραφίας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προτείνεται ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξήγαγε η ελληνική Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis.

Για το λόγο της εξέτασης τους ως μάρτυρες, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ζητούν να εξαιρεθούν από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος.

 

Τσοβόλας: Θέμα ακυρότητας η εξαίρεση των βουλευτών

Για το ενδεχόμενο εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τσοβόλας, δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών του οποίου στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, εξετάζει η Προανακριτική Επιτροπή.

Ο κ. Τσοβόλας τόνισε πως εάν εξαιρεθούν, μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα ακυρότητας της όλης διαδικασίας.

«Ασφαλώς, είναι εκτός νόμου και είναι άκυρη η διαδικασία ολόκληρη που θα ακολουθήσει», τόνισε.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος του κ. Παπαπαγγελόπουλου είπε ότι με βάση το νόμο, εξαίρεση από την επιτροπή μπορεί να ζητήσει ο Εισαγγελέας –άρα η επιτροπή, ο κατηγορούμενος ή ο πολιτικός ενάγων εάν υπάρχει, όταν υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας. Εξήγησε ότι την απόφαση λαμβάνει το δικαστικό συμβούλιο που στην προκειμένη δεν υπάρχει και συνεπώς δεν μπορεί να αποφασίσει εξαίρεση η προανακριτική επιτροπή.
«Δηλαδή αυτός που ζητάει την εξαίρεση θα αποφασίζει και την εξαίρεση;», διερωτήθηκε ο κ. Τσοβόλας.

Ο έμπειρος νομικός, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας, εάν και εφόσον παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ανάλογο αίτημα του εμπλεκόμενου στην υπόθεση Novartis πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως από την στιγμή που η Δικαιοσύνη κρίνει πως δεν υπάρχει θέμα με την Εισαγγελέα κατά της Διαφθορας, δεν έχει βάση μια κατηγορία  για ηθική αυτουργία στην πράξη της κατάχρησης εξουσίας για την οποία ζητούσε ο κ. Λοβέρδος την εξαίρεση της κ. Τουλουπάκη...

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει ζήτημα για την κοινή αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ότι υπάρχει κατάθεση του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη σύμφωνα με την οποία ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τον απειλούσε την εποχή που ο κ. Μανιαδάκης ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Στουρνάρας όσο και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας κ. Μανιαδάκης έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς των τριών εισαγγελικών λειτουργών.

Πρώτος μάρτυρας ο Φρουζής

Με πρώτο μάρτυρα τον "πρωταγωνιστή" του σκανδάλου της Novartis, μέχρι πρώην αντιπροέδρου και και γενικού διευθυντή της θυγατρικής της πολυεθνικής εταιρείας στην 'Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής, ξεκινά σήμερα, Τρίτη, τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τις τυχόν ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από παρεμβάσεις του στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Αν και ακόμα δεν έχει κληθεί ως μάρτυρας ή ως κατηγορούμενος από τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που διερευνούν εδώ και μήνες την πολύκροτη υπόθεση, ο  κ. Φρουζής έχει κληθεί από την προανακριτική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει ποινικές ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Φρουζής ήταν κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση δωροδοκιών πολιτικών και γιατρών από τη Novartis, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του FBI αλλά και τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ο κ. Φρουζής προτάθηκε από τη Ν.Δ να είναι ο πρώτος μάρτυρας που θα εξετάσει η προανακριτική επιτροπή.

Στη Βουλή το επίμαχο έγγραφο των αντεισαγγελέων του ΑΠ στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ μετά από αίτημα της Βουλής των Ελλήνων, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης (σ.σ. που διερευνούν τις τυχόν παρεμβάσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis) διαβιβάζουν τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας για να συσχετιστούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου. 

Ανάμεσα στα έγγραφα περιλαμβάνεται και το επίμαχο έγγραφο των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Με το έγγραφο, οι δύο εισαγγελείς ζητούν να τους γνωστοποιήσουν εάν για την υπόθεση της Novartis έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας, αν ναι να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους, καθώς και να τους ενημερώσουν αν από τις καταθέσεις αυτές αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια, ή αν προσδοκούσαν σε τέτοια οφέλη.
Επίσης, ζητούν να τους γνωρίσουν εάν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω Ελλήνων και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών. Ζητούν επίσης να τους ενημερώσουν για την πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα εάν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι αποτέλεσμα της.

Δικαστική συνδρομή από το FBI ζητά η πλευρά Παπαγγελόπουλου

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας έχει ζητήσει από την Προανακριτική Επιτροπή να ερωτηθεί το FBI πότε κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις αμερικανικές αρχές και να ζητηθούν αντίγραφα των καταθέσεων των μαρτύρων, με αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ. Επίσης έχει ζητήσει τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του πολιτικού προσώπου που είχε προτείνει το FBI να παραδώσει στους Έλληνες εισαγγελείς, στη συνάντησή που είχαν στη Βιέννη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-10-2019 από directNEWS.gr

 

 


Τελευταίες Ειδήσεις