Logo

Διεθνής είδηση η ...έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Τι απαντούν τραπεζίτες



 
 

Ταυτόχρονη έφοδο στα κεντρικά γραφεία των πέντε ελληνικών τραπεζών πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης πάνω από 100 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναζητώντας στοιχεία για συνεννόηση των τραπεζιτών στην επιβολή χρεώσεων στα ATM και άλλες τραπεζικές συναλλαγές.

Η συντονισμένη επιχείρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έγινε σε συνεννόηση με την Εισαγγελική Αρχή στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Η έφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία των ανώτατων διοικήσεων των τραπεζών. Απέκλεισαν τα γραφεία των ανωτάτων στελεχών, απαγορεύοντας ακόμα και την επικοινωνία με άλλα τραπεζικά στελέχη. Τους είπαν να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους.
Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν έγγραφα, ενώ αντέγραψαν σκληρούς δίσκους. Έρευνα πραγματοποιήθηκε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες.

Κίνημα Αλλαγής: Εμείς ζητήσαμε την έρευνα

Με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι το κόμμα ζήτηση την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές.
«Η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία, κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Διεθνής είδηση η έφοδος - Τι λένε ανώνυμα τραπεζίτες

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης απασχόλησε η σημερινή έφοδος στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των πέντε συστημικών τραπεζών, μετά τις καταγγελίες για εναρμονισμένη πρακτική ως προς τις χρεώσεις στα ΑΤΜ και άλλες τραπεζικές συναλλαγές.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η έφοδος ήταν ταυτόχρονη στις πέντε τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica) και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τις πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρεώσεις των συναλλαγών.

Μιλώντας ανώνυμα στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, τραπεζίτες δηλώνουν πως «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», καθώς όπως λένε δεν υπήρξε εναρμονισμένη πρακτική στις χρεώσεις.

«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές. Δεν μας επέτρεψαν να φύγουμε από το κτίριο και αντέγραψαν των σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών. Δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα» δήλωσε ανώνυμα στο Reuters ένας τραπεζίτης.

«Ήταν ταυτόχρονη έφοδος για τις προμήθειες που χρεώνουμε σε πιστωτικές, συναλλαγές με ATM κτλ. Κοιτάζουν να δουν εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των τραπεζών στην τιμολόγηση» ανέφερε άλλος τραπεζίτης. «Δεν νομίζω ότι θα ανακαλύψουν τίποτα» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες σου, είναι φυσικό να παρακολουθείς και τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου- προς τα  πάνω και προς τα κάτω. Είναι περίεργο το γεγονός ότι η έρευνα λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση ορισμένων τραπεζών να μειώσουν τις χρεώσεις».

Δύο άλλοι τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί στο πρακτορείο ότι η κίνηση ήταν πολιτικά υποκινούμενη, κάνοντας λόγο για «σόου».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-11-2019 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις