Μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, θα έλεγε κανείς, ότι ο καπετάνιος του Costa Concordia θα μπορούσε να βρει ένα καλύτερo άλοθι για το πώς κατέληξε να εγκαταλείπει το πλοίο μέσα σε μια σωσίβια λέμβο.
Παρ' όλα αυτά, ο καπετάνιος Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία, προσέφερε μια όχι και τόσο πειστική δικαιολογία, στη διάρκεια ακρόασης.
Σε μια συνομιλία του με τον Ιταλό λιμενάρχη Ντε Φάλκο, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ο Σκετίνο ακούγεται να προσπαθεί να αποφύγει τις διαταγές να επιστρέψει στο πλοίο για να συντονίσει την εκκένωσή του, λέγοντας ότι το σκάφος έχει πάρει κλίση και ότι είναι πολύ σκοτεινά.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γιατί εγκατέλειψε εξ αρχής το πλοίο και επιβιβάστηκε στη σωσίβια λέμβο, που τον μετέφερε στην ασφάλεια της στεριάς, ο Σκετίνο είπε στους ανακριτές του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian:
"Ξαφνικά, καθώς το πλοίο ήταν σε γωνία 60 – 70 μοιρών, γλίστρισα και έπεσα μέσα σε μια βάρκα. Έτσι κατέληξα στη σωσίβια λέμβο".
Το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας με τον διοικητή Ντε Φάλκο είναι συγκλονιστικό. Ο λιμενάρχης προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του, καθώς ο Σκετίνο αρνείται να επιστρέψει στο καράβι, εφευρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες.
Ακολουθεί ο διάλογος:
Ντε Φάλκο: «Είμαι ο De Falco από το Λιβόρνο, μιλώ με τον καπετάνιο;»
Σκετίνο: «Μάλιστα, καλησπέρα σας κύριε διοικητά»
Ντε Φάλκο: «Σας παρακαλώ, πείτε μου το όνομά σας»
Σκετίνο: «Είμαι ο καπετάνιος Schettino, διοικητά»
Ντε Φάλκο: «Schettino, ε; Άκου Schettino. Υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι στο καράβι. Χρησιμοποιώντας τη σωσίβια λέμβο, επίστρεψε στο καράβι, ανέβα επάνω και ενημέρωσέ με για το τι συμβαίνει εκεί και για πόσο κόσμο μιλάμε. Έγινα κατανοητός; Schettino, να ξέρεις πως η συνομιλία μας καταγράφεται…»
Σκετίνο: «Κύριε διοικητά πρέπει να σας ενημερώσω για κάτι…»
Ντε Φάλκο: «Μίλα πιο δυνατά. Βάλε το χέρι σου μπροστά στο μικρόφωνο και μίλα πιο δυνατά, κατάλαβες;»
Σκετίνο: «Τώρα που μιλάμε, το πλοίο έχει πάρει κλίση…»
Ντε Φάλκο: «Κατάλαβα. Άκου: πολύς κόσμος κατεβαίνει από το πλοίο, από την ανεμόσκαλα. Ανέβα από την ίδια, πιασμένος με την πλάτη σου στο πλοίο, ανέβα επάνω και πες μου πόσα άτομα βρίσκονται εκεί και τι έχουν μαζί τους. Κατάλαβες; Πες μου αν υπάρχουν παιδιά, γυναίκες ή άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας. Επίσης, ενημέρωσέ με για το πόσα άτομα μιλάμε στην κάθε κατηγορία. Το ‘πιασες; Κοίτα Schettino αν την έχεις ήδη ‘κάνει’ και σώθηκες από τη θάλασσα… να ξέρεις πως δεν σώθηκες κι από ‘μένα και θα σου κάνω τη ζωή κόλαση. Ανέβα στο πλοίο, γαμώτο!»
Σκετίνο: «Κύριε διοικητά, σας παρακαλώ...»
Ντε Φάλκο: «Ας τ’ αυτά… πήγαινε τώρα στο καράβι. Περιμένω επιβεβαίωση ότι είσαι επάνω…»
Σκετίνο: «Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω, εδώ είμαι, δεν θα φτάσω από κάποιο άλλο μέρος, είμαι εδώ…»
Ντε Φάλκο: «Τι συνέβη καπετάνιε;»
Σκετίνο: «Είμαι εδώ για να συντονίσω τη διάσωση…»
Ντε Φάλκο: «Μα, τι κάνεις εκεί, τι να συντονίσεις; Στο πλοίο πήγαινε. Συντόνισε τη διάσωση από το καράβι. Αρνείσαι να υπακούσεις;»
Σκετίνο: «Όχι, όχι, όχι δεν το αρνούμαι».
Ντε Φάλκο: «Αρνείστε να μεταβείτε στο πλοίο, καπετάνιε; Μου λέτε το λόγο για τον οποίο δεν πηγαίνετε;»
Σκετίνο: «Δεν πηγαίνω, επειδή η άλλη σωστική λέμβος δεν ανταποκρίνεται (προφανώς, λόγω μηχανικής βλάβης)…»
Ντε Φάλκο: «Μεταβείτε στο πλοίο, είναι διαταγή. Ας μην το συζητήσουμε περαιτέρω. Εγκαταλείψατε το πλοίο, από ’δώ και πέρα αναλαμβάνω εγώ. Εσείς, στο πλοίο! Κατανοητό; Δεν καταλαβαίνεις; Πήγαινε και δώσε μου αναφορά κατευθείαν από εκεί. Εκεί βρίσκονται και από αέρος διασώστες».
Σκετίνο: «Πού βρίσκονται οι διασώστες σας;»
Ντε Φάλκο: «Στην πλώρη. Ξεκίνα. Υπάρχουν ήδη νεκροί».
Σκετίνο: «Πόσοι;»
Ντε Φάλκο: «Δεν ξέρω… Ένας σίγουρα. Για έναν άκουσα. Χριστέ μου, πρέπει να μου πεις πόσοι είναι».
Σκετίνο: «Καταλαβαίνετε, βέβαια ότι, εδώ είναι τόσο σκοτεινά που δεν φαίνεται τίποτα…».
Ντε Φάλκο: «Θέλουμε να πάμε σπιτάκι μας, Schettino? Τα βρήκαμε σκούρα και θέλουμε να την κάνουμε; Τράβα γρήγορα και πες μου ό,τι μπορείς, για πόσα άτομα μιλάμε και τι ανάγκες έχουν. Τώρα!»
Σκετίνο: « (...) Θα’μαι εκεί σε λίγο, κύριε διοικητά».
Ντε Φάλκο: «Πηγαίνετε κι οι δυο (μάλλον ο πλοίαρχος δεν ήταν μόνος του). (…) Στο καράβι, τώρα. Εντάξει;»
Σκετίνο: «Κύριε διοικητά, εγώ θέλω να ανέβω στο πλοίο, μόνο που η άλλη λέμβος εδώ… είναι οι άλλοι διασώστες, είναι σταματημένη εδώ, φώναξα άλλους διασώστες…»
Ντε Φάλκο: «Τα λέμε εδώ και μία ώρα. Πήγαινε τώρα στο καράβι, στο ΚΑ-ΡΑ-ΒΙ! Κι έλα να μου πεις, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για πόσους ανθρώπους μιλάμε».
Σκετίνο: «Εντάξει, κύριε διοικητά».
Ντε Φάλκο: «Πήγαινε, γρήγορα!»
Σε μια δεύτερη συνομιλία που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Σκετίνο ακούγεται να απαντά στον οργισμένο λιμενάρχη που τον "στολίζει" επειδή εγκατέλειψε το πλοίο και τους επιβάτες αβοήθητους":
"Δεν εγκατέλειψα κανένα πλοίο! Το πλοίο έγειρε και μας εκτόξευσε στο νερό".
Ο λιμενάρχης κάλεσε τον καπετάνιο για να διαπιστώσει εάν ακολούθησε την διαταγή του να επιστρέψει στο πλοίο και να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατούσε στο κρουαζιερόπλοιο.
Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος:
Σκετίνο: Εμπρός!
Ντε Φάλκο: Καπετάνιε, είμαι ο Ντε Φάλκο από το Λιβόρνο.
Σκετίνο: Ναι, πως είστε. Λοιπόν, ενημέρωσα και την εταιρεία. Φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι πάνω στο πλοίο. Φαίνεται ότι υπάρχουν περίπου 100 άτομα πάνω στο πλοίο... αλλά επαναλαμβάνω...
Ντε Φάλκο: Καπετάνιε, μπορείτε να μου δώσετε έναν ακριβή αριθμό;
Σκετίνο: Δεν μπορώ να δώσω έναν συγκεκριμένο αριθμό επειδή... αφήστε με να σας εξηγήσω... καθώς συντονίζαμε την εκκένωση όλων των επιβατών... τώρα είμαι εδώ με όλους τους αξιωματικούς στη λέμβο...
Ντε Φάλκο: Που είστε; Στη λέμβο; Όλοι οι αξιωματικοί;
Σκετίνο: Ναι... είμαστε εγώ, ο δεύτερος καπετάνιος...
Ντε Φάλκο: Συγνώμη, αλλά πριν από λίγο ήσασταν μόνος με έναν ναύτη. Αν οι αξιωματικοί κατάφεραν να έρθουν σε σας, αυτό σημαίνει ότι μπορούν ακόμα να μπουν και να βγουν.
Σκετίνο: Βγάζει νόημα... λοιπόν...
Ντε Φάλκο: Τότε, γιατί δεν ανεβαίνουν πάλι στο πλοίο για να επιβλέψουν και να μας ενημερώσουν; Ευχαριστώ.
Σκετίνο: Τώρα...
Ντε Φάλκο: Στείλτε τους στο πλοίο! Στείλτε κάποιον στο πλοίο να συντονίσει τις επιχειρήσεις.
Σκετίνο: Μα, συντονίζω...
Ντε Φάλκο: Είναι διαταγή, Καπετάνιε! Πρέπει να στείλετε κάποιον στο πλοίο!
Σκετίνο: Μα, πηγαίνουμε πίσω να συντονίσουμε...
Ντε Φάλκο: Ακριβώς! Πρέπει να πάτε πίσω να συντονίσετε την αποβίβαση. Είναι σαφές;
Σκετίνο: Όμως, δεν μπορούμε να ανέβουμε πάνω τώρα...
Ντε Φάλκο: Γιατί επέτρεψες στους αξιωματικούς σου να φύγουν τότε, Καπετάνιε;
Σκετίνο: Εγκαταλείψαμε το πλοίο
Ντε Φάλκο: Και εγκαταλείψατε το πλοίο με 100 ανθρώπους πάνω; Γαμώτο!
Σκετίνο: Εγώ δεν εγκατέλειψα κανένα πλοίο με 100 ανθρώπους πάνω. Το πλοίο πήρε κλίση και εκτοξευτήκαμε στο νερό.
Ντε Φάλκο: Θα δούμε αργότερα τι ακριβώς συνέβη. Τώρα πρέπει να με ενημερώνετε για όλες τις εξελίξεις. Μείνετε κοντά στο πλοίο και μην επιχειρήσετε να φύγετε από κει. Είναι σαφές;
Σκετίνο: Είμαστε εδώ γύρω διοικητά.
Το ναυάγιο όπως φαίνεται από το διάστημα
Η εταιρεία διαχείρισης εμπορικών δορυφόρων «DigitalGlobe» δημοσίευσε μία δορυφορική φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας από το ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, όπως φαίνεται από το διάστημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Digital Globe, η οποία εδρεύει στο Κολοράντο, διαχειρίζεται τη δική της ομάδα δορυφόρων, καθώς και συμβάσεις με εμπορικές και κυβερνητικές οντότητες για την άμυνα, τη συλλογή πληροφοριών, τη χαρτογράφηση, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και λοιπά έργα.
Η φωτογραφία του Concordia, η οποία ελήφθη στις 17 Ιανουαρίου – 4 ημέρες μετά την ανατροπή του κρουαζιερόπλοιου πολυτελείας στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας – δείχνει το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής και την επακόλουθη προσπάθεια καθαρισμού.
Στ’ αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται το Isola del Giglio, όπου προσάραξε το πλοίο, ενώ στα δεξιά, η Μεσόγειος Θάλασσα, η οποία χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Ιταλία.
Το Concordia, το οποίο περιέχει αρκετές χιλιάδες γαλόνια πετρελαίου και ντίζελ, βρίσκεται επί του παρόντος στο εσωτερικό της μεγαλύτερης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής της Ιταλίας.
Σύμφωνα με το BBC, οι Ιταλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια πιθανή διαρροή καυσίμων θα ήταν άκρως καταστροφική, ενώ το Associated Press αναφέρει ότι η καταστροφή του Costa Concordia θα μπορούσε να έχει βαρύ αντίκτυπο και στον τομέα της κρουαζιέρας, η οποία μόλις μπαίνει στην περίοδο ακμής της.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2012 από directNEWS.gr