Βάζουν ξανά στο αρχείο τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για παρεμβάσεις στο έργο τους.
Στην απόφαση αυτή οδηγείται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία σε σχετικό πόρισμά της χαρακτηρίζει τις καταγγελίες ως ατελέσφορες.
Πηγές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συγκεκριμένα, υποστήριζαν ότι οι καταγγελίες θα τεθούν στο αρχείο, καθώς ούτε από τα πολυσέλιδα υπομνήματα των δύο εισαγγελικών λειτουργών, ούτε από τις προφορικές διευκρινίσεις τους στον Αντεισαγγελέα Α.Π. Φώτη Μακρή προέκυψαν στοιχεία ικανά για να δικαιολογήσουν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων.
Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, έκαναν λόγο για "εμφανή ασάφεια" και "αοριστολογία" των καταγγελιών των δύο εισαγγελικών λειτουργών.
Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Ιανουαρίου οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης με επιστολή τους υπέβαλαν την παραίτησή τους από τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διέταξε άμεσα τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης (έρευνας) την οποία ανέλαβε να διενεργήσει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής.
Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί αμέσως μετά την εντολή του κ. Τέντε συναντήθηκαν τόσο με τον ίδιο όσο και με τον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα αντισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, καθώς και τον κ. Μακρή.
Επιπλέον, οι δύο εισαγγελείς ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους και υπέβαλαν σχετικό γραπτό σημείωμα με τις θέσεις τους - πρόχειρο σημείωμα το χαρακτήρισαν οι ίδιοι - στον κ. Μακρή.
Κι ενώ οι πληροφορίες έφεραν τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς διατεθειμένους να αναφέρουν πρόσωπα και πράγματα γύρω από τις παρεμβάσεις που δέχθηκαν κατά την έρευνα σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων, έγινε γνωστό ότι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Φ. Μακρής αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση, κάνονας λόγο σε υπόμνημά του για παρορμητική κίνηση εκ μέρους των δύο εισαγγελέων.
Ακολούθησε δήλωση του κ. Μουζακίτη, ο οποίος είπε :«Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία.
Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;»
Έτσι, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο και οι δύο εισαγγελείς κληθηκαν και κατέθεσαν στον κ. Μακρή δύο χειρόγραφα υπομνήματα, στα οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν, ότι τους μεταφέρθηκαν συστάσεις από υπουργό μέσω τρίτου προσώπου για να επισπεύσουν ή να κλείσουν τρεις διαφορετικές υποθέσεις που χειρίζονται.
Ακόμη, στα υπομνήματά τους ανέφεραν ότι άλλο πρόσωπο - ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός - τους είπε «άντε τελειώνετε».
Επίσης, ο κ. Μακρής κάλεσε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως τον αντεισαγγελέα Α.Π. Πανελή, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Ι. Σακελλάκο και τους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Α. Κορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μακρής ρώτησε και αυτούς τους εισαγγελείς αν υπέστησαν παρεμβάσεις παρόμοιες με αυτές που αναφέρουν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατά τη διερεύνηση οικονομικών υποθέσεων.
Το πόρισμα
Με βάση όλα τα παραπάνω η Εισαγγελία του Πάγου αποφάσισε την εκ νέου αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Συμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό πόρισμα, που συνέταξε ο αντεισαγγελέας Α.Π. Φ. Μακρής, αναφέρεται ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έκαναν λόγο για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος τους επισκέφτηκε τον Νοέμβριο και τους ενημέρωσε ότι μεγάλος παράγοντας που έχει σχέση με Τράπεζα είναι εξαιρετικά ενοχλημένος.
Ο δημοσιογράφους φέρεται να είπε στους δύο εισαγγελείς, ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό τους από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ότι απειλείται τόσο η ζωή τους, όσο και τους ίδιους.
Κατά τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο δημοσιογράφος τους είπε ότι το τηλέφωνο τους παρακολουθείται από τη Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Μ. Σφακιανάκης) καθώς και ότι απειλείται τόσο η ζωή τους όσο και του ιδίου.
Επίσης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατήγγειλαν, ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο τους σε τρεις υποθέσεις και συγκεκριμένα στις έρευνες :
1. Για τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) σχετικά με το εάν ή όχι εμπλέκεται ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκος.
Αναφορικά με την εν λόγω έρευνα, το πόρισμα αναφέρει ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, τον Οκτώβριο του 2011, δέχθηκαν την παράκληση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου για «την όσο το δυνατόν σύντομη παράταση» της επίμαχης υπόθεσης.
Ανάλογη ήταν η σύσταση, συνεχίζει το πόρισμα, και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και του αντεισαγγελέα Α.Π. Ν. Παντελή προς τους δύο εισαγγελείς
Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Τέντες και Παντελής συνέστησαν στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς να επισπεύσουν τις οποιεσδήποτε εξετάσεις τους στην επίμαχη υπόθεση των CDS, λόγω της εξαιρετικής σημασίας της και της ευρείας δημοσιότητάς της.
Επιπλέον, ο κ. Τέντες συμβούλευσε τον κ. Πεπόνη να είναι προσεκτικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γιατί οι έρευνές του έθιγαν οικονομικά συμφέροντα ή και πρόσωπα με επιρροή στη δημόσια και οικονομική ζωή της χώρας και οποιαδήποτε άστοχη ενέργειά του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.
2. Για την λίστα με τους 3850 μεγαλοοφειλέτες του δημόσιου του Δ. Κουσελά.
Σχετικά με την έρευνα αυτή, στο πόρισμα του κ. Μακρή αναφέρεται ότι ο κ κ. Πεπόνης μόλις έμαθε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Τότε, οι Ι. Τέντες και Ν. Παντελής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την ενέργειά του, εξηγώντας του ότι θα ήταν φρονιμότερο πρώτα να πάρει στα χέρια του τη λίστα των μεγαλοοφειλετών και ύστερα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση.
Το επιχείρημα των κ.κ. Τέντε και Παντελή ήταν ότι υπάρχει η πιθανότητα η παραγγελία του αυτή να χαρακτηρισθεί «πρόωρη».
3.Για οικονομικές ατασθαλίες σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό
Για την υπόθεση αυτή ο κ. Μακρής τονίζει στο πόρισμά του, ότι στις 30.11.2011 επισκέφθηκε τον κ. Πεπόνη στο γραφείο του γνωστός και έγκριτος δημοσιογράφος.
Ο τελευταίος πληροφόρησε τον εισαγγελικό λειτουργό ότι «γνωστός μεγαλοοικονομικός παράγων τού εξέφρασε απειλές για το πρόσωπό του, εξαιτίας του ότι εκτυλίσσεται και εκκρεμεί στα χέρια του συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση που άπτεται ευθέως του αντικειμένου της επαγγελματικής του δραστηριότητας».
Επιπλέον, είπε ότι ο ελεγχόμενος παράγοντας της τράπεζας ήταν οργισμένος μαζί του και ότι «ο διοικητής της Υ/Δ Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΛΑΣ ήταν δικός του άνθρωπος (σσ. του μεγαλοοικονομικού παράγοντα) και παρακολουθούσε τις κινήσεις του (σσ. του κ. Πεπόνη) κατά πόδας».
Ακόμη ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε παρακολούθηση των τηλεφώνων του κ. Πεπόνη.
Ο οικονομικός εισαγγελέας, συνεχίζει ο κ. Μαρκής στο πόρισμά του, εκτίμησε το συγκεκριμένο περιστατικό ως ιδιαίτερα σοβαρό και το κοινοποίησε στους προϊσταμένους του και στον αρχηγό της ΕΛ.ΛΑΣ προς λήψη μέτρων για την προσωπική του ασφάλεια (αλλαγή υπηρεσιακού αυτοκινήτου κ.λπ.).
Σημειώνεται, ότι το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κρίνει ατελέσφορες της καταγγελίες των δύο εισαγγελέων διαβιβάσθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τι λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, επιτέθεται στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς και υποστηρίζει ότι με τις καταγγελίες τους έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, όλη η δήλωση του κ. Παπαϊωάννου έχει ως εξής:
«Έλαβα το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Φώτη Μακρή, με το οποίο τίθενται στο αρχείο, για δεύτερη φορά, οι καταγγελίες των δύο Αντεισαγγελέων Εφετών.
Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, σήμερα, θέλω να τονίσω τα ακόλουθα:
Πρώτον: Σύμφωνα και με το δεύτερο πόρισμα «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη ή καθ' οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσιακά επιλήψιμη παρέμβαση στο έργο τους».
Δεύτερον: Την απαράδεκτη παρερμηνεία της, με εξαιρετικής διακριτικότητας σύστασης προς αυτούς, τόσο από εμένα ως Υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά προτεραιότητα εξέταση υπόθεσης εξαιρετικής φύσης. Μιας σύστασης που στηρίζεται στο νόμο και κινήθηκε στο πλαίσιο των μη αμφισβητούμενων από οποιονδήποτε καθηκόντων μας.
Τρίτον: Από την αρχή είχα καταστήσει σαφές, ότι η διαχείριση των καταγγελιών ανήκει κυρίως στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Όμως, δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένοι Αντεισαγγελείς έπληξαν το κύρος της δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους, ιδιαίτερα:
α. Με τις δικαιοπολιτικά ατεκμηρίωτες και ουσιαστικά αστήρικτες αρχικές τους καταγγελίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της ίδιας της Δικαιοσύνης αλλά και ούτε οι ίδιοι επιχείρησαν να τις διευκρινίσουν ή να τις αποδείξουν,
β. Με τις αρχικές τους δηλώσεις τους για την αποκάλυψη ονομάτων του δημόσιου βίου και των οργανωμένων συμφερόντων, που δήθεν, με αξιόποινες πράξεις ή με υπηρεσιακές επιλήψιμες συμπεριφορές τους παρεμπόδισαν στο έργο τους και τα οποία τελικά δεν κατονόμασαν.
γ. Με την απρόκλητη αμφισβήτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και, κυρίως, με τη διαστρέβλωση του περιεχομένου της.»
Η θέση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ
Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία αναφέρεται:
«Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης περί ενδεχόμενης παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών Εισαγγελικών Λειτουργών του τομέα της Οικονομίας ανακοινώνονται τα εξής:
Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών ρυθμίζεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και διαδικασίες εφαρμογής.
Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, λειτουργώντας στο πλαίσιο του νόμου και των συνταγματικών αρχών του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ακολουθούν απαρέγκλιτα το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο και την οριζόμενη διαδικασία άρσης του απορρήτου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άρση του απορρήτου εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες εποπτεύονται από Εισαγγελικό Λειτουργό.»
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2012 από directNEWS.gr
Σχετικά θέματα:
Κατέθεσε για τις ''παρενοχλήσεις'' η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου
Κατάθεση στον Άρειο Πάγο του εισαγγελέα που ερευνά τα CDS
Συνεχίζεται η έρευνα για τις παρεμβάσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς
Πρόσθετες εξηγήσεις έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης και Σ. Μουζακίτης
Η μυστικότητα καλύπτει συνεργάτη υπουργού
Δήλωση - βόμβα Μουζακίτη: ''Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση;''