Logo

Στις ΗΠΑ θα παραδοθεί, τελικά, ο «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ; - Τι υποστηρίζουν οι συνήγοροί του [έγγραφο]



 
 

Σε ποιά χώρα θα παραδοθεί, τελικά, ο Αλεξάντερ Βίνικ,  που αποτελεί το «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε τρεις χώρες  οι οποίες ζητούν την έκδοσή του; 

Η απάντηση φαίνεται πως δεν είναι τόσο ξεκάθαρη για την υπεράσπιση του 40χρονου Ρώσου, που θεωρεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογράφοντας την απόφαση περί έκδοσης του γνωστού ως «Mr Bitcoin» πρώτα στη Γαλλία, ουσιαστικά τον παραδίδει στις... αγκάλες των  ΗΠΑ. 

Ο εκ των συνηγόρων του Αλεξάντερ Βίνικ, Τιμοφέι Μουσάτοφ υποστηρίζει ότι η απόφαση του κ. Τσιάρα καταδεικνύει ότι εξ' αρχής η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να παραδόσει τον εκζητούμενο στις ΗΠΑ 

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί στις 25 Ιουλίου  2017 στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του ( τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του). Την έκδοση του Ρώσου είχαν ζητήσει με ένα αιτήμα οι ΗΠΑ ( για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin)  και η Γαλλία και με  δύο η Ρωσία. Τα αιτήματα και των τριών χωρών είχαν γίνει δεκτά από τον Άρειο Πάγο. 

Έτσι, το λόγο για την "τύχη" του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος παραμένει κατά παράβαση του Ελληνικού Συντάγματος για παραπάνω από 18 μήνες κρατούμενος χωρίς δίκη και κατ' επέκταση χωρίς καταδίκη, είχε πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.  

Όπως έγινε γνωστό πριν δύο ημέρες, ο κ. Τσιάρας αποφάσισε ο Αλεξάντερ Βίνικ να εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία, με δεύτερο προορισμό τις ΗΠΑ και τρίτο τη Ρωσία

Ξεκάθαρο; Όχι και τόσο απαντά η υπεράσπιση του 40χρονου Ρώσου, ο οποίος ξεκινά και πάλι απεργία πείνας, καθώς δεν θέλει με τίποτα να πέσει στα χέρια των Αμερικανών, αφού πιστεύει ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. 

Ο κ. Μουσάτοφ εκφράζει την άποψη ότι οι Γάλλοι δεν θα παραλάβουν τον εντολέα του. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ενώ ο επίσημος προορισμός του 40χρονου Ρώσου είναι η Γαλλία οι ελληνικές αρχές ετοιμάζουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά του στις ΗΠΑ! 

Το sputniknews.gr,  παρουσιάζοντας και απόσπασμα της απόφασης του κ. Τσιάρα για τον Αλεξάντερ Βίνικ, αναφέρει σχετικά: 

Να εκδώσει τον Ρώσο, Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστό και ως «Mr Bitcoin», στις ΗΠΑ ετοιμάζεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από νομικά έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου, ο Ρώσος θα εκδοθεί στη Γαλλία και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πτήση για τις ΗΠΑ. Και αυτό, διότι - παρότι ο επίσημος προορισμός είναι η Γαλλία - ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνταντίνος Τσιάρας ζήτησε από τον πρόεδρο των φυλακών, όπου κρατείται ο Βίνικ, να προετοιμάσει «τα έγγραφα μεταφοράς και να εγγυηθεί ότι ο Ρώσος θα παραδοθεί στην αστυνομία των ΗΠΑ και στη συνέχεια στη Ρωσία».

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Τιμοφέι Μουσάτοφ, υποστήριξε ότι η επιστολή του κ. Τσιάρα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θέλει να εκδώσει τον Βίνικ στις ΗΠΑ.

«Οι Γάλλοι δεν θα έρθουν γι’ αυτόν. Δεν επρόκειτο να το κάνουν. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι σχεδιαζόταν εξ αρχής η έκδοση στις ΗΠΑ» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή, ο Μουσάτοφ υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της απόφασης έκδοσης στη Γαλλία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε απόφαση για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία. Προς το παρόν, δεν το έχουμε δει το έγγραφο. Οι φύλακες όμως το είδαν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των δικηγόρων επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε τέτοιο έγγραφο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, μιλώντας στο Sputnik, η δικηγόρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε ως «θανατική ποινή» την απόφαση έκδοσης.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ πρώτα στη Γαλλία, ύστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στη Ρωσία. Αυτή είναι μια απόφαση θανατικής ποινής, όπως δήλωσε και ο ίδιος. Ως δικηγόρος του, θα ενεργήσω με κάθε νόμιμο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα». 

Το χρονικό της υπόθεσης 

Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin.

Τον Νοέμβριο του 2018, ξεκίνησε απεργία πείνας για 88 ημέρες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Προ λίγων ημερών, η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, βρέθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος παραμένει προφυλακισμένος χωρίς δίκη - και κατ' επέκταση καταδίκη - για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-12-2019 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις