Logo

Ανακατάληψη των κτιρίων στο Κουκάκι - "Μάχες" αναρχικών με τα ΜΑΤ - 13 συλλήψεις [βίντεο+φωτο] 
 

Αστυνομική επιχείρηση για την εκ νέου εκκένωση των κτιρίων που ανακατέλαβαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου αντιεξουσιαστές, πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα στο Κουκάκι.

Παρουσία Εισαγγελέα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο της οδού Ματρόζου. Οι καταληψίες απάντησαν πετώντας στους αστυνομικούς πέτρες, μπογιές, τσιμεντόλιθους και άλλα αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί απέκλεισαν τις περιοχές γύρω από το κτίριο της Ματρόζου, ενώ προσπαθούσαν να μπουν ταυτόχρονα από τις δύο εισόδους του κτιρίου.

Επί ώρα προσπαθούσαν να σπάσουν με τροχό την κεντρική πόρτα, χωρίς να το καταφέρουν.

Από την πίσω πόρτα οι αστυνομικοί μπήκαν ανεβαίνοντας με σκάλα στην ταράτσα.

Επίσης, βρήκαν ακόμα μια πρόσβαση από παράθυρο που παραβίασαν.

Πέντε συλλήψεις - Ένας ανήλικος

Ακολούθησε η σύλληψη πέντε καταληψιών τους οποίους έβγαλαν από το κτίριο μετά τις 8 το βράδυ. Πρόκειται για τρεις άνδρες και δύο γυναίκες που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Ανάμεσα στους πέντε συλληφθέντες, περιλαμβάνεται και ένας ανήλικος.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης πετούσαν πάνω από την περιοχή ελικόπτερο και δύο drone της Αστυνομίας.

Μετά την εκκένωση του κτιρίου της Ματρόζου, ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης και στο κτίριο της Παναιτωλίου όπου βρίσκονταν πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες.

 Η επιχείρηση στο δεύτερο κτίριο ολοκληρώθηκε στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου με τη σύλληψη των οκτώ καταληψιών, πέντε ανδρών και τριών γυναικών.

Συνολικά από τα δύο κτίρια στο Κουκάκι, συνελήφθησαν 13 άτομα, οκτώ άντρες και πέντε γυναίκες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένας ανήλικος.

Επεισόδια με αλληλέγγυους - 9 προσαγωγές

Πριν την επιχείρηση νέας εκκένωσης των δύο κτιρίων, είχαν προηγηθεί επεισόδια με αλληλέγγυους που είχαν σπεύσει στο Κουκάκι.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν έξω από τα δύο κτίρια, επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και εννέα προσαγωγές.

Δείτε βίντεο από την επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ στους αλληλέγγυους των δύο καταλήψεων

 

 

Νωρίτερα είχε γίνει ανακατάληψη των κτιρίων που εκκενώθηκαν πριν από ένα μήνα στο Κουκάκι, από δεκάδες αντιεξουσιαστές.

Η επιχείρηση των αντιεξουσιαστών έγινε στα κτίρια των οδών Ματρόζου και Παναιτωλίου, με 30 άτομα που ανακατέλαβαν το διώροφο στη Ματρόζου, ενώ 20 άτομα βρίσκονταν έξω από το κτίριο στην Παναιτωλίου.

Σε πανό που κρέμασαν στα δύο κτίρια, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά, ανακατάληψη των ζωών μας. Γκρεμίζουμε τείχη οδεύοντας προς την ελευθερία».

Στα δύο κτίρια έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ  οι οποίες προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές κατά την διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακατάληψη των κτιρίων στην οδό Ματρόζου 45 και στην οδό Παναιτωλίου 21, από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Οι ίδιοι οι αναρχικοί σε ανάρτηση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναφέρουν πως χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς ένας αλληλέγγυος, ενώ οι "μάχες" συνεχίζονται με τους αντιεξουσιαστές μέσα στα κτίρια των καταλήψεων και τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω μέχρι να προσέλθει Εισαγγελέας ο οποίος έδωσε το "πράσινο φως" στους αστυνομικούς για την εκκένωση των κτιρίων της Ματρόζου και της Παναιτωλίου.

"Γκρεμίζουμε τείχη οδεύοντας προς την ελευθερία"

Σε ανάρτησή τους σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι αντιεξουσιαστές δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επανακατάληψη των δύο κτιρίων και σε κείμενο με τίτλο "Γκρεμίζουμε τείχη οδεύοντας προς την ελευθερία", αναφέρουν ως προς την ανακατάληψη των δύο κτιρίων:

"Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας.Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους.Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους.Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση.Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία.Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος.

Μαζί με δεκάδες συντρόφια από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, που χωρίς αυτόν καμιά κατάληψη δεν θα ήταν δυνατή, παίρνουμε πίσω τα σπίτια της κοινότητας με στόχο να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες, να επαναλειτουργήσουν οι δομές αλληλεγγύης και να ξαναβρούν έδαφος σχέσεις ελεύθερες από την πατριαρχία τον ρατσισμό και την ιεραρχία. Να ανοίξουν ξανά τα σπίτια στην γειτονιά και στο κίνημα με εκδηλώσεις, γλέντια και αγώνες.

Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια, συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Εργαζόμαστε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα και αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών. Η κάλυψη των βασικών αναγκών πρέπει να είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους και όχι ένα εργαλείο στα χέρια των αφεντικών ώστε να μας βάζουν το δίλημμα υποταγή ή εξαθλίωση.

Οι στεγαστικές καταλήψεις είναι μια λογική απάντηση στον παραλογισμό ενός οικονομικού συστήματος που διατηρεί με την βία ανθρώπους σε σκατότρυπες, δρόμους και στρατόπεδα συγκέντρωσης, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες άδεια και παρατημένα κτήρια. Σε μια ασφυκτική μητρόπολη που έχει πνιγεί στο τσιμέντο και τους χώρους κατανάλωσης, οι καταλήψεις αποτελούν χώρους κοινωνικοποίησης χωρίς θεσμικό και οικονομικό έλεγχο, χώροι που οι άνθρωποι μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους στην βάση της αλληλεγγύης και του σεβασμού, έξω από τα κυρίαρχα πρότυπα.

Και όσοι προτρέξουν να διαμαρτυρηθούν για τους απλήρωτους λογαριασμούς των καταλήψεων, καλό θα ήταν να σωπάσουν και να αναλογιστούν λιγάκι όλα όσα τους έχουν κλέψει οι κρατικές και διεθνείς οικονομικές πολιτικές, όλους εκείνους τους απλήρωτους λογαριασμούς κομμάτων, εργοστασίων και φυσικά τα εκατομμύρια ευρώ στους μπάτσους. Σε μια συνθήκη που καίγονται τα δάση, η υγεία καταρρέει και η ήδη άθλια εκπαίδευση αιμορραγεί, το κράτος επιλέγει να προσλάβει 1500 μπάτσους με επιπλέον χρήματα για εξοπλισμό. Γιατί το μόνο που τους νοιάζει είναι να προστατέψουν το τομάρι τους και τις επενδύσεις των φίλων τους από μια επερχόμενη εξέγερση.

Από την άλλη η ελληνική αστυνομία και τα ΜΜΕ, το σύστημα αστικής προπαγάνδας, βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης μετά την τελευταία επιχείρηση στο Κουκάκι. Ακόμα δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι υψηλού κύρους δημοσιογράφοι και πολιτικοί και η ίδια η αντιτρομοκρατική καταδίκασαν χωρίς ούτε μία απόδειξη μια "αθώα ελληνική οικογένεια". Γιατί αυτό θα κλονίσει την κοινωνική εμπιστοσύνη στα θεμέλια του αστικού συστήματος και θα δώσει χώρο σε εμάς να πούμε ακόμα μια φορά πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. Παρόλαυτα μεταξύ τους ξέρουν ότι ο κόσμος τους έχει πάρει πρέφα και έτσι ετοιμάζουν-κατασκευάζουν τους επόμενους ενόχους αφού ούτε τρίχα δεν θα βρουν από τους γιους των γειτόνων μας. Dna και αποτυπώματα και οτιδήποτε βρεθεί σε ανοιχτές καταλήψεις δεν αποτελούν κανένα στοιχείο ενοχής. Όλα αυτά γίνονται για να εμφυτέψουν φόβο και τρομοκρατία στα μυαλά των ανθρώπων σχετικά με τις καταλήψεις και τον αναρχικό/αντιεξουστικό χώρο.

Οι καταλήψεις δέχονται επίθεση από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και όχι μόνο από την "δεξιά κυβέρνηση". Η διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι στο ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταστείλουν τις αντιδράσεις. Αστυνομοκρατία σε ολόκληρες περιοχές με την συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής υπήρξε και επί Σύριζα με τρανταχτό παράδειγμα την Λευκίμμη. Η διαφορά τότε ήταν ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάλυπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα δεξιά τους Μπάτσους. Ένα τοπικό παράδειγμα ακραίας καταστολής ήταν όταν έστειλαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ στο λόφο Φιλοπάππου για να εμποδίσουν δεντροφύτευση. Κανείς δεν μίλησε τότε. Είτε αριστερό είτε δεξιό, ένα τόσο άδικο και αντιφατικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την καταστολή για αυτό και η καταστολή είναι κάτι που πάντα θα υπάρχει και θα πρέπει να προσπεράσουμε για να αποκτήσουμε ότι χρειαζόμαστε.

Η κατάληψη όλων των αναγκαίων πόρων, παραγωγικών δυνάμεων, χώρων και εντέλει της ίδιας μας της ζωής είναι ο μονόδρομος για τους αγώνες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων και οι μικρές μας καταλήψεις προεικονίζουν αυτό το ευτυχές μέλλον".

Δείτε φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αντιεξουσιαστές από την ανακατάληψη των δύο κτιρίων στο Κουκάκι

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις