Logo

Η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας [βίντεο] 
 

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμα του το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόσωπο που επιλέγει καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που «η χώρα μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη της αναγέννησή της».

«Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, όμως η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού» ανέφερε και ανακοίνωσε το όνομα της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για την προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική Ιστορία.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Ακούστε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού

 

Στο twitter o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

"Προτείνω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Μία εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές. Είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική που έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών".

Δείτε το tweet του Πρωθυπουργού

Πότε θα εκλεγεί η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι ονομαστική.

Με βάση την τροποποίηση του Συντάγματος, προβλέπονται πλέον πέντε ψηφοφορίες μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (200, 200, 180, 151 και στο τέλος πλειοψηφία επί των παρόντων). Δηλαδή η κυρία Σακελλαροπούλου δύναται να εκλεγεί και μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καθορίσουν τη στάση τους. Αν δηλαδή η προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό, θα είναι κοινής αποδοχής για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.

Σακελλαροπούλου: Άκρως τιμητική η πρόταση

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας" αναφέρει στη δήλωση της στο ΑΠΕ.

"Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων", συμπληρώνει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.
Γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.
Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).
Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας".

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού Κ.. Μητσοτάκη για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν ως προς τον χρόνο επιλογής του διαγγέλματος του πρωθυπουργού επισημαίνοντας τα εξής:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Και η στάση του Κινήματος Αλλαγής θα αποφασιστεί αύριο στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ βλέπει θετικά την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου.

Αντίθετη στην επιλογή Σακελλαροπούλου είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ελληνική Λύση η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση "ό,τι νά ΄ναι"!

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;

Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού "ζυγίσουμε" το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον».

Το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωση του σχετικά με την πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-1-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις