Logo

Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Δεν συνιστά ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην Προανακριτική



 
 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Τετάρτη επιστολή-υπόμνημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας από τον Βασίλη Πλιώτα να διατάξει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων».

Την ίδια στιγμή εισαγγελικές πηγές τόνιζαν με νόημα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, επειδή δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης. 

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα, επισημαίνουν στο υπόμνημά τους ότι ο Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου πρέπει να  ασκήσει την κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η  απόφαση περί βίαιης προσαγωγής που έχει λάβει η Προανακριτική επιτροπή (με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) οδηγεί, ουσιαστικά, σε άρση του καθεστώτος προστασίας «που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» και αναμένεται να φανεί ποια στάση θα τηρήσει. Αν, δηλαδή, θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ ή  αν θα... εξαφανιστεί όπως «Μάξιμος Σαράφης», σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, 

Δεν συνίσταται  ποινική ευθύνη για τους «Μάξιμο Σαράφη» - «Αικατερίνη Κελέση» 

Μετά την κατάθεση του υπομνήματος του ΣΥΡΙΖΑ εισαγγελικές πηγές ξεκαθάριζαν μετά την παραφιλολογία των ωρών ότι δεν τίθεται θέμα αίρεσης του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, μάλιστα, πως δεν  συνιστά  ποινική ευθύνη η μη εμφάνιση τους στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και πρόσθεταν ότι η μόνη αρμόδια  σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Με αυτό το δεδομένο τόνιζαν πως η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής μπορεί να υποβάλει αίτημα αρμοδίως για την άρση της προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων.

Και σημείωναν πως οι μάρτυρες  «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Αυτή του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.  Κατά συνέπεια, έλεγαν, η Προανακριτική Επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και επόπτης της αντεισαγγελέας Α.Π.) για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Όσο για το νόμιμο ή μη της έκδοσης εντάλματος βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» ο νομικός κόσμος φαίνεται να ειναι διχασμένος . Συγκεκριμένα, άλλοι δικαστικοί και δικηγόροι χαρακτηρίζουν νόμιμη την επίμαχη ενέργεια. Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως και αυτό (ένταλμα βίαιης προσαγωγής) είναι ένα μέτρο που δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται  σε πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς για την προστασία μαρτύρων σε υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος. 

Δεν εμφανίστηκε και η «Αικατερίνη Κελέση» 

Ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε την Τετάρτη στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. 

Η Προανακριτική Επιτροπή θα πραξει όπως και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη». Δηλαδή, φέρεται να έχει συντάξει ήδη έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της εν λόγω μάρτυρος και αναμένεται και η έκδοση σχετικού εντάλματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της προανακριτικής Novartis συνέταξαν πριν από λίγο το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρος Αικατερίνης Κελέση.

Νωρίς το απόγευμα τα μέλη της αντιπροσωπείας της Προανακριτικής Επιτροπής μετέβησαν στη ΓΑΔΑ, αλλά εκτιμούσαν ότι οι πιθανότητες να εμφανιστεί η «Αικατερίνη Κελέση» ήταν μηδαμινές και οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν 

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως τέσσερις ημέρες πριν η μάρτυρας με την κωδική ονομασία,  «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωση αίτησή της προς την Προανακριτική Επιτροπή ανέφερε: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλούνταν  την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως τόνιζε πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση.

Επικαλούνταν επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων μετά τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σε ανακοίνωση της η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες δεν φυλάσσονται, ούτε παρακολουθούνταν.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

"Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-2-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις