Logo

Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: «Σαράφης» και «Κελέση» καθορίζουν πως καταθέτουν, τονίζει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου



 
 

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εμφανίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" ο οποίος δήλωσε έτοιμος να καταθέσει με προστασία της ταυτότητας του, όπως επεσήμανε νωρίτερα και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ο "Μάξιμος Σαράφης" παρουσιάστηκε στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ και μετά από συνεννόηση αποφασίστηκε να εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Από την Αστυνομία εκδόθηκε ανακοίνωση ως προς την εμφάνιση του μάρτυρα στη ΓΑΔΑ στην οποία τονίζεται πως δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι βίαιης προσαγωγής του.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

"Σήμερα (21-02-2020) και ώρα 18:45 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία «Μάξιμος ΣΑΡΑΦΗΣ» προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής μας, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από την επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 18-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και άρθηκε η ισχύς αυτού, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί.

Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε".

Νωρίτερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτος σε έγγραφό του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, επεσήμανε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι αυτοί που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι το  Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, «Μάξιμο Σαράφη», ότι σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, επικεφαλής της οποίας είναι η εισαγγελέας, Ελένη Τουλουπάκη. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο που έστειλε η ΕΛ.ΑΣ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής προς ενημέρωσή της για τις επιαφές που είχε χθες Πέμπτη ο εν λόγω προστατευόμενος μάρτυρας με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων. 

Οι διαβεβαιώσεις του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων προς τον «Μάξιμο Σαράφη»

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη ο «Μάξιμος Σαράφης»,  σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί, κατόπιν αιτήματος της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, ένταλμα βίαιης προσαγωγής, επικοινώνησε με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.  

Συγκεκριμένα, ο προστατευόμενος μάρτυρας γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αρκεί να διασφαλιστεί η ανωνυμία του. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «Μάξιμος Σαράφης», επικοινώνησε δύο φορές με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης. Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50, δηλώνοντας και στις δύο επικοινωνίες του ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Για αυτές τις εξελίξεις η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ενημερώθηκε με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας από το οποίο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Ο «Μάξιμος Σαράφης», κατόπιν αυτών των διευκρινίσεων, φέρεται  να δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων της εν λόγω Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Τι απαντά ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος στην Προανακριτική 

Ο αντεισαγγελέας Α.Π. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος με έγγραφό του την Παρασκευή απάντησε στο ένα σκέλος των ερωτημάτων των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής και συγκεκριμένα σε αυτό που αφορά τον τρόπο που πρέπει να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. 

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο εισαγγελικός λειτουργός με νέο έγγραφό του θα απαντήσει και στα υπόλοιπα ερωτήματα της Προανακριτικής. 

Ο εποπτεύων της Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στον έγγραφό του που διαβιβάστηκε την Παρασκευή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ενισχύει το περιεχόμενο της απάντησής του έστειλε  την Τετάρτη προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Μπρακουμάτσος, εαναλυτικότερα, επισημαίνει στο νέο έγγραφό του ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Σημειώνεται, ότι η απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου κοινοποιήθηκε και στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-2-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις