Logo

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Άδικη η εξαίρεση των δικηγόρων από την επιδότηση των 800 ευρώ [έγγραφο] 
 

H Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων καταγγέλλει ως "λανθασμένη, άδικη και ακατανόητη, λόγω της μικρής δημοσιονομικής επιβάρυνσης" την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης, να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από τους κλάδους, που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωναϊού και θα επιδοτηθούν με 800 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σε επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρει τα εξής: 

Προς τους

1) Πρωθυπουργό της Ελλάδας

2) Υπουργό Δικαιοσύνης

3) Υπουργό Οικονομίας

4) Υπουργό Ανάπτυξης

5) Υπουργό Εργασίας

6) Υπουργό Επικρατείας
 

Κοιν.    1) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης

2) Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

3) Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

4) Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

Θέμα : Αιφνιδιαστικός αποκλεισμός δικηγόρων από τις πληττόμενες ΚΑΔ

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Με μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε προς ολίγων ωρών, ότι η ΚΑΔ 6910, που αφορά στον κλάδο μας, αφαιρέθηκε ξαφνικά από τις πληττόμενες κατηγορίες δραστηριοτήτων, που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, καθόσον έχει ανασταλεί απολύτως η άσκηση κάθε δραστηριότητας μας.

Αυτή η επιλογή βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά και την δική σας κύριε πρωθυπουργέ, ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται του επιδόματος αυτού.

Αντ’αυτού μας προσφέρθηκε δήθεν, η παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα !

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Η απόφαση σας αυτή είναι λανθασμένη, άδικη και έχει ήδη προκαλέσει την δίκαια αγανάκτηση χιλιάδων πληττόμενων δικηγόρων σε όλη την επικράτεια, που έχουν αναστείλει πλήρως από την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρις νεωτέρας, κάθε επαγγελματική των δραστηριότητα και δεν έχουν κανένα έσοδο,

 Είναι λανθασμένη, άδικη και κυρίως ανεφάρμοστη, αφού η αδυναμία εξ αποστάσεως άσκησης του επαγγέλματος μας , δεν οφείλεται στη δική μας έλλειψη κατάρτισης, αλλά στην αδυναμία του κρατικού συστήματος δικαιοσύνης να την υποστηρίξει (έλλειψη υποδομής στα δικαστήρια, για τηλεδιασκέψεις).

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Η απόφαση σας αυτή είναι λανθασμένη, άδικη και ακατανόητη, λόγω της μικρής δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Άλλωστε χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στήριξαν την ιδέα να καταστεί δυνατή μια γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε κάθε χώρα να μπορεί να αντλεί έως και 2% του ΑΕΠ της από τον Μηχανισμό, με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τι ολέθριες συνέπειες της πανδημίας.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Εμείς με τη χτεσινή επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, προτείναμε προσωρινά και εν όψει της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε, την εφαρμογή σε συγκεκριμένες δίκες (που δεν μπορούν να ανασταλούν) νέων τεχνολογιών τηλεδιάσκεψης, για την αποφυγή ταυτόχρονης παρουσίας, δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων σε μία αίθουσα, με προσωρινή χρήση ασφαλών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς του δημοσίου.

Τούτο όμως ακόμα κι αν εφαρμοστεί (που το ευχόμαστε) αφορά μόλις σε ένα ποσοστό 1% επί του συνόλου των δικών (πολιτικών, ποινικών και διοικητικών) που κανονικά θα γινόταν αυτή την περίοδο, αφού όλες οι υπόλοιπες δίκες (99%) έχουν ανασταλεί με τις προηγούμενες ΚΥΑ, όπως κατά το ίδιο ποσοστό (99%) έχει ανασταλεί και η κάθε είδους άσκηση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Η απόφαση σας αυτή είναι λανθασμένη, άδικη, ακατανόητη και ανεφάρμοστη και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αφαίρεση της ΚΑΔ 6910, που αφορά στον κλάδο μας, από τις πληττόμενες κατηγορίες δραστηριοτήτων, που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, έγινε από αβλεψία η εκ παραδρομής (δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο) και ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του σφάλματος και της αδικίας.

Κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Ζούμε μια έκτακτη κρίση στην οποία ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης «βάλαμε μαζί σας πλάτη» για την εκ μέρους εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, που όμως καταλύουν βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Σ’αυτή τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση, μας θέλετε ζωντανούς (βιολογικά και οικονομικά), συμμάχους …κι όχι απέναντι.

Mε τιμή

Το προσωρινό ΔΣ της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Νικόλαος Γαλάνης, Πρόεδρος, Θεόδωρος Μαντάς, Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Γλύκας, Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Γκιγκιλίνης, Γραμματέας, Δημήτριος Γκαβέλας, Ταμίας, Αλέξανδρος Παπατσώρης, Αναπλ.Γραμματέας, Μαρία-Πηνελοπη Λιακογκονα, Αν.Ταμίας και  Δημήτριος Κοκκορος και Βασίλειος Ταουξής, μέλη.

Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος: Η Κυβέρνηση επέλεξε να αντιμετωπίσει τους δικηγόρους ως επαγγελματίες β΄κατηγορίας 

Από την πλευρά της η  Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 25.3.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων Υπουργών για μέτρα στήριξης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως εξειδικεύτηκαν με τα αναγραφόμενα σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από το οποίο διαφαίνεται η εξαίρεση των δικηγόρων από εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη, για μια σύγχρονη κοινωνία, πανδημία. Η υγειονομική κρίση αυτή, όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μας αφορά όλους και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, στα πλαίσια και της κοινωνικής του αποστολής, ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού, ιδίως στο χώρο των Δικαστηρίων, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών. Παράλληλα, συνέβαλε, με δαπάνες του, στην προμήθεια αναγκαίου ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού για τα Νοσοκομεία μας και διοργάνωσε εθελοντικές αιμοδοσίες.

Οι προτάσεις του δικηγορικού σώματος για την αναγκαία αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων έγιναν με καθυστέρηση δεκτές από την Πολιτεία, ιδίως για τα Δικαστήρια περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, όπου εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού στον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό συλλειτουργών της δικαιοσύνης και πολιτών.

Οι συνέπειες της κρίσης αυτής, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθούν και από τη διάρκειά της, αφορούν όλη την κοινωνία. Τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ληφθεί, έχουν νεκρώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη.

Το δικηγορικό επάγγελμα έχει πληγεί καίρια από την εκ του νόμου αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων που η Πολιτεία επέβαλε, την αποχή των δικαστικών επιμελητών, την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών που δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες. Επί της ουσίας, τα Δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά. Οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, ένα μεγάλο δε τμήμα αυτών όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, όπως συνέβη ήδη, άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ). Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα μέτρα αφορούν ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κορυφαίοι Υπουργοί, όπως και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Και ξαφνικά, όπως φαίνεται, με την άνω ανακοίνωση, σε αντίθεση με τα προρρηθέντα, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια για τη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει επαρκή εξήγηση για την διαφαινόμενη αιφνίδια αλλαγή της στάσης της. Η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να αναφέρεται σε οικονομικά δεδομένα. Και τούτο, διότι μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, έχει δοθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος στις εθνικές κυβερνήσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στήριξης και επιπρόσθετα υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει στα αποθεματικά του κράτους και ο λογαριασμός ανεργίας αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΔ, που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίας αποκλειστικά με εισφορές των δικηγόρων. Ούτε, βέβαια, είναι δυνατή η εξίσωση ανόμοιων περιπτώσεων, προς δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων.

Σημειώνεται ότι, από  στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης και στα πλαίσια εξειδίκευσής τους, το δικηγορικό σώμα, ως προς την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, συζήτησε και τη θέσπιση κριτηρίων για τους δικαιούχους, θέση που υπερέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι το επίδομα θα το λάβουν ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα από υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει, καθώς και από την οικονομική ασφυξία της μακροχρόνιας μνημονιακής περιόδου. 

Για το δικηγορικό σώμα, που διαχρονικά επιδεικνύει την κοινωνική του ευαισθησία, η εξαίρεσή του από μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό, αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, ταυτόχρονα δε και θεσμικό, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, στην Κυβέρνηση επέλεξαν συνειδητά και αιφνίδια να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους διαχωρίσουν δυσμενώς από τους υπόλοιπους. Και αυτό δεν μπορεί  να γίνει ανεκτό από το δικηγορικό σώμα γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμιμη ούτε ηθική βάση.

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή:

Αντιτίθεται σφόδρα στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης των πληττομένων κλάδων της Οικονομίας.

Ζητά την υλοποίηση των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών και κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη στήριξη των δικηγόρων.

Καλεί τους δικηγόρους βουλευτές, που γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, να παρέμβουν άμεσα για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αποφάσισε:

1. Να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για να ζητήσει άμεση επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

2. Να συλλεγούν υπογραφές από τους δικηγόρους της Επικράτειας, μέσω ειδικής πλατφόρμας του portal της Ολομέλειας, επί κειμένου διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας για την αδικαιολόγητη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης.

3. Να εκδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, τα οποία θα δημοσιευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

4. Να συγκληθεί εκτάκτως, με κάθε πρόσφορο μέσο, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για τη λήψη αποφάσεων που ανήκουν στην αρμοδιότητά της, όπου θα εξεταστούν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, μεταξύ άλλων η παραίτηση των Προέδρων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η μη συμμετοχή δικηγόρων σε κάθε είδους Επιτροπές του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και κάθε άλλη πρόσφορη μορφή δράσης.

Τέλος, δηλώνουμε ότι οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες με κάθε τρόπο και μέσο στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δοκιμάζει τη Χώρα.

Διαβάστε ενημερωτικό σημείωμα με τις δηλώσεις, παρεμβάσεις και επίσημες ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών για το ζήτημα

Εναλλακτικά διαβάστε το εδώ 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-3-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις