Logo

Κοροναϊός: Οδηγίες για την κατ' οίκον νοσηλεία από τον Σ.Τσιόδρα που εξηγεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό 
 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας,  κατά την σημερινή ενημέρωση επέμεινε λίγο περισσότερο στη διάλυση του "μύθου" ότι ο κοροναϊός προτιμά τις μεγάλες ηλικίες. 

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι ο άτρωτος, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις και με την γρίπη.

Εστιάζοντας στην ύπαρξη χρόνιων ασθενειών κάλεσε όσους έχουν  υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στο θεράποντα ιατρό τους ή δεν έχουν ένα γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για να λαμβάνουν οδηγίες, μόλις τα συμπτώματα τους αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και σε όσους βρεθούν θετικοί στον κοροναϊο και θα παραμείνουν σπίτι τους. Όπως είναι  σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό.

«Να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι. Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία, συμβούλευσε. 

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών μετά  από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.

Επίσης επέμεινε και στην αναγκαιότητα απολύμανσης των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας», είπε προκειμένου  να μην διασπείρουν τον κοροναϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού. 

Αναφορικά με τη διαπίστωση ότι ο κοροναϊός προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες τόνισε ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλους παρόμοιους ιούς.

Όπως είπε «οι άντρες κάνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και χάνουν τη μάχη συχνότερα από τις γυναίκες». 

Ωστόσο διευκρίνισε πως δεν  γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Εξέφρασε απλά την εκτίμηση των ειδικών για αυτό το φαινόμενο. 

 «Εκτιμούμε πως πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ανδρών καθώς καπνίζουν περισσότερο και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ», είπε χαρακτηριστικά. 

Φαίνεται ακόμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις ότι υπάρχει μια ευεργετική συσχέτιση του κοροναϊού με τις ορμόνες. Οι τελευταίες κατά τον κ. Τσιόδρα ενδέχεται «να δρουν προστατευτικά για τις γυναίκες», είπε και συμπλήρωσε ότι όπως γνωρίζουμε «οι γυναίκες έχουνε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες»/

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-3-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις