Logo

Επίδομα ''κατάρτισης'' 600 ευρώ για δικηγόρους-γιατρούς-μηχανικούς - Παράταση του δικαστικού έτους



 
 

Εκδόθηκε κυβερνητική απόφαση για την χορήγηση επιδόματος 600 ευρώ σε 170.000 δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους/λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Την απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Διαβάστε την απόφαση:

"Η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην στήριξη 170.000 επιστημόνων, προερχομένους και από τους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους: Δικηγόρων Γιατρών Μηχανικών Οικονομολόγων /Λογιστών Εκπαιδευτικών και Ερευνητών δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκ., με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης .

Το πρόγραμμα θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο. Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα θα καταβληθεί, σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Η Κυβέρνηση προχωρά με υπευθυνότητα απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, υιοθετώντας γρήγορες και αποδοτικές ενεργητικές πολιτικές στήριξης, με στόχο όχι μόνο την οικονομική του στήριξη μέσα στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊος, αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, με εμπέδωση των νέων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων, χρήσιμων για το επάγγελμα ή το λειτούργημά του, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την επαγγελματική εμπειρία των εκπροσώπων του".

Παράταση του δικαστικού έτους

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως έχει αποφασιστεί η παράταση του δικαστικούς έτους που λήγει στις 31 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των εισοδημάτων των δικηγόρων.

Η ΚΥΑ αναφέρει σχετικά:

"Παράλληλα, εργάζεται για την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους να ανακτήσουν τα εισοδήματά τους. Προς τούτο, έχει ήδη αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους, με λύσεις ταιριαστές για την κάθε ομάδα του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία ανάπτυξης και μάθησης".

Τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας

Το επίδομα των 600 ευρώ μέσω κατάρτισης τους είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις επιταγές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, καθώς και διευκρινίσεις για τους πρωτογενείς και δευτερογενείς Κωδικούς Ατομικής Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ώστε εκτός από τον κύριο ΚΑΔ να υπάρχει πρόβλεψη και για δευτερεύοντες.

Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης περισσότεροι ΚΑΔ, ενώ παράλληλα υπάρχουν κάποιοι ΚΑΔ που πρέπει να εξετασθούν ιδιαιτέρως εάν έχουν πληγεί, όπως π.χ. σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να διευκολύνουν τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους.

Μάλιστα τόνισε ότι όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνο σε ρυθμίσεις οφειλών.

Ως προς το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ο κ. Σταϊκούρης ανέφερε πως εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει.

Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους

Επίσης ανέφερε πως εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι θα ευνοηθούν από την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και έκπτωση 25% για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις για τους δευτερογενείς ΚΑΔ

Στο μεταξύ με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, στα μέτρα αναστολής πληρωμής φορολογικών οφειλών, περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που στις 20 Μαρτίου 2020 είχαν δευτερεύοντα ΚΑΔ με τζίρο υψηλότερο του Κύριου ΚΑΔ.

Ειδικότερα, παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/04/2020 των επιχειρήσεων που πλήττονται:

  • είτε έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο επικαιροποιημένο πίνακες
  • είτε τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020.

Συνεπώς αν μία δηλωμένη ως δευτερεύουσα δραστηριότητα εμφάνισε πέρυσι μεγαλύτερα έσοδα από τον δηλωμένο ως κύριο ΚΑΔ, τότε η δευτερεύουσα καλύπτει την επιχείρηση να ενταχθεί και αυτή στα μέτρα στήριξης για κλάδους που πλήττονται, όπως αυτές επικαιροποοιούνται κάθε εβδομάδα.

Επιπλέον, αναστολή πληρωμής προβλέπεται με απόφαση Βεσυρόπουλου των φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και των μισθωτών υπαλλήλων των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω ένταξης στις ΚΑΔ.

Έως 31 Αυγούστου και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-3-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις