Logo

Λαβύρινθος από έναν τόνο αλάτι !



 
 

ymmtnts_7-12-2010Ο Μοτόι Γιαμαμότο πρέπει να είναι ο πιο υπομονετικός άνθρωπος στον κόσμο.

Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή ο Γιαμαμότο είναι ένας Ιάπωνας καλλιτέχνης, ο οποίος χρησιμοποιεί αλάτι για να δημιουργήσει μνημειώδη έργα ζωγραφικής στο έδαφος, κάθε ένα από τα οποία περιέχει λεπτομέρειες στα όρια του παραλόγου.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποκαλεί τα έργα του “Λαβύρινθούς” του.

Ο τελευταίος λαβύρινθος του Γιαμαμότο σέρνεται έξω από ένα τούβλινο τούνελ στο Fondation Espace Ecureuil, μια γκαλερί στη Γαλλία.

Το έφτιαξε - όπως φτιάχνει κι όλα τα έργα του - ψεκάζοντας αλάτι στο πάτωμα μέσα από ένα πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιείται για λάδι μηχανής, ξεκινώντας από το πίσω μέρος της σήραγγας και συνεχίζοντας προς τα εμπρός, προκειμένου να μην πατήσει και χαλάσει τα σχέδιά του.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης, χρειάστηκε δουλειά 50 ωρών κατά τη διάρκεια πέντε ημερών, καθώς και έναν ολόκληρο τόνο αλάτι για να ολοκληρωθεί!

Η ιστορία πίσω από τα γλυπτά από αλάτι του Γιαμαμότο είναι ταυτόχρονα γλυκιά και λυπητερή. Η αδελφή του πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου περισσότερο από μία δεκαετία πριν.

Για να τιμήσει τη μνήμη της, άρχισε να φτιάχνει σχέδια με αλάτι – παραδοσιακό Ιαπωνικό σύμβολο για την κάθαρση και το πένθος. Με τα μοτίβα που σχεδιάζει έκτοτε, προσπαθεί να δώσει μια αίσθηση της αιωνιότητας.

Ο Γιαμαμότο κάνει προσπάθειες για να παραταθεί η συγκεκριμένη μεταφορά και πέρα από τους τοίχους της εκάστοτε γκαλερί τέχνης.

Στην Κολωνία για παράδειγμα, κάλεσε τους θεατές να διαλύσουν τον λαβύρινθο και να αναδιανείμουν το αλάτι του αλλού – στη θάλασσα ή στο έδαφος ή οπουδήποτε αλλού θα μπορούσε να συμβάλει στη νέα ζωή.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με το έργο του που εκτίθεται στο Fondation Espace Ecureuil, στο τέλος του μήνα που τελειώνει η έκθεση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις