Logo

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής για τον κοροναϊό στην Ευρώπη - Σύγκρουση Ιταλίας-Ολλανδίας στο Eurogroup



 
 

Ο επικεφαλής επιστήμονας για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, υπέβαλε την παραίτηση του καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αντιμετωπίσουν τον COVID-19.

Ο Φεράρι υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, με τη συμπλήρωση μόλις τριών μηνών από την έναρξη της τετραετούς θητείας του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Ιταλός επιστήμονας αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, καθώς δεν έπεισε τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου, δηλώνοντας «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19». Η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνοντας λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα».

Ως αιτία της παραίτησής του, θεωρεί την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων και «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Διακόπηκε το Eurogroup

Στο μεταξύ διακόπηκε το πρωί της Τετάρτης η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter, μετά από 16 ώρες συζητήσεων οι εταίροι έφτασαν κοντά σε μια συμφωνία αλλά "δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο". Γι' αυτό και πήρε την απόφαση να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη.

"Στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ και σχέδιο αντιμετώπισης του αντικτύπου του κορονοϊού μέσω ενός σημαντικού σχεδίου ανάκαμψης", επεσήμανε ο Μάριο Σεντένο.

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλα  κράτη του ευρωπαϊκού βορρά διαφωνούν σε ένα εκτεταμμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Διαμάχη Ιταλίας-Ολλανδίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, η διαμάχη ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία ως προς τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, μπλόκαρε τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Σε αυτό αντιδρούν οι Ολλανδοί, σύμφωνα διπλωματική πηγή.

Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ από την άλλη πλευρά αντιδρούν η Γερμανία και η Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ξέσπασε ο  Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, λέγοντας: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα».

Υπενθυμίζεται πως σε μια προσπάθεια στήριξης των οικονομιών λόγω του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναστείλει τους περιορισμούς για την κρατική βοήθεια και επέτρεψε στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος τους. Όμως, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αρκεί και ζητούν μεγαλύτερη στήριξη.

Οι προτάσεις που συζητούνται περιλαμβάνουν τις πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά. Οι όροι για την πρόσβαση σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές παραμένουν ένα αγκάθι.

Μία άλλη πρόταση είναι η χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

Μία τρίτη πρόταση είναι η στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης για την επιδότηση μισθών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύει.

Η δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη είναι μία ακόμη πρόταση, όπως και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-4-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις