Logo

Βατόπουλος: Αστάθμητος παράγοντας οι τουρίστες... - Η αξιοπιστία των τεστ



 
 

Ως αστάθμητο παράγοντα για την εξέλιξη του κοροναϊού στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, την έλευση τουριστών το καλοκαίρι.

Ο επιστήμονας εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξουν "σποραδικά κρούσματα το καλοκαίρι και μια ελεγχόμενη αύξηση το φθινόπωρο", μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ως προς την προσβολή των πολιτών από τον κοροναϊό, ο κ. Βατόπουλος που είναι μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αποκαλύπτει πως "φαίνεται ότι τα IgM αντισώματα αναπτύσσονται μετά την 4-7 ημέρα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τα IgG μετά την 2η εβδομάδα".

Πάντως, είναι επιφυλακτικός για το αν η ανάπτυξη αντισωμάτων μας προστατεύει και για πόσο, τονίζοντας πως "δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα ως προς τη διάρκεια της ανοσολογικής απάντησης ή της προστασίας που επιφέρει", καθώς το νόσημα εμφανίστηκε μόλις πριν από τέσσερις μήνες. "Εργαστηριακές μελέτες μπορεί να δείξουν αν τα αντισώματά είναι προστατευτικά, αν in vitro αδρανοποιούν τον ιό. Όμως αν πραγματικά οι αναρρώσαντες από το νόσημα είναι προστατευμένοι θα φανεί σε επόμενο επιδημικό κύμα, όπου δεν θα πρέπει να αρρωστήσουν ξανά", δήλωσε.

Όπως λέει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, ένα αξιόπιστο τεστ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μελλοντικό "διαβατήριο" για όσους έχουν αναπτύξει αντισώματα. "Ήδη κυκλοφορούν δεκάδες κιτ των οποίων η διαγνωστική αξία πρέπει να προσδιοριστεί. Προς τούτο κινούνται πολλοί διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε αξιόπιστα τεστ", δήλωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους δεν έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό και εάν θα αναπτύξουν αντισώματα αργότερα, ο Αλ. Βατόπουλος αναφέρει: "Αυτό το ερώτημα απαντάται δύσκολα. Θα βοηθήσει και η αναπτυσσόμενη συλλογική ανοσία του πληθυσμού".

Ως προς τα τεστ, τονίζει πως "σε πολλές χώρες που εφαρμόστηκαν είδαν μια ευαισθησία των τεστ λιγότερο από 50% (δηλαδή έβγαιναν αρνητικά στους μισούς ασθενείς)".
"Στον σχεδιασμό που γίνεται περιλαμβάνεται η αύξηση τόσο των μοριακών τεστ όσο και αυτά του προσδιορισμού των αντισωμάτων", καταλήγει ο κ. Βατόπουλος ως προς τις κινήσεις μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-4-2020 από directNEWS.gr

 


Τελευταίες Ειδήσεις